Nyheter

Partilederkamp: KrF-veteran peker på Ulstein

PARTILEDER: KrF-nestorer er enige om én ting: Partilederen må sitte på Stortinget. - Dag Inge Ulstein har alle egenskaper som trengs, mener Ingebrigt Sørfonn.

Når Vårt Land snakker med nestorer og veteraner i KrF, er meldingen klar: Partiets neste leder må sitte på Stortinget.

Etter valget har KrF tre på Stortinget. Alle tre er i dag statsråder og går til Stortinget når Støre-regjeringen tar over om noen uker.

Men i og med at Kjell Ingolf Ropstad trekker seg som leder, er det bare to igjen: Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein.

KrF-veteran Ingebrigt Sørfonn sier seg enig i kritikken mot partileder Dagfinn Høybråten.

– Bør være en god kandidat

Ingebrigt Sørfonn, som satt på Stortinget i tre perioder, 1997-2009, er klar på hvem som bør overta som KrF-leder:

– Dag Inge Ulstein har alle egenskaper som trengs for å bli en god partileder. Han bør være en god kandidat til å ta over.

Einar Steensnæs satt på Stortinget i årene 1993-2005 og var olje- og energiminister og utdanningsminister i Kjell Magne Bondeviks regjeringer.

Han vil ikke peke på en kandidat, men understreker at KrFs kommende leder må sitte på Stortinget.

– Da har vi to kandidater til ledervervet, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein.

Nestleder  Olaug Bollestad sammen med tidligere parlamentearisk leder Einar Steensnæs under et møtei 2018. Foto: Carina Johansen / NTB

Bondevik og Svarstad Haugland enige

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener partilederen bør sitte på Stortinget. Han gir Kjell Ingolf Ropstad honnør for at han går av som leder og statsråd:

– Slik situasjonen ble, var dette en klok avgjørelse. En ny leder får hovedansvaret for å bringe partiet opp og frem. Jeg synes Ropstad opptrådte svært godt på pressekonferansen. Han kan fortsatt yte viktige politiske bidrag som stortingsrepresentant, sier Bondevik til Vårt Land.

Bondeviks partileder-etterfølger, Valgerd Svarstad Haugland, er forsiktig med å uttale seg på grunn av jobben som statsforvalter i Oslo og Viken. Til VG sier hun likevel at hun støtter vurderingen om at stortingsplass er lurt for ny partileder:

– Det er en innlysende fordel at partilederen er innvalgt på Stortinget, sier Svarstad Haugland til avisen.

Avtroppende parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan, deler synspunktet om at partilederen bør sitte på Stortinget, men han vil ikke kommentere direkte hvem som bør bli Ropstads etterfølger.

– Det får være et spørsmål for valgkomiteen. Men på generelt grunnlag vil det helt klart være en fordel om vedkommende sitter på Stortinget. Da har man større mulighet til å være på banen, men nå får valgkomiteen gjøre sine vurderinger, sier han til Fædrelandsvennen.

Arendalsuka 2021.

KrFs partitime i Arendal.

– Framstår som åpen og ærlig

Sørfonn mener Kjell Ingolf Ropstad gjorde klokt i å trekke seg som partileder og statsråd.

– Han gjorde det av hensyn til partiet, og av hensyn til seg selv.

Steensnæs forstår at Ropstad trekker seg fra ledervervet og statsrådsjobben.

– Det ble en god konklusjon, slik turbulensen ble. Ropstad framstår som åpen og ærlig.

Steensnæs sier at nå vil KrF få stor glede av Ropstads innsats i Stortinget, noe som blir viktig i gjenreisningsarbeidet.

Bollestad er klar til å lede

KrF-nestleder og landbruksminister Olaug Bollestad, sier at hun har stor forståelse for Kjell Ingolf Ropstads avgjørelse om å gå av. Hun omtaler partikollegaen som en hardtarbeidende, dyktig og god politiker.

– Jeg kjenner ham som et varmt og raust menneske, sier hun.

I et intervju med VG sier Bollestad at hun er klar til å lede partiet fram til ny leder er valgt, siden hun er første nestleder.

– Stiller du deg åpen for å bli partileder selv når ny leder skal velges? spør VG.

– Nå skal partiorganisasjon ha en prosess fram mot nytt ledervalg, og i respekt for den prosessen så vil jeg ikke nå svare på spørsmålet om jeg er lederkandidat.

På pressekonferansen tidligere lørdag, fikk Ropstad spørsmål om Bollestad nå er fungerende leder. Han svarte at han sitter som leder fram til partiet har valgt ny leder.

Blide menn i tett regn. Partileder i KrF Kjell Ingolf Ropstad og Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein fotografert i Bergen. Foto: Eivind Senneset for Vårt Land

Ulstein: – Ville vært umulig

Dag Inge Ulstein har foreløpig bare uttalt seg om Ropstads avgang. Han omtalte dagen som vond for mange.

– Aller mest for Kjell Ingolf. Han har tatt sin beslutning. Den respekterer jeg, og forstår hans vurdering nå. Det ville vært utrolig krevende, kanskje umulig, for Kjell Ingolf å fortsette. Nå må vi håndtere krisen, men aller mest ta vare på Kjell Ingolf. Heller komme tilbake med mer senere, uttaler Ulstein via sin presserådgiver.

Han sier videre at han setter Ropstad høyt, og omtaler ham som en god venn og en handlekraftig politiker.

– Han har jobbet hardt. Har en enorm kapasitet. Han har fått mange viktige gjennomslag for KrF. Kjell Ingolf tok ansvar i en veldig krevende fase i partiet, samtidig har han måttet tåle utrolig mye – også uberettiget idet offentlige rom. Nå håper jeg han og familien får ro. Jeg vet at han vil gjøre alt han kan for å få ryddet opp i dette, sier Ulstein.


Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter