Nyheter

Ropstads far, KrFs fylkesvaraordfører i Agder, trekkes inn i skattesaken

STATSRÅDSBOLIG: KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad lagde en «skattefinte» med foreldrene. Faren Bjørn Ropstad (KrF) er fylkesvaraordfører i Agder. – Rydd opp, krever Rødt.

– Dersom det gjelder saken til Kjell I. har jeg ikke noe mer å tilføre i saken, skriver Bjørn Ropstad i en tekstmelding til Vårt Land.

Han ønsker ikke å snakke om boligavtalen han inngikk med sønnen Kjell Ingolf Ropstad. Bjørn Ropstad var ordfører for KrF i Evje og Hornnes i Agder i hele 20 år, fra 1999 til 2019.

Den politiske ledelsen i Agder fylkeskommune er svært ordknapp i denne saken. Høyres fylkesordfører Arne Thomassen ønsker ikke å kommentere den skattetekniske boligavtalen som involverer fylkesvaraordfører Ropstad.

– Ingen kommentar, dere må komme tilbake, er alt Thomassen vil si til Vårt Land.

Rødts medlem i Agder fylkesting, Knut Henning Thygesen, har ett krav til fylkesvaraordføreren:

– Ropstad er også tillitsmann, her må han rydde opp sammen med sønnen.

Sparte 175.000 skattekroner

Til Aftenposten forklarer KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad hvordan han lagde en avtale med foreldrene som sparte han for 175.000 kroner i skatt.

Da Ropstad ble barne- og familieminister i 2019 fikk han tildelt en statsrådsbolig via Statsministerens kontor (SMK). Fram til da hadde han bodd gratis i en av Stortingets pendlerleiligheter. Ropstad har vært stortingsrepresentant siden 2009.

LA SEG FLAT: Kjell Ingolf Ropstad ønskte å nyansere avsløringa om skatteplanlegging, men sa samstundes at han har gjort feil.

Skulle betale foreldrene

Dette er «skattefinten»:

SMK spurte i 2019 Ropstad, som var folkeregistrert i barndomshjemmet på Moisund i Evje og Hornnes, om han hadde utgifter til foreldrenes bolig. Ropstad oppga i et skjema at han ikke hadde slike utgifter.

Det førte til at Ropstad for første gang på ti år fikk en skatteregning på fordelen av å bo gratis i Oslo. Den var på 140.000 kroner.

I 2020 opplyste Ropstad til SMK at han nå hadde utgifter til foreldrenes hus. Til Aftenposten sier KrF-lederen og statsråden at han gjorde dette for å slippe skatt:

– Jeg avtalte med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter for dem, fordi jeg da ville falle inn under skattefritaket.

På spørsmål om dette var en skattetilpasning, svarer Ropstad at «på det tidspunktet vurderte jeg at det var bedre å betale en del av de utgiftene for at pendlerboligen ikke skulle være skattepliktig».

Da han informerte SMK om at han «opprettholder utgifter» der, hadde han ikke betalt en krone. Det var foreldrene som hadde dekket utgiftene på huset.

Ropstad forklarer at han «laget en avtale med mine foreldre om at jeg skulle betale faste utgifter. Vi snakket konkret om å oppsummere de type ting som jeg har sagt, som kommunale avgifter og forsikringer».

Summen skulle etterbetales i desember 2020, men ble ikke betalt.

Aftenposten melder at Ropstad har lagt frem en e-post som viser at faren, Bjørn Ropstad, sendte ham flere bilder av regninger knyttet til foreldrehjemmet desember 2020. KrF-lederen betalte aldri disse.

Ropstad unngikk å betale skatt i 2020 fordi SMK tolket Skatteetaten slik at han ikke trengte det. Men Skatteetaten uttalte seg på grunnlag av at Ropstad betalte husleie – noe han ikke gjorde.

Ropstad beklager

Fredag beklager Kjell Ingolf Ropstad boligavtalen med foreldrene og lover å betale det han skulle ha betalt.

– I 2020 avtalte jeg med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter til huset hjemme fordi det også gjorde at pendlerleiligheten min havnet inn under det regelverket som gjorde at den ikke var skattepliktig. Det var en feil av meg, og det vil jeg beklage, sier Ropstad på pressekonferansen han hasteinnkalte til.

Vårt Land har ikke lyktes å komme i kontakt med fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft, øverste administrative leder i Agder fylkeskommune.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter