Nyheter

Listhaug delte lærer-video: – Løgn og fanteri om Frp spres til elever

KRITISK: På sin Facebook-side delte Sylvi Listhaug (Frp) et klipp av en lærer som angivelig sier at de som synes at folk «med brun hud er litt skumle» stemmer Frp.

Frp går tilbake i partileder Sylvi Listhaugs hjemfylke, men er største parti i Møre og Romsdal på en fersk måling. Foto: Marit Hommedal / NTB

– Læreren sprer løgn og fanteri til elever. Det er rett og slett løgner om Frp og norsk politikk, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Hun har delt en redigert lydfil av en video på sin Facebook-side. Den er delt over 1700 ganger. Klippet viser det som skal være en lærer i voksenopplæringen. Læreren sier blant annet:

«Hvis du i tillegg mener at mennesker med litt brun hud er litt skumle. Så stemmer du FrP.».

Vårt Land har sett videoen i sin helhet. Videoen er gjort om til et lydklipp. Frp sier det er gjort for å beskytte lærerens og filmerens identitet. Lydfilen er klippet kortere enn originalvideoen. Frp har også lagt på en såkalt stemmevrenger. Den gjør lærerens stemme annerledes enn den lyder originalt.

Advarer mot falskhet

Samtidig er det verdt å merke seg at Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, om at slike klipp lett kan manipuleres. Det finnes eksempler fra blant annet amerikansk valgkamp om at slike klipp kan være falske.

Utdanningsforbundet har fått mulighet til å kommentere videoen og saken. Det valgte de ikke å gjøre.

– Vi har ikke hatt mulighet til å sette oss inn i saken og vil ikke kommentere før saken er bedre belyst, skriver Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, via en kommunikasjonsrådgiver.

Nå er det nok skremselspropaganda!

NÅ TRENGER VI DIN HJELP: LIK, DEL OG SPRE DETTE! Vi må kunne forvente at lærere er nøytrale i møte med elevene! Vi har mottatt en rekke opptak fra en voksenopplæring for innvandrere, hvor en lærer kommer med ekstreme utsagn om Fremskrittspartiet. Vi har vært i kontakt med flere riksmedier som ikke vil følge opp saken. Derfor legger vi den ut her, slik at dere kan bidra til å spre virkeligheten som finnes der ute i klasserommene. Vi finner oss ikke lenger i at lærere i norske klasserom misbruker jobben sin til å spre løgn og skremselspropaganda om FrP til elevene. Vi oppfordrer alle som opplever lignende å ta opptak og sende det til oss, så skal det følges opp. Folk som ikke greier å holde seg nøytrale i jobben som lærer bør finne seg noe annet å gjøre. Har du opplevd noe sånt?

Posted by Sylvi Listhaug on Thursday, September 9, 2021

Skal på lærerjakt

I kommentarfeltet under klippet har Sylvi Listhaug skrevet at de gjerne vil ha opptak av andre lærere. Ifølge henne har det kommet inn andre lignende eksempler.

– Vi vil bruke tid og ressurser på å slå dette ned. Vi skal forfølge alle tipsene vi får.

– Har dere tatt dette opp direkte med læreren det gjelder eller lærerens nærmeste leder?

– Vi har fulgt opp dette med skoleeier, som er fylkeskommunen. Vi forventer at det følges opp direkte overfor skoleledelsen.

Datatilsynet

Mener Sylvis oppfordring er uheldig

Den enkeltes rett til personvern må veies mot retten til å ytre seg politisk, forteller direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

– Terskelen for oss til å gå inn å overprøve en politisk ytring er høy. I dette tilfellet har vi foreløpig ikke vurdert det slik at vi starter saksbehandling.

Han synes imidlertid at det er en annen side av saken som er problematisk.

– Oppfordringen til å ta lydopptak av klasserommet og sende det til Frp er uheldig. Jeg synes ikke man skal oppfordre noen til å ta opp det læreren sier. Vi ønsker oss ikke et samfunn eller et klasserom der du hele tiden må passe på det du sier.

– Hva tenker du om kritikken fra Datatilsynet, Sylvi Listhaug?

– Vi kan ikke akseptere at lærere, som tross alt er en betrodd og tillitsfull stilling på vegne av samfunnet, driver med indoktrinering og skremselspropaganda. Hvis folk sitter på opptak bør de dele dem. Vi vil ikke lenger akseptere dette, mener hun.

– Driver valgkamp for Ap

I klippet sier læreren blant annet at det ville vært «mer amerikanske tilstander», hvis partiet Høyre hadde styrt Norge istedenfor Ap da den norske velferdsstaten ble bygget opp.

Blant annet sies:

«Det er Ap som har drevet frem Norge, som har bygget den sterke velferdsstaten vi har i dag, for å hjelpe deg.»

– Det høres ut som vedkommende driver valgkamp for Ap. Det går ikke an når du er lærer, mener Listhaug.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter