I et debattinnlegg i Vårt Land kommer ti indremisjonsledere med en klar melding: «For vår del vil vi gi denne oppfordringen: Bruk stemmeretten – stem KrF!»
Indremisjonslederne beskriver selv oppfordringen som et «uvanlig skritt». Det er et skritt som ikke faller ikke i god jord hos partiet Sentrum:
– Når de bruker sin lederrolle til å peke på ett eneste alternativ før valget, mener jeg de lukker dører og ekskluderer. Skal ikke kirken være et rom for alle? Det er veldig viktig å være bevisst sin rolle, jeg synes for eksempel det er utenkelig at å se for seg at preses i Den norske kirke kunne gjort det samme, sier Kristin Walstad.
– Kristne verdier kan romme forskjellig politikk
Hun er første nestleder og første stortingskandidat for Sentrum i Akershus. Sentrum ble i 2020 ble stiftet av politikere med bakgrunn fra Ap, KrF og MDG.
Walstad mener det er helt feil å bruke den plattformen man har som leder for en kristen organisasjon til å framheve ett politisk parti.
– De fleste store partiene i Norge har en kristen-humanistisk formålsparagraf, og kristne verdier kan komme til uttrykk på forskjellige måter i praktisk politikk. Da blir det nærmest kristenfundamentalistisk å framheve kun KrF.
Jeg synes de bruker maktspråk og hersketeknikk. Det er en virkemiddelbruk jeg tar fullstendig avstand fra, og mener de bør gå en runde med seg selv
— Kristin Walstad, Partiet Sentrum
En rekke støtteerklæringer til KrF
Innlegget fra indremisjonslederne er det nyeste i en rekke av støtteerklæringer til KrF som de seneste ukene har kommet fra aktører i Kristen-Norge. Walstad reagerer særlig på religiøst fundert argumentasjon som spiller på at kristne må stå sammen som en enhet i valget, og som hevder at de som utfordrer KrF er splittende for Kristen-Norge.
– Jeg synes de bruker maktspråk og hersketeknikk. Det er en virkemiddelbruk jeg tar fullstendig avstand fra, og mener de bør gå en runde med seg selv, sier Walstad.
[ Øystein Gjerme fra talerstolen: «Veldig viktig» å stemme gult ]
Opptatt av friskoler, bioteknologi og familiepolitikk
Oppfordringen er underskrevet av Indremisjonsforbundets generalsekretær og ni lokale indremisjonsledere. For å forklare hvorfor akkurat KrF får deres stemmer, trekker de fram vilkårene for kristne friskoler, kampen mot liberalisering av bioteknologiloven, kampen for at «det bibelfunderte ekteskapet og en familie bestående av mor, far og barn, fortsatt skal være sentrale byggeklosser i samfunnet vårt».
I tillegg mener de en stemme for KrF er en stemme for at man skal kunne gi uttrykk for sin tro i offentligheten og la dette prege den virksomheten en driver.
– Vi er helt enig med KrF om friskoler, vi er på linje i bioteknologi-spørsmål, vi ønsker ikke å utvide abortloven, og vi er på linje med KrF når det gjelder fattigdom og undertrykkelse. Så det de fremmer er ikke en saklig begrunnelse, sier Walstad.
[ Miniparti-kampen: Partiet De Kristne kaprer flere enn partiet Sentrum ]
KrF gitt konkret hjelp
Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet (ImF), synes ikke noe om å bli stemplet som ekskluderende. Han påpeker at kristne gjerne må stemme andre partier, og at de i oppropet også skriver at den som mener andre partier bedre kjemper for «disse verdiene», bare må stemme etter egen overbevisning.
– Det vi gjør, er å vise til at KrF har vært oss til konkret hjelp i perioden som ligger bak, og det har de kunnet gjøre fordi de har hatt reell innflytelse, mener Furnes.
– Hvor vanlig opplever du det er med partipolitiske støtteerklæringer i Indremisjonsbevegelsen?
– Det er svært uvanlig, så vidt jeg vet, selv om mange av våre ledere har hatt et stort engasjement for nettopp KrF. Vi skal ha respekt for at kristne vektlegger ulike saker, og dermed velger ulike partier. Derfor ønsker vi heller ikke en politisering av våre forsamlinger.
Furnes understreker at de ikke ville kommet med en slik støtteerklæring før et kommune- og fylkestingsvalg.
– Nå fant vi det likevel nødvendig å krysse en grense, så får vi ta inn over oss den kritikken som kommer.