Nyheter

Afghaner som jobbet for Norge har måttet flykte fra hjemmet

AFGHANISTAN: Ifølge afghaneren gjennomsøker Taliban nå hus etter hus i Mazar-e Sharif for å finne de som har vært på feil side i krigen. Den eks-ansatte og hele hans familie flyktet mandag fra sitt hjem og brant alle sine identitetspapirer.

Afghaneren jobbet for Norge i åtte år, får ikke beskyttelse.

De siste ukene har Vårt Land snakket med to eks-ansatte av Forsvaret som nå frykter for livet. En sier han føler seg sveket av Norge, en annen forteller at han angrer på å ha jobbet for Forsvaret.

Sistnevnte sa til Vårt Land søndag formiddag at han hadde gitt opp håpet om å bli reddet ut. Han søkte dekning i sitt eget hjem, mens skuddene gikk utenfor.

Vårt Land erfarer tirsdag at den førstnevnte har flyktet fra sitt hjem i Mazar-e Sharif sammen med hele familien, inkludert besteforeldre og barn. Afghaneren som jobbet åtte år for Norge i perioden 2006-2014 gjemmer seg nå i huset til sin nevø i Kabul, som Vårt Land snakket med tirsdag kveld.

.

---

Dette er saken

  • Mange afghanere som tidligere har jobbet for Forsvaret har fått avslag på sine asylsøknader om beskyttelse i Norge.
  • Den norske regjeringen har etter mye om og men lukket døren for å hente disse ansatte tilbake til Norge, til tross for utviklingen i situasjonen.
  • De sivile afghanerne arbeidet i militære avdelinger som tolker, renholdere, vedlikeholdsarbeidere og sjåfører.

---

Flyktet til Kabul

– Han har flyktet fra Mazar-e Sharif, for der har de begynt å lete etter folk i hus etter hus. De rakk å flykte før de nådde frem til huset deres. De forlot alt de hadde. De kledde seg ut og dro hit mot Kabul. Bestemor med burka, barna utkledd med skitne, gamle klær. Før de dro brant de all dokumentasjon de hadde og skylte asken i do, forteller nevøen.

– De er nå her med meg, men vi er alle redde de vil komme og søke i husene her også. Vi må nok flytte ut før eller senere, sier den 29 år gamle afghaneren og nevøen til mannen som jobbet for Norge i Camp Nidaros.

Det var hans onkel som skrev et åpent brev til de norske myndighetene i begynnelsen av juli. Der skrev han at jobben for Norge har satt ham og flere i fare, og gjort dem livredde for å bli tatt eller henrettet av grupper i opposisjon til den afghanske regjeringen. Siden den gang har situasjonen kraftig forverret seg.

Før de dro brant de all dokumentasjon de hadde og skylte asken i do.

—  Nevø til afghaner som jobbet åtte år for Norge
Ung afghaner (29) i Kabul

Tør ikke gå ut

At Taliban har begynt å saumfare hus etter mennesker som har jobbet for Vesten ble også hevdet av en afghansk lege som landet i Roma søndag. I en følelsesladd tale som gikk viralt i italiensk media, rettet han oppmerksomheten mot menneskene han mener er sviktet av de vestlige maktene.

Livet er heller ikke lett for nevøen til den eks-ansatte afghaneren. Den unge afghaneren har ikke vært ute av huset etter Taliban tok over presidentpalasset. Det tør han ikke med den tidligere norsk-ansatte onkelen i huset. Dessuten føler han seg i utgangspunktet truet bare ved å tilhøre den religiøse og etniske minoriteten hazarafolket, en gruppe i konflikt med Taliban.

Livredd

– De siste to-tre dagene har jeg ikke gått ut. Jeg har bare vært inne. Jeg er livredd for å møte på Taliban. Jeg vet ikke hva som ville skjedd om jeg møtte dem.

Som etnisk hazara vil en Taliban-offiser kjenne ham igjen bare på ansiktet, mener han.

– Det er som når hunder og katter møtes. Når vi ser hverandre er det en slags øyekontakt der, som om de ikke liker deg av natur.

Taliban-krigere patruljerer i Kabuls gater, sjekker identitetspapirer og samler inn våpen. Det har ikke kommet meldinger om arrestasjoner eller hevndrap siden opprørerne rykket inn. Foto: AP / NTB

– Det er som et fengsel

Hva er dine planer for resten av uka?

– Bli hjemme enn så lenge. Og kun det. Heldigvis har vi fortsatt internett her.

– Hadde du flyttet ut av landet, om du kunne?

– Ja, det er som et fengsel her.

Taliban-krigere holder vakt nær en kontrollpost ved USAs ambassade i Kabul i Afghanistan. Foto: AP / NTB

– Vi som hazaraer har blitt drept og slaktet opp gjennom.

—  Anonym afghaner i Kabul (29)

– Bare et triks for å lure folk

– Finnes det ingen håp om at Taliban har moderert seg, slik de hevder?

– De sier så. Jeg tror ikke på noe av det.

Historien har vist det motsatte, sier han.

– Vi som hazaraer har blitt drept og slaktet opp gjennom.

– Hva med dette bildet? Hva sier det deg?

– Det er bare et triks for å lure folk, sier afghaneren.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter