«Etiopias Jerusalem» kalles den, byen Lalibela i Etiopia som er hellig for millioner av ortodokse kristne. Der ligger elleve middelalderkirker UNESCO har erklært som verdensarv, steinkirker skåret ut av fjellet selv. Kirkene, som driftes av landets ortodokse kirke, har vært pilegrimsmål i århundrer.
Nå har opprørsstyrker fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) inntatt byen, melder nyhetsbyrået AFP. TPLF har inntatt land utover Tigray-området de siste ukene, og har beveget seg inn i regionene Afar og Amhara, der den hellige byen ligger.
– Dette er verdens kulturarv, og vi må samarbeide for å sikre at denne skatten bevares, sier Lalibelas varaordfører Mandefro Tadesse til BBC.
Opprørerne har drevet minst 300.000 mennesker på flukt de siste ukene, skriver Aljazeera.
[ Etiopia-ekspert: – Våpenhvilen betyr ingenting ]

[ Etiopia: – Eritrea trekker seg ut ]
Fredsprisvinner til angrep
Krigen brøt ut i november i fjor, da statsminister Abiy Ahmed beordret et militært angrep på TPLF. TPLF er et politisk parti som sitter ved makten i Tigray-regionen lengst nord i landet. Partiet dominerte etiopisk rikspolitikk fram til 2018, da Ahmed ble valgt som statsminister. I tillegg befinner styrker fra nabolandet Eritrea seg i Tigray-regionen.
Ahmed mottok Nobels fredspris i 2019 for sin innsats for å løse den årelange konflikten med Eritrea. Statsministeren hadde undertegnet en fredserklæring med nabolandet, men forsoningsprosessen var fremdeles i en tidlig fase.

---
Situasjonen i Etiopia
- Fredsprisvinner og statsminister Abiy Ahmed angrep Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) i november i fjor. I tillegg er eritreiske styrker involvert i konflikten.
- Etiopia er Afrikas nest folkerikeste land, med 112 millioner innbyggere.
- Allerede i år 350 ble kristendom statsreligion i landet. I dag hører 40 millioner etiopiere til den etiopisk-ortodokse kirken, som er verdens største orientalsk-ortodokse kirke.
- Steinkirkene i Lalibela har vært UNESCO-verdensarv siden 1978.
---
[ Rømer krisa i Tunisia – går i båten mot Europa ]
Massedrap og sexovergrep
FN mener både regjeringstroppene og TPLF-opprørerne har begått krigsforbrytelser, blant annet massedrap på sivile og systematiske seksuelle overgrep mot kvinner og barn. Den afrikanske union har satt i gang en gransking av de påståtte forbrytelsene.
Flere millioner mennesker skal ha flyktet fra krigssonen. En annen nobelprisvinner, FNs matvareprogram, er bekymret for sult i regionen. Hjelpearbeidere har vanskelig for å slippe inn i krigsområdene, der mennesker trenger mat og nødhjelp.
Tidligere i sommer ba FN og USA de krigende partene om å legge ned våpnene. Torsdag krevde talspersoner fra USA at opprørsstyrkene respekterer verdensarv-kirkene.
