Nyheter

Etiopia sier Eritrea trekker seg ut av Tigray-regionen

KONFLIKT: Eritrea har gått med på å trekke sine styrker ut av den konfliktherjede Tigray-regionen. Hjelpearbeidere som nå har sluppet inn forteller om omfattende overgrep. – Neddempet stemning, forteller Kirkens Nødhjelp.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som fikk Nobels fredspris i 2019, sier han ikke vil ha krig med Sudan. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB

Avgjørelsen kommer etter sterkt internasjonalt press for å løse konflikten i Tigray. Eritrea har foreløpig ikke kommentert meldingen, som ble lagt ut av Etiopias statsminister Abiy Ahmed fredag morgen.

Etiopiske soldater skal ta over kontrollen i grenseområdene med «umiddelbar virkning», heter det i uttalelsen. Den sier ikke noe om hvor mange eritreiske soldater som har vært i Tigray, men øyenvitner anslår flere tusen. De er blitt anklaget for omfattende overgrep mot sivilbefolkningen i likhet med en rekke andre væpnede styrker som har vært involvert i krigen. Både Etiopia og Eritrea avviste fram til for kort tid siden at eritreiske soldater er i Tigray.

Ødelagt infrastruktur

Kirkens Nødhjelp er blant organisasjonene som har fått tilgang til Tigray de siste ukene. Arne Sæverås har akkurat kommet hjem etter en tur til Tigrays hovedstad Mekele.

– Det er en del ødeleggelser i området rundt Mekele, det har vært en del slag i omgivelsene men myndighetene har kontroll nå. I KN jobber vi nå med å gjenopprette drikkevannsforsyningene. Enn så lenge er det områder som må få tilkjørt vann, sier han til Vårt Land.

Sæverås, som flere ganger tidligere har besøkt Mekele, forteller at stemningen nå er annerledes, han beskriver den som «neddempet». Det er også mange flyktninger i byen og i tolv leire rundt byen.

– Vi ser at det har vært en alvorlig konflikt. Det har også vært en situasjon etterpå hvor det blant annet har pågått plyndring.

Alvorlige overgrep

Tigray, som ligger nord i Etiopia, ble avskåret fra omverdenen under krigen mellom Abiy Ahmeds regjeringsstyrker og Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) i november 2020. FN, Amnesty International og Human Rights Watch mener det kan ha skjedd massakrer og andre krigsforbrytelser, og krigen har ført til både omfattende sult, ødeleggelser og en flyktningkrise.

E

Sæverås forteller at KN nå er spesielt opptatt av å fange opp kvinner og barn som kan ha vært utsatt for seksuell vold. Ved siden av å gjenopprette infrastruktur, fokuserer nå organisasjonen på å tilby psykososial hjelp til de som måtte ha blitt utsatt for overgrep.

– Det er helt tydelig at det har skjedd omfattende overgrep mot kvinner og jenter. Vi har derfor kurset alle som jobber med oss nå i problemstillinger rundt kjønnsbasert vold, slik at vi kan fange opp disse tilfellene og gi psykosial støtte.

Stort behov

Selv om KN og andre organisasjoner, og deres lokale partnere nå har tilgang til Mekelle, er det fortsatt store deler av Tigray hvor humanitære organisasjoner ikke slipper til, dels fordi det fortsatt foregår kamper. Organisasjonene mener behovet for hjelp framover vil være stort, og vil jobbe for å oppskalere sine operasjoner.

– Vi når ut til 35.000 men vil forsøke å utvide det til 100.000. Det er mye riktig som gjøres nå, men det gjenstår å oppskalere, sir Sæverås.

Statsminister Abiy Ahmed, som også er tildelt Nobels fredspris, innrømmet så sent som tirsdag at eritreiske styrker spilte en rolle i krigen. Meldingen om at eritreiske styrker nå trekker seg ut kom etter et møte mellom Ahmed og hans eritreiske kollega Isaias Afwerki i etterkant av denne talen.

Abiy erklærte seier i Tigray i slutten av november etter at den etiopiske hæren hadde tatt kontroll over Tigrays Mekele. Offensiven startet en knapp måned tidligere.

TPLF var tidligere en del av regjeringen til Abiy, og før han ble statsminister var gruppen den dominerende politiske kraften i Etiopia. Men TPLF brøt med Abiy fordi de var uenige i hans politiske reformer og hans uttalte ønske om å svekke etnisk-baserte politiske grupperinger. TPLF-ledere er fortsatt på rømmen fra etiopiske myndigheter, og kampene fortsetter.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter