Sommeren 2021 herjes av naturkatastrofer på flere kontinent:
Flommer som følge av uvanlig kraftig regn i Kina.
Flommer etter styrtregn i Tyskland, Belgia, Nederland, Østerrike og Luxembourg.
Skogbranner i Sibir, den asiatiske delen av Russland.
Skogbranner I Canada og USA.
Peker på klimaendringer
Forskere peker på menneskeskapte klimaendringer når de forklarer de ødeleggende flommene i Europa:
– Store luftmasser med høyt vanninnhold er blitt låst i stor høyde av lave temperaturer. Disse massene har ligget over regionen i fire dager, sier Jean Jouzel. Han er klimatolog og tidligere nestleder i FNs klimapanel.
Europa har gjentatte ganger blitt rammet av omfattende flommer, men flomuken var eksepsjonell, både hva mengde angår, men også den intensiteten regnet høljet ned med, sier den tyske hydrologen Kai Schröder.
– Vi kan ennå ikke med sikkerhet si at denne hendelsen er knyttet til klimaendringene, men det er logisk at global oppvarming gjør slike ekstreme værutslag mer sannsynlig, forklarer han.
12 døde etter flom
I Kina pekes det på det samme: Klimaendringer har varmet opp atmosfæren, noe som har gitt ekstreme regnmengder.
Onsdag melder den statlige kringkasteren CGTN at minst 12 personer har mistet livet i de store oversvømmelsene som rammer deler av det sentrale Kina og 200.000 personer er evakuert.
– Denne type regnvær finner vanligvis sted én gang hvert 100. år. Situasjonen er dyster, heter det i en pressemelding fra flomkontrollberedskapsmyndigheten i Zhengzhou.
Enorme regnmengder over Kina
Tirsdag falt det hele 624 millimeter regn over Zhengzhou, bare i timen mellom 16.00 og 17.00 kom det vel 200 millimeter.
– Noen demninger har gått over sine bredder og forårsaket alvorlige skader, tap av liv og ødeleggelser på eiendom. Flomsituasjonen er svært alvorlig, sa president Xi Jinping ifølge statlige medier onsdag.
En demning står i fare for å kollapse i storbyen Luoyang, som har sju millioner innbyggere og som ligger lenger vest for Zhengzhou.
I står blant annet t-banen under vann – se video her:
Severe #floods hit #Zhengzhou in central China. Streets flooded, people trapped in the subway, their homes, and vehicles. Rescue work continues with the help of volunteer, firefighter, police and the army. May all people be safe and sound 🙏! pic.twitter.com/aoU7opFAYD
— Ming Cheng (@MingCheng8) July 21, 2021
Store ødeleggelser
I Tyskland, Østerrike, Belgia, Nederland og Luxembourg ble sist uke rammet av kraftig flom som ødela hus, kjøretøy og infrastruktur - og tok liv.
Tirsdag var 200 bekreftet døde, 169 i Tyskland og 31 i Belgia. Men flere hundre er ikke gjort rede for, og det fryktes at dødstallet vil stige.
Vannmassene forårsaket strømbrudd, skader på vei- og jernbanenettet og tele- og datanettet. Det er også problemer med vannforsyningen.
Flommene i Europa kom etter voldsomt regn.
---
Katastrofer
- USA og Canada har vært herjet av skogbranner siden starten av juli.
- Europa ble rammet storflom sist uke.
- Skogbrannene øst i Russland har rast i flere uker.
- Kina ble rammet av flom etter kraftig regn tirsdag.
---
Manger vann i Sibir
I Russland skulle de gjerne hatt mer vann. Sakha-republikken øst i Sibir, som opplever den tørreste sommeren på 150 år, er hardt rammet av branner. De dekker et område på hele 7.257 kvadratkilometer, og det er erklært unntakstilstand i republikken.
Tusenvis av frivillige – menn, kvinner og barn – deltar i slukningsarbeidet og graver jordvoller for å bremse brannen.
– Situasjonen er svært vanskelig. Varmen i juni måned var den høyeste som noen gang er registrert. Sammen med svært tørre, kraftige vinder som ofte oppstår her, brøt det ut omfattende skogbranner, sier guvernøren i Sacha.
Se omfanget av brannene her:
The western part of Yakutia on fire 🔥 #Siberia Praying for rainfalls! pic.twitter.com/Q86ncV4hhS
— Bolot Bochkarev (@yakutia) July 18, 2021
Republikken er enorm i utstrekning. Den er fire ganger større enn Frankrike. 80 prosent av landområdet er skog. Fire tørre somre på rad har gjort landskapet knusktørt.
Nå lider hovedstaden Jakutsk og over 60 andre bosetninger under vegger av tykk røyk som driver østover med vinden.
Det er ikke meldt om omkomne eller skadde.
Røken fra vest når østkysten
Nord-Amerika herjes også av branner. Delstatene California, Nevada og Oregon i USA er hardest rammet.
I Oregon strekker en skogbrann seg over 1.500 kvadratkilometer. Flammene herjer også på begge sider av Sierra Nevada-fjellene i California.
Røyk fra brannene på vestkysten har nå nådd USA østkyst og storbyen New York.
I Oregon har brannene rammet den sørlige delen av delstaten og spredt seg med opp til seks kilometer daglig:
The Bootleg Fire in Oregon has already burned through 300,000 acres — and officials fear that it might not be contained until November pic.twitter.com/Se4tNX6KK3
— NowThis (@nowthisnews) July 20, 2021
Svært tørre forhold og hetebølger som knyttes til klimaendringer har gjort skogbranner vanskeligere å stanse. Det vestlige USA har blitt mye varmere og tørrere de siste 30 årene.
Dødsflommen blir valgkampsak
I Tyskland, som skal ha valg i september, blir flommene nå en av de viktigste valgkampsakene, melder Financial Times.
Med unntak av høyreradikale AfD, er partiene enige om at storflommen som rammet så brutalt sist uke kan forklares med global oppvarming.