Nyheter

– Støtten vil gjøre at vi kommer oss helskinnet gjennom året

KORONATILSKUDD: Regjeringen foreslår nå at barne- og ungdomsorganisasjoner kan søke om offentlig støtte basert på oppslutningen i tidligere år. Dette gir organisasjonene etterlengtet ro og forutsigbarhet.

– Forslaget har stor betydning for oss. Det tar tid å bygge opp organisasjonen og få opp aktiviteten igjen etter koronapandemien. Forslaget gir oss en trygghet på at vi har det det økonomiske grunnlaget til å få til det, sier Agnes Ellinor Skagemo. Hun er assisterende generalsekretær i organisasjonen Søndagsskolen.

Barne- og ungdomsorganisasjoner søker vanligvis grunnstøtte basert på medlemstallene de hadde året før. På grunn av smitteverntiltak har mange måtte trappe ned på tilbudene sine i år. Dette har gjort det vanskeligere å verve nye medlemmer.

– Hvis vi må bruke tallene fra korona-året, vil det føre til en stor økonomisk nedgang. Vi har hatt omkring 100 færre lokallag under pandemien. Vi har også hatt rundt 1000 færre medlemmer, understreker Skagemo.

Agnes Ellinor Skagemo. Hun er assisterende generalsekretær i søndagsskolen.

I fjor fastsatte regjeringen en midlertidig forskrift om tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner for tilskuddsåret 2022. Nå foreslår regjeringen å forlenge den. Dette er viktig for å motvirke urimelige utslag i støtten til organisasjonene, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Deler bekymringen til organisasjonene

Forslaget åpner for at organisasjonene selv kan velge om de vil bruke tall fra 2019, 2020 eller 2021, som grunnlagsår for tildeling av grunnstøtte, etableringstilskudd og opptrappingstilskudd.

Organisasjoner som har hatt uvanlig lave grunnpoeng og bonuspoeng i disse årene, har muligheten til å søke om å få bruke et gjennomsnitt av poengene for grunnlagsårene 2017 til 2019. Forslaget skal sendes på høring fredag.

– De siste 18 månedene har vært krevende for barne- og ungdomsorganisasjonene. Mange ledere er bekymret for fremtiden til organisasjonene. Jeg deler denne bekymringen. Når vi nå går mot gjenåpning av samfunnet, trenger vi innsatsen til de frivillige organisasjonene. De gjør en helt avgjørende jobb for å sikre en meningsfull fritid for mange. Vi ønsker at de skal kunne opprettholde aktivitetene, sier Ropstad.

Stortinget

– Er det noe fare for at forslaget ikke blir vedtatt?

– Nei. Dette er en forskrift som regjeringen kan vedta. Jeg er nesten helt sikker på at den vil bli positivt mottatt av både organisasjonene og politikerne, sier han.

---

Forslaget

  • Forslaget åpner for at organisasjonene selv kan velge om de vil bruke 2019, 2020 eller 2021, som grunnlagsår for tildeling av grunnstøtte, etableringstilskudd og uttrappingstilskudd.
  • Forskriften skal motvirke urimelige økonomiske utslag i støtten til barne- og ungdomsorganisasjonene som følge av pandemien.
  • Forslaget blir sendt på høring 16. juli 2021.

---

– Kommer oss helskinnet gjennom dette året

Også Vegard Husby er fornøyd for signalene departementet sender. Han er generalsekretær i organisasjonen KRIK.

– Vi er glade for at det legges til rette for en god støtteordning også i 2021. Vi har hatt begrenset mulighet til å ha normal aktivitet. Støtten vil gjøre at vi kommer oss helskinnet gjennom året, sier han.

– Jeg opplever at alle som jobber med barn og ungdom ønsker å samarbeide, slik at alle kan komme seg på beina igjen. Det er viktig at vi får tatt opp arbeidet som har ligget nede i omtrent halvannet år nå, supplerer han, som viser til at KRIK har måttet avlyse alle sine store leire så langt i 2021.

– Vi baserer vårt arbeid på at mennesker kan møtes. Det har vi i liten grad hatt muligheten til å gjennomføre i år, sier han.

Barne- og ungdomsorganisasjoner fortviler og mener regjeringen ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Forslaget viser at regjeringen har tatt tilbakemeldingene fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) på alvor. Den unge frivilligheten har vært under en krise på grunn av pandemien. Å kunne velge grunnlagsår for tildeling av grunnstøtte, vil gjøre det enklere å drive organisasjonene fremover, sier Isa Maline Isene, styreleder i LNU.

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter