– Denne ordningen er totalt feilslått, sier Harald Schytz, prosjektleder for leirsommer i Norges speiderforbund.
Han viser til støtteordningen som regjeringen hadde varslet fra nyttår, men som det fortsatt ikke er mulig å søke på. Før påske kom litt mer informasjon om ordningen som skal stimulere til aktivitet etter koronaknekken som barne- og ungdomsorganisasjoner har fått.
På denne tiden pleier Norges speiderforbund å ha kommet langt i planleggingen av landsleir for 10.000 speidere. I år blir det annerledes.

Uforutsigbart
Allerede i høst gikk Speiderforbundet inn for å splitte den store landsleiren i 120 mindre leirer, i håp om å kunne gjennomføre tross pandemien. Det betyr et nytt konsept og krever ressurser.
Schytz er svært skuffet over at han ikke kan lene seg på regjeringens pandemi-støtte. Det ene er at den bare gjelder arrangementer ut juni, ikke hele sommeren. Organisasjonene kan heller ikke søke om støtte før i juni, mens organisasjonene skulle visst for lenge siden hva de kan regne med å få.
– Vi får ikke de forutsigbare rammebetingelsene som vi trenger, sier Schytz.
Han forteller at budsjettet for en landsleir ligger på 30–40 millioner kroner. Den summen har ikke forbundet hvis alt må avlyses og inntektene fra deltageravgiftene uteblir.
– Hadde regjeringen bare gitt bevilgningen tidlig i vår og sørget for at ordningen dekket prosjekter som varte gjennom sommeren, så lenge de hadde oppstart innen 30. juni, som signalet opprinnelig var. Da hadde situasjonen vært en helt annen, sier Schytz.
Nå opplever han at Norges speiderforbund må bære hele risikoen selv.

4H: Avlyser det meste i sommer
Mens speiderne gambler og arrangerer leirer, velger 4H motsatt strategi og ser seg nødt til å avlyse det meste av sommerleirer. 4H har også hatt liten aktivitet gjennom pandemien.
Generalsekretær Signe Lindebråten understreker at hun vet at 4H er en enormt viktig arena for mange barn og ungdommer. For mange av dem er det ikke aktuelt å være med på andre tilbud som idrett.
– De aller fleste organisasjoner har opplevd en situasjon der det er økonomisk krise, og vet at den kan ta år å komme seg ut av. Vi har ikke store inntekter. Derfor er vi så strenge på økonomistyringa og lite risikovillige, sier hun.
4H har oppfordret sine fylkeslag til å ha så små kurs som mulig og holde dem så seint på sommeren som mulig av hensyn til smittesituasjonen. Nå kan begge disse rådene bety at deres kurs faller utenfor regjeringens støtteordning.
– Vi jobber på spreng
Statssekretær Emma Lind (V) sier at kulturdepartementet arbeider på spreng nå for å gjøre nødvendige justeringer, slik at ordningen er bedre tilpasset den faktiske smittesituasjonen.
Departementet laget ordningen ut fra at smittesituasjonen denne våren ville være bedre enn den er, og at samfunnet gradvis ble gjenåpnet, skriver hun.
– Med et smittebilde som ikke har bedret seg, har jeg stor forståelse for at dette har gjort situasjonen vanskelig for organisasjonene, men vi regner med å ha en løsning på plass innen kort tid, skriver Lind.
Statssekretæren viser også til at regjeringen har bevilget 300 millioner kroner til støtteordninger for idrett og frivillighet i juli og august. Der vil det ifølge Lind komme en avklaring om ikke lenge.
Regjeringen bevilget også 10 millioner kroner ekstra til nasjonal grunnstøtte til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner i 2020. Støtten til frivillige organisasjoner i 2021 er på samme nivå som før koronautbruddet, selv om aktivitetsnivået i organisasjonene har vært lavere, opplyser hun.
Bygdeungdomslag: Avlyser landsstevne
Norges Bygdeungdomslag (NBU) har avlyst sommerens landsstevne, som vanligvis samler 2.000 ungdommer. For øyeblikket lever 11 mer lokale stevner i uvisse.
– Hos oss er alle lederne under 26 år, og vi har ikke lyst til å presse dem til å arrangere noe de er usikre på om er lov. Vi har mistet 1.000 medlemmer på et år og medlemskontingenten er den største inntekten vår, sier styreleder i NBU, Inger Johanne Brandsrud.

Organisasjonen Ung i Kor har ønske om å holde kurs i sommer, men ingen av dem er tenkt holdt før utgangen av juni.
– Mer grunnstøtte er det eneste som ville vært forutsigbart for oss, sier Victoria Liedbergius, generalsekretær i Ung i Kor.
Changemaker: Kutter nasjonal konferanse
Embla Regine Mathisen er leder i Changemaker, som jobber med utviklingspolitikk og er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. Hun understreker at organisasjonen har økonomiske forpliktelser og har måttet budsjettere forsiktig hele året, samtidig som mye har kostet mer i tiden med pandemi.
– Vi vet ikke hva vi har penger til, og tør ikke satse på at vi får penger fra regjeringen, for det kan bety at vi pådrar oss kostnader vi ikke får dekket inn, sier hun.

Changemaker har brukt penger på årsmøte, men nedprioritert den nasjonale konferansen for tillitsvalgte. Nå håper de å arrangere sommerleir på en folkehøyskole, selv om det kan bety at det ikke blir penger til noe annet til høsten.
– Vi har fått nye lokallag og uten sommerleiren får de ingen mulighet til å føle seg som en del av organisasjonen. Den fellesskapsfølelsen er så viktig for at folk blir værende, sier Embla Regine Mathisen.
---
Støtte til barne- og unge
- Regjeringen lovet i forbindelse med statsbudsjettet i oktober at det på nyåret skulle komme en stimuleringsordning for å få i gang aktivitet for barn og unge.
- Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) ba regjeringen bruke eksisterende ordninger for frivillige organisasjoner: Frifond-ordningen og grunnstøtte.
- Rett før påske kom regjeringen med en helt ny stimuleringsordning for frivillig sektor og til arrangementer av nasjonal verdi. Den kan søkes på i juni og gjelder aktivitet som har foregått i perioden januar til juni.
- LNU mener dette fører til at organisasjonene blir sittende med hele den økonomiske risikoen for aktivitet de planlegger, og understreker at frivillige organisasjoner ikke har samme mulighet som store bedrifter til å ta en slik risiko.
---
Medlemsfall på minst 20.000
At regjeringen velger å kalle støtten en stimuleringsordning, synes organisasjonene er en vits. Skulle pengene stimulert, måtte de ha kommet i forkant. Nå oppleves ordningen som en nokså usikker sjanse til å få støtte i etterkant.
Isa Maline Isene er styreleder for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som er paraply for 100 organisasjoner som samler rundt 450.000 barn og unge.
– Vi synes regjeringen viser en manglende forståelse for verdien av frivillighet. Den er bærebjelke i samfunnet og mange organisasjoner fungerer som demokratiskoler. Der kan barn og unges bli sett og hørt og få en stemme i samfunnet. Nå nå opplever vi at denne verdien blir oversett, sier hun.

Halvparten av LNUs organisasjoner har meldt inn tall for fjoråret, som viser at de samlet har mistet 20.000 medlemmer. LNU regner med at tallet øker med flere som melder inn tall.
Isene understreker at sommeren er viktig for organisasjonene.
– For mange organisasjoner er sommerleirene det største arrangementet hvor medlemmene møtes fra hele landet. Å få delta der er også en gulrot for den kjernen av frivillige som har verv. Nå er det andre år på rad at den sesongen ser skral ut, sier LNU-styrelederen.

Ordning for sommeren
LNU ber regjeringen utvide stimuleringsordningen til å omfatte hele sommeren. Regjeringen har varslet en ny ordning for perioden juli til september, men hva som ligger i dette, er uklart nå. Isene mener at det å ha en utsikt til å få penger for sommeraktivitetene i etterkant, er bedre enn å vente til høsten på enda en uviss ordning.
Isa Maline Isene synes idretten har fått mer oppmerksomhet.
– Idretten er en viktig arena for mange, men vi når andre barn og unge enn idretten. Vi vet for eksempel at minoritetsjenter er mer aktive i frivillige organisasjoner, sier Isene.