Nyheter

FN: 23 millioner barn fikk ikke grunnleggende vaksiner i fjor

Det brygger opp til en «perfekt storm», advarer FN. Pandemien hindrer rutinevaksinasjon, og millioner av barn kan få meslinger eller andre dødelige sykdommer.

I India, som har blitt kraftig rammet av en andre koronasmittebølge, ble antall barn som ikke fikk første dose av DTP-dose mer enn doblet til over 3 millioner i fjor fra 1,4 millioner i 2019. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB

Hele 23 millioner barn fikk ikke grunnleggende vaksiner i fjor. Det er 3,7 millioner flere enn i 2019, og det høyeste antallet siden 2009, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (Unicef).

Helsevesenet verden over var rammet av koronarestriksjoner og mange foreldre unngikk klinikkene som var åpne i frykt for å bli eksponert for covid-19.

Den kraftige nedgangen i rutinemessige vaksiner kommer samtidig som mange land har begynt å lette på restriksjonene, selv om pandemien langt fra er over.

Dette kan ikke bare å føre til økt koronasmitte, men også gjøre at sykdommer som det finnes vaksine mot, begynner å spre seg, påpeker FN.

– Mange barn kommer til å dø av sykdommer som enkelt kunne ha vært forhindret av vaksiner, som følge av denne situasjonen. I tillegg vil store sykdomsutbrudd være katastrofale for lokalsamfunn og helsetjenester som allerede kjemper en hard kamp mot covid-19, uttaler Unicef Norge i en pressemelding.

Globalt hadde dekningen for alle de tre dosene med DTP-vaksine, som beskytter mot difteri, stivkrampe og kikhoste, stagnert på 86 prosent de siste årene. I fjor falt dekningen til 83 prosent, noe som betyr at 22,7 millioner barn ikke fikk disse vaksinene.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter