– Det finnes mange gode kvinnelige forkynnere i dag, og det er flest menn i ledende posisjoner. De har ansvar for å løfte kvinner frem, sier Arnfinn Clementsen, pastor i Karismakirken.
Tidligere denne uken kom pastoren med et hjertesukk på Facebook, der han mente det var for få kvinner å se på talerlistene til sommerens kristne stevner og festivaler:
«Dette er ingen kritikk av alle de gode mannlige predikantene, men jeg tenker at det er behov for å løfte fram kvinnelige forkynnere. Både fordi de finnes, og fordi fordi de har mye å gi, men også fordi kvinnelige forbilder vil gi frimodighet til flere kvinner å gå inn i sitt kall».
[ Kalte Pride «djevelens propaganda» – prekenen hans ble slettet fra YouTube ]
Men Clementsen vil likevel ikke ha kjønnskvotering.
– En ting er å kvotere i politikk og næringsliv, men i en åndelig institusjon skal vi styres av ham som kaller. Samtidig skriver det ansvaret over på oss menn, det er fremdeles mennene som må åpne for kvinnene.
– I innlegget ditt skriver du at dette ikke handler om «kvinnekamp». Hvorfor gjør det ikke det?
– Det er veldig vanlig i samfunnet ellers. Men i kirken jobber vi annerledes. Der er det en åndelig sak og det er Gud som kaller, sier han og utdyper:
– Hvis kvinnene skulle kjørt dette som en kvinnekamp, som ellers i samfunnet kan være nødvendig, ville man beveget seg ut av det åndelige terrenget. Det tror jeg ikke vil tjene saken – men her må vi jobbe med holdninger og bevisstgjøring av behovet for flere kvinnelige forkynnere, forklarer pastoren.
[ Ber paven ta oppgjør med koloniseringsteologi ]
Clementsen vil ikke trekke frem noen spesifikke stevner eller festivaler, men sier etterlysningen er basert på et generelt inntrykk av sommerens programmer.
Speile Guds bilde
– Hvis vi er skapt i Guds bilde, så er det jo viktig å vise bildet av Gud, sier Sandra Bjørnø, pastor i Pinsekirken Tabernaklet.
Med det mener hun at stevner og arrangementer burde ha fokus på å riktig speile menighetene de representerer. Bjørnø mener at det er viktig å få frem en bredde av ulike stemmer og perspektiver blant talere.

– Det blir veldig feil om halvparten av menneskene ikke kjenner seg igjen i dem på scenen, sier hun.
Pastoren mener at representasjon ikke bare er viktig når det kommer til kjønn.
– Det er viktig at flerkulturelle også får plass. Vi har mange flerkulturelle i våre kirker, og det må vises. Man må tenke på hvordan scenen ser ut, fordi det skaper en signaleffekt, sier hun.
Bjørnø legger til:
– Mangfold er nydelig.
Døråpner
– Hvem sitt ansvar er det å få frem mangfold?
– På en måte ligger det på mennene. Grunnen til det er at det ofte er de som sitter rundt bordet når avgjørelser blir tatt. Da er det viktig at de fungerer som døråpnere for andre, sier hun.
Hun understreker at det ikke bare er menn som har denne oppgaven.
– Vi bør alle åpne dører der vi kan, sier hun.
– Vi må gi plass til andre når vi har muligheten til det. Kvinner må også bli bedre på å heie hverandre opp og fram og ikke tviholde på plassene fordi det er få, mener pastoren.
Ikke en regel
Oase-bevegelsen er blant dem som har sommerstevne rett rundt hjørnet. Daglig leder Eivind Arnevåg forteller at mangfold er viktig for dem når de skal velge talere, men at det ikke er det som står høyest på prioriteringslista.

– Det viktigste er at de som taler har noe å komme med. Vår visjon er at man skal bli fylt av Den hellige ånd, sier han.
Arnevåg forteller at det likevel har vært viktig for dem at det skal være både kvinner og menn på talerstolen. På årets stevne er tre av ti talere kvinner.
– Vi er fornøyde med vår balanse. Det er ikke en regel vi har, men det er viktig med bredde. Vi har både kvinner og menn, samtidig som de representerer ulike kristne menigheter.
[ Øystein Gjerme fra talerstolen: «Veldig viktig» å stemme gult ]
Selv om Arnevåg synes at talerne er gode og representative, ser han at Oase har et forbedringspotensial når det kommer til representasjon av etniske minoriteter på sin talerstol.
– Vi er bevisst på det, men vi kan bli bedre, sier den daglige lederen.