– AUF har stått alene i mye hat. Slik skal det ikke være, sier Ola Svenneby, leder av Unge Høyre.
I et innlegg i Vårt Land tidligere denne uken, skrev Unge Venstre-leder Sondre Hansmark at han ber om unnskyldning til AUF for at de måtte stå alene i debatten etter 22. juli. Innlegget har fått mange positive reaksjoner, også fra flere AUF-ere som takker Hansmark for å sette ord på noe mange kan kjenne seg igjen i.
Debattinnlegget ble skrevet i forbindelse med Vårt Lands kronikkserie, der alle ungdomspartilederne svarer på AUFs oppfordring om å ta debatten om oppgjøret etter 22. juli.
---
Oppgjøret etter 22. juli
- AUF ga ut boka «Aldri tie, aldri glemme» i forbindelse med 10-årsmarkeringen av terrorangrepet, hvor de inviterer til debatt, og skriver: «Husk at det er lov å være uenig»
- I boka etterlyser AUF et en debatt om oppgjøret etter 22. juli.
- I den forbindelse har Vårt Land invitert alle ungdomspartilederne til å svare på AUFs oppfordring i en kronikkserie i løpet av sommeren.
---
[ UV-lederen om 22. juli-oppgjør: «Unnskyld, AUF» ]
– AUF fortjener en unnskyldning
Svelle mener også at flere av ungdomspartiene burde kommet på banen etter 22. juli-terroren, og viser til debatten rundt gjenoppbyggingen av Regjeringskvartalet som varte i mange år.
– Det er et eksempel på tøffe kamper som AUF har måttet stå i selv, og brukt mye tid og ressurser på, sier Svelle.
– Vil du si unnskyld til AUF?
– Jeg synes AUF fortjener en unnskyldning også fra oss. Vi er flere som ikke har støtta de i håndteringen etter 22. juli, sier Svelle.
[ Senterungdommen-lederen om 22. juli-oppgjøret: «Et sted å værra, noe å gjørra» ]
Inkludering forebygger ekstremisme
Svelle mener at det er viktig at man er klar over at ekstremisme er noe som finnes også i Norge.
– Det er mange nettfora, som for eksempel 4chan, hvor disse tankene og ideene dyrkes og hylles. Vi må passe på at disse holdningene ikke blir til handlinger.
I sitt debattinnlegg i 22. juli-serien til Vårt Land skriver Svelle at man må klare å inkludere alle, og løfter fram fritidstilbud som en viktig arena for å forhindre utenforskap
– Vi må snakke om at mange av disse holdningene kommer fra utenforskap. Klarer ikke samfunnet å inkludere alle, kan de ekstreme ytterkantene bli mer fristende, for der kan man finne et fellesskap.
[ KrFU-lederen om 22. juli-oppgjøret: «Det vanskelige fellesskapet» ]
Skal følge opp lovnaden sin
Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby, er også enig med Hansmark om at AUF ikke har fått nok støtte i kjølvannet av 22. juli.
– Det er ikke uvanlig at AUF og Arbeiderpartiet beskyldes for å «misbruke» terrorangrepet, og da vil det ha større effekt om høyresiden stiller opp og tar til motmæle.
– Vil du si unnskyld til AUF?
– Min unnskyldning vil være å følge opp lovnaden jeg har gitt tidligere.
Tidligere i år skrev Svenneby en kronikk i Vårt Land, der han ga to løfter til AUF: Når AUF etterlyser debatt, skal han stille opp, samt at «i møte med hat og trusler skal AUF aldri måtte stå alene».
[ UH-lederen i kronikk: «To løfter til AUF» ]
– AUF har stått i mye dritt
Svenneby tror det er flere måter å ta oppgjør med 22. juli på:
– AUF har stått alene i mye dritt og hat, og det at vi nå har en åpen debatt om dette er svært positivt. Men det er også svært viktig hva de andre partiene gjør utad for å forhindre ekstremisme, og det synes jeg er en god anledning til nå, i forbindelse med 10-årsmarkeringen av 22. juli 2011.
Svenneby er enig med Senterungdommen-lederen i at det er viktig å forebygge ekstreme meninger gjennom inkludering:
– Det er viktig å passe på at enkeltmennesker som blir radikalisert, blir fanget opp av samfunnet rundt. Samtidig er det umulig å diskutere 22. juli uten å diskutere ytre høyre generelt.
[ Vi kunne ikke la 22. juli-terroristen stine musikken ]