Korona har gitt Norges viktigste konspirasjonsnettsted nytt løft

ALTERNATIVE MEDIER: I mange år var Nyhetsspeilet, med nå avdøde Hans Gaarder som sentral bidragsyter, det største og viktigste nettstedet for spredning av konspirasjonsteorier i Norge. Så ble det nokså stille – fram til koronaen blåste liv i miljøet. Her er hele historien.

Nyheter

Lørdag 20. mars. I flere norske byer har folk samlet seg for å demonstrere mot regjeringens koronatiltak, og mot vaksinene som er i ferd med å tas i bruk. Flere av appellene beskylder myndighetene for å bevisst bruke pandemien til å skremme folk til å godta store begrensninger på personlig frihet.

På Torvet i Trondheim taler Bjørn Inge Johansen fra Orkdal. I 2016 skrev Dagbladet om internett-TV-kanalen hans, der han spredte konspirasjonsteorier om vaksiner, frimurere, klima og barnevern. I år står han på stortingsvalgsliste for partiet Alliansen.

Demonstrasjon mot koronatiltak på Karls Johans gate utenfor Stortinget.  Deretter gikk de i fakkeltog en runde rundt Spikersuppa og så til Youngstorget.

Foran Stortinget i Oslo står telemarkingen Sven-Inge Johansen på talerstolen. Han kaller seg representant for «Folkets koronakommisjon», og har talt ved flere demonstrasjoner denne våren. Foran de rundt tre hundre som har møtt opp, beskriver han nedstengingen som en del av en flere hundre år gammel plan.

Laget av noen som hater kristendommen, og som drepte flere tusen kristne under den russiske revolusjonen. Selv om det er usikkert hvor mange som får med seg dette, er det liten tvil om at det er jøder han sikter til.

Nettsted for konspirasjoner

Både Bjørn Inge Johansen og Sven-Inge Johansen har publisert flere artikler på nettstedet Nyhetsspeilet. Tidlig på 2010-tallet var dette det mest kjente norske nettstedet for konspirasjonsteorier.

Avdøde Hans Gaarder var en viktig bidragsyter, og en av flere redaktører. Nettstedet blandet ideer fra alternativbevegelsen og new age med konspirasjonsteorier, og samlet folk med svært ulikt utgangspunkt.

Også en tredje bidragsyter til Nyhetsspeilet, Kjetil Dreyer, har holdt appeller på korona-demonstrasjoner. Mye av tankegodset som har blitt presentert på demonstrasjonene, er velkjent tankegods fra Nyhetsspeilet. Blant annet at covid-19-sykdom i virkeligheten skyldes 5G-stråling fra mobilnettet.

Demonstrasjon mot koronatiltak på Karls Johans gate utenfor Stortinget.  Deretter gikk de i fakkeltog en runde rundt Spikersuppa og så til Youngstorget.

Asbjørn Dyrendal, professor i religionsvitenskap ved NTNU, mener Nyhetsspeilet i sin storhetstid skapte et miljø for konspirasjonsteorier og gjorde dem mer synlige. Ifølge nettstedet selv, er en artikkel som hevder at det ikke var Anders Behring Breivik som sto bak terroraksjonen 22. juli 2011, den mest leste.

– Den viktigste effekten av Nyhetsspeilet var at det i den perioden da det var mest populært, koblet sammen en god del mennesker som ikke bare var interessert i det alternative, men også i en konspiratorisk forklaring på hendelser. Det gjorde disse tingene mer synlige, og forsterket dem. Og fordi det var den største og bredeste plattformen for konspirasjonsteorier, åpnet det også for at flere ble rekruttert inn i disse, sier Dyrendal til Vårt Land.

Tidligere journalist ble «mentor»?

I april døde Hans Gaarder etter et arrangement i den såkalte Kulturlåven på Gran, der også andre deltakere ble smittet. Da hadde han vært en av redaktørene og en sentral bidragsyter til Nyhetsspeilet i rundt tolv år. Et familiemedlem beskriver Gaarder som en vennlig, musikkinteressert mann som var glad i sjakk, og som kom inn i konspirasjonsteori-miljøet i første halvdel av 2000-tallet.

En viktig hendelse skal ha vært at han kom i kontakt med den pensjonerte journalisten Per-Aslak Ertresvåg.

Ifølge familiemedlemmet ble Ertresvåg en «mentor» for Gaarder. Per-Aslak Ertresvåg forteller til Vårt Land at Hans Gaarder var en god venn, og at han har bare gode ting å si om ham. Ertresvåg tviler riktignok på at han har hatt noen mentorrolle, og mener det snarere var Gaarder som inspirerte mange gjennom sitt eget arbeid.

I mange år var Nyhetsspeilet, med nå avdøde Hans Gaarder som sentral bidragsyter, det største og viktigste nettstedet for spredning av konspirasjonsteorier i Norge. Så ble det nokså stille – fram til koronaen blåste liv i miljøet. Her er hele historien.

Ertresvåg hadde tidligere jobbet for VG og vært leder for Venstres pressekontor.

Mellom 2006 og 2011 gav han ut tre bøker med konspirasjonsteoretisk innhold. Litteraturlisten i bøkene viser at mye var hentet fra amerikansk, høyreradikal konspirasjonskultur.

Illuminati-styrt

Ifølge bøkene til Ertresvåg, blir verden styrt av en hemmelige organisasjon kalt Illuminati, og en gruppe styrtrike familier med røtter tilbake i førkristen tid. De bruker internasjonale organisasjoner som Verdens handelsorganisasjon (WTO) og EU, og den amerikanske sentralbanken Federal Reserve til å trekke i trådene.

De har også lært seg å manipulere sinnene til mennesker ved hjelp av skjulte symboler i populærkulturen. En annen skjult makthaver er den katolske kirken.

Litteraturlisten i bøkene inneholdt også flere bøker skrevet av antisemitter og holocaustbenektere. Andre var kristenfundamentalister, som koblet skjulte makthavere til endetidsprofetier og til onde makter. Ifølge Ertresvåg praktiserte «maktelitene» svart magi og satanisme.

Ifølge Ertresvåg har de samme elitene bevisst brukt vaksiner til å spre AIDS. Formålet er å få ned folketallet på jorden. Han mener også at sykdommer kan bli spredt ved hjelp av stråling, og med giftige kjemikalier som sprøytes ut fra fly, såkalte «chemtrails».

A jet airplane leaves a trail in the sky Sunday evening, April 29, 2012, over Novogrudok, 150 kilometers (93 miles) west of the capital Minsk, Belarus. The waxing crescent moon will be full May 6. (AP Photo/Sergei Grits)

Ertresvågs vaksinemotstand slo an i deler av alternativbevegelsen som var kritiske til skolemedisinen for det de mente var overdreven bruk av kjemikalier, og undertrykking av alternative behandlingsmåter.

Utdrag fra boken Makten bak makten (2006) ble publisert i bladet Visjon som tilhørte alternativbevegelsen. Men den fikk også god omtale i den norske utgaven av avisen Le Monde Diplomatique.

Redd for å bli syk

Helse var også noe som var viktig for Hans Gaarder.

– Selv om han sjelden var syk var han redd for å bli det, sier det samme familiemedlemmet til Vårt Land.

Tidlig på 2000-tallet lærte Hans Gaarder seg webdesign, og laget blant annet nettsted for organisasjonen Fritt Helsevalg. Det er en organisasjon som jobber for sidestilling av alternativ medisin og skolemedisin, og som har vært med å arrangere kampanjer mot vaksinering. Han kom også inn i styret til organisasjonen.

I et intervju med gratisavisen Natt & Dag fra 2013, sa Gaarder at han «først luktet vaksine-lunta i 2008», da Fritt Helsevalg arrangerte et seminar i Oslo med en kjent amerikansk vaksinemotstander.

Røtter i alternativbevegelsen

Nyhetsspeilet sprang ut av miljøet rundt Alternativt Nettverks diskusjonsforum Altnett, der man diskuterte ulike temaer knyttet til alternativbevegelsen og New Age.

Vårt Land har snakket med personer som var aktive på Altnett på denne tiden. En av disse, som ønsker å være anonym for å ikke bli plaget av konspirasjonsteoretikere, forteller at konspirasjonsteorier dukket opp for alvor høsten 2008.

– Frem til galskapen startet i 2008 og det ble skitnet til av alt mulig grums, var det et fantastisk flott forum, med mange spennende diskusjoner.

Blant annet ble det postet lenker til den amerikanske konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, og den britiske, tidligere fotballkommentatoren David Icke som mener at verden blir styrt av en maktelite som egentlig er utenomjordiske øgler i menneskeham.

FILE - In this Nov. 5, 2020 file photo, radio host Alex Jones rallies pro Trump supporters outside the Maricopa County Recorder's Office, in Phoenix. The U.S. Supreme Court on Monday, April 5, 2021 declined to hear an appeal by the Infowars host and conspiracy theorist, who was fighting a Connecticut court sanction in a defamation lawsuit brought by relatives of some of the victims of the Sandy Hook Elementary School shooting. (AP Photo/Matt York, File)

– Jeg var sjokkert over hvor mange som bet på, det ødela sakte, men sikkert forumet. De blandet seg overalt, det var rett og slett ikke noe hyggelig der lenger.

Et ord som dukket opp, var NWO, en forkortelse for New World Order (Ny Verdensorden). Det stammer fra høyreorientert, amerikansk konspirasjonskultur, og viser til en påstått plan der hemmelige grupper forsøker å oppnå verdensherredømme ved hjelp av politiske og økonomiske virkemidler.

Jødiske konspirasjoner

Halvard Hårklau fra Fosen i Trøndelag, som også var aktiv på Altnett, forteller at jøder også ble et tema.

– Koblingen mellom Illuminati, jøder og NWO fikk raskt skremmende likheter med nazismens kobling mellom frimurerne, jødene og deres påståtte ønske om verdensherredømme, sier Hårklau til Vårt Land.

Det var særlig tre personer som spredte konspirasjonsteorier på Altnett på denne tiden. Den ene var den nå avdøde reklamefotografen Mike Cechanowicz, den andre var Sarpsborg-mannen Rolf Kenneth Myhre. Den tredje var den tidligere sjøkapteinen Jarle Johansen. Alle tre ble senere skribenter på Nyhetsspeilet.

Rolf Kenneth Myhre bekrefter overfor Vårt Land at han, Cechanovicz og Jarle Johansen var aktive på Altnett på denne tiden. I oktober 2008 opprettet Myhre og Cechanovicz et lukket forum kalt Bakkemannskapet, som de inviterte andre inn i. Ifølge Myhre ble Bakkemannskapet opprettet etter at administratorer på Altnett begynte å slå ned på konspirasjonsteorier. Han forklarer også at navnet kom av at de ville bidra til at «sannhetens fly» kunne lette fra bakken.

Mayakalender-skuffelse

I Bakkemannskapet diskuterte man blant annet skjulte makteliter, chemtrails og hva som ville skje i år 2012. Dette var det siste året i den gamle mayakalenderen. Mange ventet seg at det ville skje noe dramatisk. Enten en katastrofe eller en åndelig oppvåkning.

Både Hans Gaarder og Jarle Johansen ble invitert inn på Bakkemannskapet. Det samme ble IT-mannen Frank Aune, som fortsatt er administrator for Nyhetsspeilet.

Bakkemannskapet og Nyhetsspeilet var del av en internasjonal trend av såkalt konspiritualitet, der nyåndelighet møter konspirasjonstro. Troen på at en ny tidsalder eller et nytt tenkesett står for døren, som er utbredt i new age og alternativbevegelsen, kobles her sammen med konspirasjonsteorier om hemmelige krefter som må overvinnes.

Bakkemannskapet ble utgangspunkt for Nyhetsspeilet.

I mange år var Nyhetsspeilet, med nå avdøde Hans Gaarder som sentral bidragsyter, det største og viktigste nettstedet for spredning av konspirasjonsteorier i Norge. Så ble det nokså stille – fram til koronaen blåste liv i miljøet. Her er hele historien.

Voksende interesse for konspirasjonsteorier

Den første artikkelen på Nyhetsspeilet ble postet i januar 2009. Som det første og største nettstedet i sitt slag, trakk Nyhetsspeilet til seg en god del lesere, og fikk oppmerksomhet i media. I 2012 var Hans Gaarder og en annen skribent gjester på NRK-programmet Trygdekontoret.

Kommentarfeltet ble et samlingssted, der det også dukket opp høyreekstremister.

Asbjørn Dyrendal mener de kan ha sett det som et sted å «fiske» etter sympatisører.

Per-Aslak Ertresvågs bøker hadde vist at det var en økende interesse for konspirasjonsteorier i Norge. Så kom terrorhandlingene 11. september 2001, der World Trade Center ble ødelagt av fly som var blitt kapret av den islamistiske organisasjonen al-Qaida. Et angrep mange fortsatt mener var organisert av amerikanske myndigheter. Ertresvåg er også inne på dette i bøkene sine.

I tillegg kom svineinfluensaen i 2009, som gjorde at vaksiner og vaksinemotstand fikk mer oppmerksomhet. Høsten 2009 ledet en av skribentene, Kjetil Dreyer, en kampanje mot svineinfluensavaksine.

I 2021 har Dreyer holdt appeller på flere koronademonstrasjoner.

FN og internasjonale organisasjoner

En artikkel kalt «Vårt grunnsyn», som var skrevet av Rolf Kenneth Myhre, oppsummerte grunnsynet som at «tilværelsens primære dimensjon er bevissthet, ikke materien», at det fantes utenomjordiske vesener, og at det fantes et «NWO-nettverk» som trakk i trådene. Den jødiske Rothschild-familien ble trukket frem som eksempel.

Artikler merket «Bevissthet» og «Kosmos» handlet om temaer som nær døden-opplevelser, UFO og hva som skulle skje i 2012. Artikler merket «Samfunn» bestod av konspirasjonsteorier.

Også her var mange av konspirasjonsteoriene hentet fra amerikansk ytre høyre. Artikler påstod at FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) ville innføre en «ny verdensorden», der store deler av verdens befolkning skulle tas av dage, og resten leve under et diktatur. Terrorhandlingene 11. september ble sagt å være en del av forberedelsene til dette.

Mange artikler angrep også Folkehelseinstituttet (FHI). Ifølge en artikkel skrevet av Hans Gaarder, var FHI grunnlagt for å få myndigheter og leger til å bruke medisin som bygget på en “biokjemisk” forståelse av menneskekroppen, i stedet for alternativ medisin.

---

Nyhetsspeilet

  • Blogg/nettsted som tidlig på 2010-tallet var det mest kjente norske nettstedet for konspirasjonsteorier.
  • Den første artikkelen på Nyhetsspeilet ble postet i januar 2009.
  • Som det første og største nettstedet i sitt slag, trakk Nyhetsspeilet til seg en god del lesere, og fikk oppmerksomhet i media.
  • I 2012 var Hans Gaarder og en annen skribent gjester på NRK-programmet Trygdekontoret.

---

Strålevern

Andre artikler satte sykdom i forbindelse med stråling og strålevåpen.

Frank Aune var ansvarlig redaktør og administrator. I tillegg hadde både Hans Gaarder, Rolf Kenneth Myhre, Jarle Johansen og noen flere status som redaktører. Ifølge Rolf Kenneth Myhre var det ofte «en anstrengt tone» i redaksjonen fordi de hadde hver sine ting som de var opptatt av.

– Frank var og er super-new age, jeg var opptatt av ZetaTalk (telepatiske budskap fra en utenomjordisk art, som handlet om en kommende katastrofe i 2011. red.anm.), mens Hans Gaarder hadde den katolske kirken og jesuittordenen. Jarle Johansen var bare opptatt av jøder, det ble veldig ensidig, sier Myhre til Vårt Land.

En ting de var enige om, var skepsis til vaksiner.

Åpenlys antisemittisme

Hvem man mente trakk i trådene, varierte altså. For Hans Gaarder var det den katolske kirken, utenomjordiske vesener og den hemmelige organisasjonen Illuminati.

Andre skyldte derimot på jødene.

I en rapport fra 2019 ble Nyhetsspeilet trukket frem som en viktig spreder av antisemittisme på nett. En lang rekke artikler som fortsatt ligger ute, beskylder jøder for ritualmord, satandyrkelse og for å ønske seg verdensherredømme. De skal også ha stått bak Stalins terror i Sovjetunionen. Fram til 2015 var mange av de antisemittiske artiklene skrevet av Jarle Johansen

Det er også artikler som benekter det nazistiske folkemordet.

Familiemedlemmet sier at Gaarder aldri gav uttrykk for rasistiske eller antisemittiske holdninger:

– Det er helt uforståelig at han kunne publisere tekstene sine på et nettsted som også tillot antisemitter å publisere.

Siden 2020 har Sven-Inge Johansen vært en viktig produsent av antisemittiske artikler på Nyhetsspeilet. I artiklene hans får jødiske organisasjoner skylden for koronatiltakene, og for Black Lives Matter-bevegelsen i USA, som skal brukes til å lage en sosialistisk revolusjon. Han er også en av dem som har holdt appell på det siste årets koronademonstrasjoner.

Protesters march Thursday, June 4, 2020, in San Diego over the death of George Floyd, a black man who died after being restrained by Minneapolis police officers on May 25. (AP Photo/Gregory Bull)

Apokalypsen som ikke kom

Nyhetsspeilet fikk mindre betydning alt fra slutten av 2011. Noe som ifølge Asbjørn Dyrendal hang sammen med at mange forstod at den katastrofen eller åndelige oppvåkningen som skulle komme rundt 2012, neppe kom til å finne sted. Lignende ting kunne observeres i miljøer i andre land.

I tillegg kom massedrapene på Utøya 22. juli 2011. Drapsmannen trodde på konspirasjonsteorier om at Arbeiderpartiet ville islamisere Norge. Altnett innførte nulltoleranse mot lenker til Nyhetsspeilet etter at artikler der hevdet at internasjonale organisasjoner hadde stått bak terroren.

Flere skribenter trakk seg ut av Nyhetsspeilet. Blant dem var Rolf Kenneth Myhre. Han sier til Vårt Land at han trakk seg ut fordi nettstedet endret design på forsiden og fikk mindre PR-verdi, og fordi det ikke klarte å trekke til seg nye talenter.

– Gikk i oppløsning

Før det forsvant Jarle Johansen. Ifølge Myhre ble han presset ut av ham selv med støtte fra Gaarder, på grunn av alle artiklene om jøder.

I en e-post til Vårt Land skriver Johansen at det skyldes at «satanister» kuppet hele samarbeidsprosjektet, og at han forsvant som «det kristne alibiet». «Deretter ble det bare satanisk og luciferisk», skriver Johansen.

I dag skriver han for sitt eget nettsted Riksavisen.

– Det som hadde vært en koalisjon av mange ulike interesser, gikk i oppløsning. De høyreekstreme trakk seg ut fordi det ikke lenger var noe særlig vann å fiske i. Mens motstanderne av vaksiner og skolemedisin, trakk over på Facebook, sier Asbjørn Dyrendal.

Hans Gaarder ble værende på Nyhetsspeilet. De siste artiklene hans handlet alle om kommende arrangementer i «Kulturlåven». Den siste ble postet i desember 2020.

Fire måneder senere var han død.

Det samme var en annen av deltakerne. Minst 16 andre smittetilfeller kunne spores til arrangementet.

Tankegodset lever fortsatt

Det siste året har det vært en økning i delinger av artikler fra Nyhetsspeilet på Facebook, i grupper knyttet til vaksinemotstand og motstand mot 5G-nettet.

Flere skribenter fra Nyhetsspeilet har engasjert seg mot koronatiltak og vaksiner. Blant dem var Hans Gaarder.

I mange år var Nyhetsspeilet, med nå avdøde Hans Gaarder som sentral bidragsyter, det største og viktigste nettstedet for spredning av konspirasjonsteorier i Norge. Så ble det nokså stille – fram til koronaen blåste liv i miljøet. Her er hele historien.

Mange av temaene i demonstrasjonene er også de samme som på Nyhetsspeilet, som at vi blir gitt farlige vaksiner, stråling som årsak til sykdom, og altså jøder.

Og som på Nyhetsspeilet, dukker det opp høyreekstremister. Denne gangen Alliansen-leder Hans-Jørgen Lysglimt Johansen, og folk fra Den Nordiske Motstandsbevegelsen. Ifølge Filter Nyheter vil de rekruttere sympatisører.

En som ikke er overrasket, er Asbjørn Dyrendal.

– Det som skjer nå, er at fortellinger rett og slett tas opp igjen, og gjenbrukes i en ny sammenheng. De tilpasses nye omstendigheter og brukergrupper, men det er likevel den samme amerikanskinspirerte konspirasjonskulturen som dukker opp igjen og igjen, sier Asbjørn Dyrendal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter