Nyheter

Demonstrerer for sultestreikende konvertitt

I FARE: Mehdireza Kabiriasl fortsetter sultestreiken for å slippe ut fra Politiets utlendingsinternat. Støttespillere i Norge og Tyskland har demonstrert til støtte for den iranske mannen som har blitt kristen i Norge.

– Utlendingsnemnda (UNE) mener at Kabiriasl ikke står i fare for forfølgelse, bekrefter Rolf Thomassen, som er fungerende avdelingsleder i UNE, til Vårt Land.

Derfor har UNE avslått asylsøknaden til iranske Mehdireza Kabiriasl, som ble kristen i Norge. Vårt Land har omtalt hans sak tidligere. Avslaget ble anket i Oslo tingrett, som ga UNE medhold. Begge støtter seg på opplysninger fra Landinfo, som er den enheten av Utenlandsdirektoratet (UDI) som anskaffer landinformasjon for UDI og UNE.

I Oslo tingrett forklarte Landinfo, ifølge dommen, at konvertitter noen få ganger blir arrestert i Iran, men blir løslatt etter kort tid mot løfte om å ikke fortsette sin kristne aktivitet. De lengste straffene får menighetens ledere, evangelister, og kristne som var dømt tidligere eller som har kontakt med utenlandske organisasjoner.

Tre konvertitter dømt til fengsel i Iran

Tre konvertitter ble dømt til fem års fengsel den 26. juni i Iran, meldte Christian Solidarity Worldwide (CSW). En av dem er prest, ifølge Iran Prison Atlas. Alle tre var dømt og fengslet tidligere, ifølge nettstedet Article18.

CSW skriver til Vårt Land at de iranske myndighetene ofte retter sine tiltak mot de mest aktive og innflytelsesrike medlemmene i en menighet.

Mennene anklages for å ha brutt en iransk lov som ble revidert i februar, meldte CSW. Loven sier at all undervisning som er i konflikt med sharia kan straffes med to til fem års fengsel, tunge bøter, og med å bli fratatt borgerretter, ifølge CSW.

Saken er også omtalt av Jerusalem Post.

Fortsetter sultestreiken på Trandum

Kabiriasl ble i slutten av mai internert på politiets utlendingsinternat på Trandum for å sendes til Iran. Der har konvertitten sultestreiket i fem uker. Han forteller at han er svak, har besvimt og falt og slått ut tenner.

– Internerte som ikke tar til seg mat og drikke følges opp av helsepersonell med samtaler og undersøkelser, skriver Johan-Edvin Throndsen, som er seksjonsleder ved politiets utlendingsinternat:

– I samarbeid med helsepersonell vurderer vi også fortløpende vurderinger om det er behov for innleggelse på sykehus.

Støttedemonstrasjoner i Norge

Demonstranter i Bergen og Oslo oppfordret onsdag til at Mehdireza Kabiriasl skal få asyl i Norge.

I Bergen møtte omtrent femti støttespillere opp, forteller Kabiriasls prest, Jan Bygstad. Han og byråd Katrine Nødtvedt (MDG) deltok i demonstrasjonen med appeller.

byråd Katrine Nødtvedt (MDG) deltok med appell på demonstrasjonen i Bergen for Mehdireza Kabiriasl den 30.06.21

I Oslo var styret til organisasjonen Mennesker i Limbo til stede. Styremedlemmene Aria Kalhor og Nasim Alimoradi er begge fra Iran. De forteller at de selv måtte vente på asyl i henholdsvis 12 og 14 år.

Støttedemonstrasjon i Tyskland

Kabiriasls bror, Mohammad Reza, bor i Tyskland. Han forteller at han den 23. juni demonstrerte foran den norske ambassaden i Berlin, for at hans bror skulle løslates fra Trandum. Åtte personer støttet protesten, ifølge broren.

Demonstrasjon for Mehdireza Kabiriasl foran den norske ambassaden in Berlin den 23.06.21

Broren forteller at han selv rømte fra Iran under sin obligatoriske militærtjeneste i Iran, for å unngå å bil sendt til krig i Syria. Derfor fikk han asyl i Tyskland. På flytende tysk forteller han at han har jobb, og skal bli tysk statsborger i år.

Mohammad Reza Kabiriasl krever at norske myndigheter løslater hans bror.

Mohammad Reza Kabiriasl vil ikke si til sin mor at hennes sønn er internert i Norge:

– Hver gang jeg snakker med mamma, må jeg finne på en ny forklaring hvorfor hun ikke kan snakke med min bror.

Anker avslag på asylsøknaden

Kabiriasls advokat, Arild Humlen, arbeider med å anke UNEs avslag på asylsøknaden i lagmannsretten. I anken vil Humlen vektlegge konvertittens fare for å bli forfulgt i Iran.

---

Kabiriasls sak

  • Mehdireza Kabiriasl kom til Norge i 2016, og søkte asyl.
  • Han konverterte til kristendommen og ble døpt i september 2019.
  • Hans asylsøknad ble avslått av UNE i desember 2019. UNE fikk medhold i Oslo tingrett i juni 2021.
  • Kabiriasl er internert på Trandum. Der har han sultestreiket i fem uker.

---

Kabiriasls sak kan sammenlignes med en iransk konvertitt som nylig vant over UNE. Lagmannsretten mente at hun var svært aktiv i sin menighet, og at det var sannsynlig at hun vil påta seg en kirkelig lederrolle i Iran.

Advokaten utdyper at Kabiriasls sak er helt annerledes enn saken til den afghanske kirkeasyl-familien som tapte i Høyesterett. I deres sak ble konverteringen betvilt.

Humlen tilføyer at Kabiriasl ba UNE om å møte i nemnd, for å fortelle om det iraneren omtaler som misjonerende virksomhet. UNE avslo et møte i nemnd, fordi de ikke fant vesentlige tvilsspørsmål i Kabiriasls sak, forklarer Rolf Thomassen i UNE.

I anken vil advokaten også peke på UNEs rettslige feil i sin bevisføring mot Kabiriasl. Rolf Thomassen poeng på sin side at UNE har fått fullt ut medhold i Oslo tingrett i sin avgjørelse av Mehdireza Kabiriasls sak.

Les mer om mer disse temaene:

Joanna Martina Bauer

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter