Nyheter

Ap vil sende flykninger til Afrika: – Usolidarisk, mener SV

FØLGER DANSKENE: Ap vil sende asylsøkere til mottak i et tredjeland. – Må kanskje minne Ap på at internasjonal solidaritet ikke betyr å dytte enda mer ansvar over på andre, sier SV-Andersen.

I likhet med danskene åpner Arbeiderpartiet for å sende asylsøkere til asylmottak utenfor Europa, men gitt at personen allerede har vært i dette landet. Den danske regjeringen har høstet kritikk fra europeiske sosialdemokrater etter at de innførte en lov som åpner for å sende asylsøkere til asylmottak i Afrika.

Arbeiderpartiet (Ap), som er søsterpartiet til Socialdemokratiet, ønsker å gå i samme retning her til lands, skriver Dagens Næringsliv.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kritiserer sterkt disse ordningene og ber alle landene å oppfylle pliktene under flyktningkonvensjonen.

– Vil få slutt på dødsreisene over Middelhavet

– Vårt utgangspunkt er at vi også ønsker tredjelandssamarbeid for å få slutt på dødsreisene over Middelhavet, sier Masud Gharahkhani, som er Aps innvandringspolitiske talsmann, til avisa.

Gharahkhani understreker at det kan være individuelle hensyn som gjør at man ikke kan sende en asylsøker til et tredjeland.

– Hvis det ikke er trygt nok å sende vedkommende til tredjeland, så vil vi ikke gjøre det. Eller hvis vi ikke har avtale med landet du har reist gjennom. Da vil vi behandle søknaden her, sier han.

Masud Gharahkhani, Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, sier det kan være aktuelt å sende asylsøkere til asylmottak utenfor Europa. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

– Solidaritet betyr ikke å dytte enda mer ansvar over på andre

– Jeg må kanskje minne Ap på at internasjonal solidaritet ikke betyr å dytte enda mer ansvar over på andre. Ap burde ta en rolle for mer solidaritet og internasjonal etterlevelse av asylretten enn å kopiere de som ødelegger den, sier Karin Andersen (SV), leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Hun mener at Norge har både kapasitet til å behandle søknadene, og til å returnere de asylsøkerne som kommer. Hun er i tvil på hvordan Gharahkhanis forslag kan realiseres.

– Arbeiderpartiet gjør igjen et utspill om at de vil sende folk til et tredjeland. Men som alle tidligere ganger de har gjort det så har de fremdeles ikke plan for hvordan dette skal gjennomføres, og hvilket land det er som skal betales for å ta imot dem, sier hun.

SVs Karin Andersen sier hun har ryddet mange sparkesykler på sine gå- og løpeturer i Oslo. Nå har hun stortingsflertallet bak seg for en ny lov som skal få mer orden på sakene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun er bekymret for sikkerheten til asylsøkerne som eventuelt sendes til et tredjeland.

– Fakta er at vi risikerer å sende personer til land hvor de ikke er trygge slik vi har gjort tidligere ved å returnere folk til Russland og til land hvor Norge ikke kan garantere for asylbehandlingen.

Hun mener at dette forslaget ikke kan stanse heller reisen over Middelhavet.

– Hvis en først skal til Norge for så å sendes et annet sted så må en jo legge ut på farlig reise. Det henger ikke på greip det resonnementet, sier hun.

– Ap plasserer seg nærmere FrP

– Nå taler Ap mot FN og Europa og plasserer seg nærmere FrP enn høyresiden gjør i asylpolitikken. Dette forslaget ble aktuelt da danskene vurderte lovforslaget, men justisministeren Monica Mæland fra Høyre har uttalt seg om at dette ikke er norsk politikk, sier Pål Nesse, generalsekretær for Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

---

Asylmottak i tredjeland

  • I begynnelsen av denne måneden har Folketinget i Danmark vedtatt asylmottak i tredjeland med stort politisk flertall.
  • De som kommer til Danmark for å søke asyl, blir sendt til et tredje land mens asylsøknaden behandles. Om asyl innvilges, skal vedkommende ikke integreres i Danmark, men i vertslandet eller flyttes til en FN-flyktningleir. Om man ikke får opphold, har vertslandet ansvaret for deportasjon.
  • Storbritannia er i samtaler med Danmark om hvorvidt de to landene skal forsøke å opprette et felles asylmottak utenfor Europa, skriver The Times.
  • Australia har i mange år hatt avtale med Papua New Guinea om asylleirer på øyene Nauru og Manus.
  • Israel har en lignende ordning med Rwanda og Uganda.
  • I Europa har flere land og partier på den innvandringskritiske høyrefløyen arbeidet for tilsvarende ordninger.

---

Han mener at forslaget er i strid med Flyktningkonvensjonen og viser til at den danske lovgivningen har flere punkter som svekker rettssikkerheten til asylsøkere.

– Hvilken lovgivning blir aktuelt for de som sendes til et tredjeland, er usikkert. Dansk eller for eksempel rwandisk? Danskene kunne ikke svare dette spørsmålet, sier Nesse.

Pål Nesse Noas

– Kan ikke dette forslaget forhindre at flere mister livet sitt i Middelhavet?

– Det er en grunnleggende misforståelse. For det første er båtreisen den siste nødløsningen for asylsøkerne. For det andre er den farligste turen i Middelhavet mellom Libya og Italia. De som benytter denne veien er for det meste arbeidsinnvandrere som er etterspurt arbeidskraft i for eksempel jordbruket i Spania og Italia.

Han mener at dette forslaget er umusikalsk i en tid som Europa får svært få asylsøkere og afrikanske land huser flyktninger som de ikke har kapasitet til å ha.

Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter