Samlivsterapeut positiv til NRKs sexguide: – Kan føre til mindre skam

SAMLIV: – Sex er mer enn samleie, sier parterapeut Terje Tilden fra Modum Bad. Han er positiv til NRKs sexguide.

Samlivspanelet i Vårt Land. Modum bad januar 2021.
PROFESJONELL HJELP: Terje Tilden oppmuntrer dem som opplever problemer med sin seksualitet til å søke profesjonell hjelp av en terapeut. Han jobber selv som parterapeut og forsker ved Modum bad.
Publisert Sist oppdatert

Flere kristne miljøer har reagert på NRKs mye omtalte sexguide. «Det finnes en bedre og dypere historie om sex», sa organisasjonen Tro & Medier til Vårt Land i forrige uke.

– Å bekrefte kjærligheten er veldig vanskelig uten seksualitet. Her mener jeg seksualitet i vid forstand, altså ikke nødvendigvis samleie, sier Terje Tilden, terapeut og forsker ved Modum Bad, og medlem i VLs samlivspanel.

Tilden roser NRKs sexguide som viser 60 stillinger med fotografier av syv ekte par. Han mener bildene er preget av gjensidig respekt, av smil og glede.

– De viser at seksualitet er godt, noe gjensidig, noe vi deler, noe som bekrefter kjærligheten, sier Tilden.

Terjes råd

Seksualitet er mye mer enn samleie, det er berøring og kjærtegn, poengterer Tilden.

– Hva gjorde dere da dere traff hverandre, hva var pirrende da? Bryt mønstrene, oppfordrer han.

Samlivsterapeuten peker på at det er viktig å gi hverandre mulighet til å være kjærester igjen.

– Det som oppfattes som vårt rareste råd er «sett opp et tidspunkt for intimitet». Folk innvender at spontaniteten da blir borte. Men når de prøver det, opplever mange det som positivt. En avtale skaper forventning, er noe å glede seg til.

Skyld og skam

Det å kjenne på skam og skyld knyttet til seksualitet er en vanlig problemstilling han møter. Han mener NRKs guide kan føre til mindre skam.

– Skyldfølelsene kan være forårsaket av sterkt fordømmende forkynnelse om seksualitet.

Han forteller at til og med gifte par kan føle en veldig skyld over å kjenne på seksuelt lyst, over å ta initiativ til sex. Parterapeuten insisterer på at det ikke er synd å kjenne på seksuelt lyst, det er en normal biologisk reaksjon.

Han utdyper at følelser, også seksuelle, aldri er synd, de er naturlige. Spørsmålet er hva man gjør med følelsene.

– Særlig homofile kan slite med konflikten mellom indre lyster og ytre påbud, sier Tilden.

Studentpresten: Du har ikke dårlig tid

NRKs begrunnelse for sexguiden er at unge får seksualundervisningen hovedsakelig fra porno, med påfølgende prestasjons- og kroppspress.

Elise Ottesen Søvik kritiserer NRKs sexguide for å være for ensidig fokusert på teknikk. VIDs studentprest i Oslo mener at guiden er med på å formidle at en kan bli en profesjonell aktør ved å lære seg stillinger.

– Hvis seksualiteten ikke er bra, handler det ikke nødvendigvis om «prøv frosken», sier Ottesen Søvik som refererer til en av stillingene i NRKs guide:

– Det handler om alt fra dagsform til relasjon, om man føler seg anerkjent, om man er trygg på hverandre og kan snakke med hverandre.

?
NATURLIG: Studentprest Elise Ottesen Søvik råder unge å ikke ha dårlig samvittighet for seksuelle følelser: - Det er helt naturlig.

På spørsmål om hvilke råd hun vil gi unge angående seksuallivet sitt, trekker hun først fram at seksualitet er en livslang prosess. Prosessen handler om å lære sammen, å vokse sammen med et annet menneske.

– Når du er 17 år, føler du kanskje at du har dårlig tid, men det har du ikke. Verdsett de små, fine hendelser, det store i det små. Det første kysset, å holde noen i hånden. Det er også veldig verdifullt.

200706Forelsket par i sommerstemning. Livsglede. Lykke. Livskvalitet. Harmoni. Forelskelse. Romantisk. Romantikk. Ømhet. Omfavner hverandre i gresset. Foto: Sara Johannessen Meek / NTBNB! Modellklarert
UNGE PAR: Verdsett det store i det små, for eksempel, det første kysset.

– Sett egne grenser

Hun fremhever at det gjør noe med oss å ha sex. Det kan gjøre mye godt, men en kan også skade seg selv, når kroppen brukes for kun å tilfredsstille andre.

Kjenn at du er verdifullt, at du er verdt et trygt og godt liv.

Elise Ottesen Søvik

Elise Ottesen Søvik understreker hvor viktig det er å sette egne grenser. Som en trygg ramme for seksualitet nevner hun et gjensidig forpliktende forhold, der begge bærer og begge investerer i hverandre. Samtidig påpeker hun vårt ansvar for å verne hverandre:

– Du trenger ikke gjøre noe bare fordi du kan.

Råd til konfirmantledere

Til konfirmantledere som vil snakke med unge om sex, har hun rådet å ha respekt for forskjellige liv. I en konfirmantgruppe finnes dem som ennå ikke er interessert i tematikken, til dem som har tatt abort.

– Skal man snakke om hva som er rett og galt, på vegne av kirken? Jeg tenker hovedpoenget er at unge lærer å ta gode valg for sitt eget liv, at de lærer at de er verdifulle.

Powered by Labrador CMS