Likestillingsombudet går hardt ut mot KrF – mener de kan skape splid og hat

PRIDEFLAGG: Ida Lindtveit Røse (KrF) mener ombudets reaksjon viser manglende objektivitet og rolleforståelse.

– Dette svekker tilliten til objektivitet og rolleforståelse hos ombudet, sier KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse.
Publisert Sist oppdatert

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) stiller seg bak SV-kritikk mot KrFs foreslåtte flaggforbud i skolegårdene, i et innlegg på Facebook onsdag.

«KrF skaper splid og hat», publiserte SV i innlegget på Facebook torsdag, med henvisning til flaggforbudet. LDO har gitt sin tilslutning til budskapet gjennom sin offisielle Facebook-konto, hvor de har skrevet «Veldig bra» med et hjerte under innlegget.

Slik kommenterte ombudet SVs budskap om at KrF skaoer splid og hat.

Det får nestleder Ida Lindtveit Røse i KrF til å reagere.

– Det er svært uryddig at Likestillingsombudet går inn i partipolitiske debatter 120 dager før et stortingsvalg. Ombudet har et viktig oppdrag, men dette svekker tilliten til objektivitet og rolleforståelse hos ombudet, sier Røse i en tekstmelding til Vårt Land.

– Kan skape splid og hat

Overfor Vårt Land forsvarer Likestillings- og diskrimineringsombudet at de stiller seg bak SV-budskapet.

– Vi er enige i budskapet om at flagget bør heises for kjærlighet, trygghet og fellesskap. KrF kan skape splid og hat med sine meninger fordi det berører så mange mennesker. Regnbueflagget symboliserer mangfold og toleranse, og kan være viktig for elever som kjenner på utenforskap og usikkerhet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon i en e-post til Vårt Land.

Vi tolker ikke regnbueflagget som politisk eller religiøst.

Jarand Waaland, kommunikasjonsrådgiver i LDO

– Er det vanlig at LDO stiller seg bak politiske partiers utspill?

 – Her er det ikke det partipolitiske som er budskapet. Her er det verdiene og symbolikken som regnbueflagget representerer. 

– LDO skal også bekjempe diskriminering på grunnlag av religion og politisk syn. Opplever det at det er ivaretatt i dette tilfellet?

 – Vi skal jobbe for økt likestilling og forhindre diskriminering på alle diskrimineringsgrunnlag. Men vi tolker ikke regnbueflagget som politisk eller religiøst, men et symbol på frihet fra fordommer og hat, om retten til å elske hvem man vil og til å være den man er, sier Thon. 

OMBUD: Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon er svært kritisk til KrFs holdning til regnbueflagget. Bildet viser Thon i Pride-paraden.

– Bidrar til økt polarisering

KrF-nestlederen viser til at KrF tar avstand fra diskriminering og hets på grunnlag av legning eller kjønnsuttrykk, og at det skal være trygt å være skeiv i Norge.

– Flere meningsmålinger viser at en betydelig andel av det norske folket støtter KrFs forslag om å forbeholde skolens flaggstang for det norske og samiske flagget. Det er de samme reglene som gjaldt for skolene fram til 2021, sier Røse.

Hun mener man må kunne ha prinsipielle diskusjoner uten at politikere eller embetsmenn tillegger hverandre intensjoner eller holdninger.

– Det bidrar til økt polarisering, og jeg syns det er oppsiktsvekkende at ombudet bidrar til det, sier Røse.

Gikk hardt ut mot Ulstein

Det er ikke første gang ombudet har gått ut mot KrFs flaggvedtak. Også 2. mai i år gikk Thon hardt ut mot partiet.

– Når offentlige stemmer antyder at regnbuen splitter, risikerer de å gi næring til misforståelser, fiendtlighet, skam og frykt. Nei, Dag Inge Ulstein og KrF Kristelig Folkeparti – flagget handler ikke om surrogati, sexkjøpslov eller seksuell lavalder. Jeg lar meg ikke narre. Jeg markerer retten til å elske, drømme og leve fritt, skrev Thon i et mye delt Facebook-innlegg.