Nyheter

17 palestinere pågrepet da jødiske høyrenasjonalister marsjerte i Jerusalem

URO: Tusenvis av jødiske høyrenasjonalister marsjerte gjennom Jerusalems okkuperte gamleby tirsdag. 17 palestinere er pågrepet etter sammenstøt med politiet.

De jødiske høyrenasjonalistene med det israelske flagget danset og sang religiøse sanger da de tirsdag ettermiddag blant annet marsjerte innom den muslimske delen av gamlebyen. Foto: Maya Alleruzzo / AP NTB

De jødiske høyrenasjonalistene, de fleste unge menn med det blåhvite israelske flagget, danset og sang religiøse sanger til høy musikk. På et tidspunkt sang flere titalls unge «død over arabere» og «må landsbyen din brenne».

Hundrevis av palestinere i Gaza svarte på markeringen med ballongangrep, som forårsaket tjuetalls branner sør i Israel, skriver Haaretz.

Ifølge Palestinsk Røde Halvmåne ble 33 palestinske demonstranter skadd, ingen av dem alvorlig, i sammenstøt med politiet ved Damaskusporten. To politibetjenter ble også skadd.

Til sammen ble 17 palestinere pågrepet.

Palestinerne svarte med å brenne det israelske flagget og rope antiisraelske slagord. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Forsterkninger

I forkant var 2.000 israelske politifolk utkalt i forbindelse med den omstridte marsjen, som var stor, men så ut til å være betraktelig mindre enn den som ble avholdt i mai.

Israelsk politi ga høyrenasjonalistene tillatelse til å gå ned gjennom hovedgaten i det okkuperte Øst-Jerusalem, til Damaskusporten som leder inn i gamlebyen. De fikk ikke lov til å benytte porten, men fikk holde en såkalt flaggdans utenfor.

Den israelske hæren hadde sendt forsterkninger til den okkuperte Vestbredden, og det var også økt beredskap langs grensa mot Gazastripen.

Den såkalte flaggmarsjen holdes vanligvis 10. mai på årsdagen for Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem i 1967.

Endte med krig

I år endte det med voldsomme sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinske demonstranter, og en elleve dager lang krig mellom Israel og Hamas, som kostet 260 palestinere livet og 13 liv på israelsk side.

Noe av det siste statsminister Benjamin Netanyahus regjering gjorde før den gikk av forrige uke, var å gi høyrenasjonalistene grønt lys til å gjøre et nytt forsøk på å gjennomføre marsjen.

Israels nye regjering opprettholdt mandag beslutningen, som av enkelte israelske kommentatorer omtales som et forsøk fra Netanyahus side på å nøre opp under konflikten, så splittelse i statsminister Naftali Bennetts skjøre koalisjon og gjenerobre makten.

Itamar Ben-Gvir, som leder partiet Jødisk makt, er en provoserende skikkelse på ytre høyre fløy i Israel. På stueveggen har han et bilde av Baruch Goldstein, som i 1994 massakrerte 29 palestinere under fredagsbønnen i en moské i Hebron. Ben-Gvir er en ivrig støttespiller av flaggmarsjen. Foto: AP / NTB

Provokasjon

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh kaller marsjen en provokasjon.

– Vi advarer mot de farlige følgene av at okkupantmakten har tillatt ekstreme israelske bosettere å gjennomføre flaggmarsjen, tvitret han mandag.

Hamas, som har makten på Gazastripen, oppfordret palestinerne til å gjøre «tapper motstand» og oppfordrer til demonstrasjoner i gamlebyen.

– Vi må stå opp mot okkupantene og på alle vis gjøre motstand for å stoppe forbrytelsene og aggresjonen deres, heter det i en kunngjøring fra Hamas-ledelsen.

USA advarte også mot å gjennomføre marsjen.

– Det er etter vår mening helt avgjørende at man ikke tar steg som forverrer spenningen. Vi så alle hva som utløste den siste oppblussingen av vold, og vi vet alle hvor delikat situasjonen er, sa en talsmann for amerikansk UD tidligere i måneden.

Høyreekstremister

En av dem som har ivret mest for å holde marsjen, var lederen for det ytterliggående høyrenasjonalistiske Sionistpartiet, Bezalel Smotrich.

Smotrich, som har vært transportminister i Netanyahus regjering, har opp gjennom årene kommet med en rekke kontroversielle uttalelser og utspill og blant annet krevd at israelske sikkerhetsstyrker «skyter for å drepe» palestinske steinkastere.

Partiet Jødisk makt, som består av tilhengere av den avdøde rabbineren og høyreekstremisten Meir Kahane og hans parti Kach, som ble forbudt og terrorstemplet i Israel i 1988, har også trukket i trådene.

Partiets leder Itamar Ben-Gvir er en provoserende skikkelse på ytre høyre fløy, har et bilde av massedrapsmannen Baruch Goldstein på stueveggen og har tatt til orde for å nekte kristne, som han omtaler som «blodtørstige vampyrer», å feire jul i landet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter