– Når rusreformen kommer vil den bli den viktigste sosiale reformen dette tiåret. Det er et spørsmål om tid og modning, sa Erna Solberg i landsmøtetalen.
I sin tale til Høyres landsmøte fredag gjorde statsministeren og partilederen det klart: Høyre gir ikke opp arbeidet for nye grep, selv om Ap torpederte reformen på sitt landsmøte i april.
– Høyre skal være pådriver og ikke bremsekloss, sa Solberg.
Også Frp og Sp har sagt nei til det viktigste grepet i regjeringens reform: generell avkriminalisering av mindre mengder narkotika til eget bruk.
Solberg serverer landsmøtet egne forslag i sluttspurten
For Høyre vil det fremover handle om å forbedre rusreformen før behandlingen i Stortinget 3. juni, ifølge Solberg.
Men til delegatene serverte hun også sine egne forslag til forbedringer av ruspolitikken. De har hun fremmet sammen med helsetalsmann Sveinung Stensland.
Knippet med ekstraforslag har kommet med i programarbeidet i siste time:
- Bidra til at flere større byer får etablert gatehospital i regi av ideelle organisasjoner
- Bidra til flere lavterskel helsetilbud som driver oppsøkende virksomhet i rusmiljøene
- Alle kommuner må utvikle egne pårørendestrategier som sikrer god oppfølging og hjelp til pårørende.
- Fortsette arbeidet med pakkeforløp som en kvalitetsreform for rusbehandling.
- Bedre oppfølging av somatisk og psykisk helse innen Legemiddelassistert rehabilitering.
Tok personlig oppgjør med nei til rusreform
Også Unge Høyre-leder Ola Svenneby tok opp rusreformen fredag. Han ble personlig mot slutten av sin tale til landsmøtet. Uten å nevne navn, tok han et oppgjør med stortingsflertallets nei til regjeringens rusreform.
– Dette er Ritalin. Det tar jeg hver eneste morgen, sa Svenneby og ristet i en beholder med piller.
Unge Høyre-lederen har ADH. Diagnosen og medisinen fikk han først i år. De færreste som har ADHD blir noen gang diagnostisert, påpekte han.
– Er det noen som vet forskjellen på ritalin og narkotika? Forskjellen er en resept. Hvis ikke du har en resept på dette, så kalles det amfetamin, sa Svenneby.
Du straffer ikke rusbruk, men en diagnose.
— Ola Svenneby
Hovedgrepet i regjeringens forslag til rusreform er avkriminalisering av mindre mengder narkotika til eget bruk. Svenneby kom med klar tale til de som har sagt nei til det:
– Straffer du rusbruk så straffer du ikke bruken av rus. Du straffer mest sannsynlig en underliggende diagnose som brukeren ikke er klar over.
Unge Høyre-lederen erkjente at det kan være uenighet om reformen, og at den mange steder kanskje ikke er så populær:
– Men vi skal alltid være partiet som gjør det som er riktig, ikke det som gir kortsiktig gevinst på meningsmålingene.
Solberg vil kjempe for valgfriheten
Fra Høyre kommer det hyppigere advarsler om at rødgrønne kan komme til å fjerne ordningen med fritt behandlingsvalg om de får makten. Rusomsorgen var en av de første delene av helsevesenet der brukerne fikk mulighet til å velge behandling selv.
I talen hadde Solberg denne beskjeden:
– Hvis Høyre får fortsette i regjeringen etter valget, vil vi utvide ordningen med fritt behandlingsvalg. Vi ønsker flere aktører inn i ordningen. Valgfriheten skal bli større. Mangfoldet i tilbudet skal øke.