Nyheter

Ap bykser fram og har flertall med Sp

NY MÅLING: Arbeiderpartiet gjør sin sterkeste måling siden i mai i fjor. Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum kunne dannet regjering alene.

– Arbeiderpartiet får tillit, fordi vi kan få flertall for en mer rettferdig politikk etter valget. Temaet sosial ulikhet engasjerer, sier partileder Jonas Gahr Støre til Vårt Land.

Ap klokker inn på solide 25,6 prosent på Norstats aprilmåling for Vårt Land. Det er et byks på hele 5,1 prosentpoeng, men vel å merke fra Aps verste måling hos Vårt Land noensinne i mars.

Når Høyre synker til 21,8 prosent og Senterpartiet til 17,8, er Ap igjen størst på Stortinget. Partiet ville fått en ekstra representant hvis det var valg i dag.

Valgforsker: Fra forsiktig vekst til oppsving

– Dette er Aps tredje måling rundt 25 prosent i april. En forsiktig oppgang er blitt til en oppsving, sier valgforsker Bernt Aardal.

Fremgangen skyldes usikre Ap-velgere som har «vendt hjem». Lojaliteten er styrket. Syv av ti av Aps 2017-velgere ville stemt på partiet igjen.

Vårt Lands måling ble gjort uken etter Aps landsmøte, som var preget av ro i rekkene og en pang-måling hos VG før møtestart. I pressen er negative oppslag om intern uro erstattet av kommentarer om fremtidstro i Ap.

Verken Aps historiske abortvedtak eller torpedering av rusreformen etter tøff debatt synes å skade partiet.

– Vi har over lang tid fått snakket om rett til arbeid, nei til privatisering og at klimapolitikken skal være rettferdig. Det får velgerne med seg, sier Jonas Gahr Støre selv.

Ap og Sp får flertall alene

Ap gjør ikke bare et byks på Vårt Lands måling, men får også jackpot i utjevningsmandater og et knepent flertall i Stortinget sammen med Sp.

Mens Jonas Gahr Støre ønsker SV med på laget etter valget, vil Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bare snakke om en «Sp/Ap-basert» regjering.

Sp faller 2,7 prosentpoeng til en 17,8 prosent etter historiske tall på Vårt Lands mars-gallup. Det er på nivå med snittet av målinger så langt i april.

– Ingenting tyder på at det begynner å rakne for Sp. De har fortsatt rekordhøy lojalitet. De henter velgere fra alle kanter, men ikke like store mengder som før, sier Bernt Aardal.

Etter et rekordstort velgerran fra Ap i mars henter Sp 70.000 færre denne måneden. Samtidig har Ap spisset distriktsprofilen på landsmøtet sitt. Støre snakker nå om «vanlige folk» og «å ta hele landet i bruk».

Slik svarer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på spørsmål om Ap har stjålet klærne hans:

– Tidligere har Ap støttet regjeringen i økte avgifter og sentralisering av politi og høgskoler. Hvis de nå legger seg tettere på oss er det bra.

Høyres svakeste i koronatiden

Samtidig har den politiske dagsordenen svingt bort fra distriktene og over på koronakrisen, påpeker valgforsker Aardal. Det har hjulpet Ap å finne formen i opposisjon, mener han.

Koronakommisjonens kritikk av svak beredskap har også gitt statsminister Erna Solberg (H) en ny akilleshæl, påpeker Aardal:

– I 2013 ble styringspartiet Ap skadet av Gjørv-kommisjonens kritikk om beredskapen før 22. juli. Litt av den samme rekylen møter Solberg og Høyre nå, siden de kjørte hardt på beredskap i valget i 2013.

Høyre faller med to prosentpoeng til 21,8 prosent. Det er partiets svakeste måling hos Vårt Land i koronatiden. Høyre er vel å merke prosentpoenget større enn Ap på snittet av medienes målinger i april med et snitt på 24,3 prosent.

Alle små under sperregrensen

Aps fremgang er eneste endring utenfor feilmarginen i Vårt Lands måling. Det politiske landskapet er stabilt. Den borgerlige koalisjonen sliter fortsatt:

  • Frp strever for andre måned på titallet, langt under valgresultatet fra 2017. Velgerlojaliteten er stadig svak.
  • Venstre hever seg en smule til 3,1 prosent, men KrF faller igjen under sperregrensen.

På rødgrønn side dupper nå også Rødt under sperregrensen. Alle småpartiene havner under det magiske firetallet og går glipp av utjevningsmandater.

SV holder derimot stand på solide 7,4 prosent, 1,4 prosentpoeng mer enn sist stortingsvalg. Vårt Lands gallup ble tatt opp før SVs omstridte abortvedtak, men samtidig som partiets nye abortkurs fikk overskrifter.

Oslo 12.06.2017.
Valgforsker, Bernt Aardal, statsviter og valgforsker tilknyttet Institutt for samfunnsforskning og Universitetet i Oslo.
Foto: Joakim S. Enger

Valgforsker: – Støres posisjon er kraftig styrket

Siden bunnen på 20,4 prosent i januar har Ap krøpet oppover med om lag et prosentpoeng i måneden på snittet av målingene. Partiet nærmer seg nivået fra i fjor sommer.

Valgforsker Bernt Aardal mener også psykologi spiller inn når Ap får et oppsving i april:

– Gode meningsmåliger etter dårlige perioder gir en psykologisk effekt man ikke skal kimse av. Både velgere og tillitsvalgte får en vitamininnsprøyting, sier valgforskeren.

Velgerne merker seg også at Støres popularitet som statsministerkandiat har vokst mer enn partiet på målinger, tror han. Det skjer etter år der han har vært mye mindre populær en Solberg.

– Støre har styrket sin posisjon kraftig. Det oppfattes nok av tidligere velgere, som har hatt litt lite piff og kan ha vært skuffet, sier Aardal.

Jonas Gahr Støre

Støre peker på rusreformen

Selv lanserer Jonas Gahr Støre en uventet forklaring på Aps gallup-hopp: rusreformen.

Aps landsmøte torpederte regjeringens forslag om generell avkriminalisering av små mengder narkotika til egen bruk. Ap vil i stedet avkriminalisere bare for tunge misbrukere.

– Jeg tror vår løsning har gitt oss økt tillit. At Høyre ga Venstre gjennomslag for full avkriminalisering, tror jeg ikke treffer mange velgere, sier Støre.

– Men målinger viste at flertallet av Aps velgere støtter full avkriminalisering?

– De målingene festet ikke jeg særlig lit til. Løsningen vår fikk to tredels flertall på landsmøtet. Jeg tror de var godt samkjørt med velgerne, svarer Støre.


Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter