Nyheter

Høyre går på smell etter skandaler – Sp ser historiske tall

NY MÅLING: Høyre faller tungt etter uker med skandaler. Sp får for første gang flere representanter enn Ap.

Det har stormet rundt Høyre og Erna Solberg i mars. Måneden startet med «Molde-gate». Så slo avsløringen om at statsministeren og familien hadde brutt koronaregler ned som en liten bombe.

På Vårt Lands ferske gallup går Solberg på en ny smell. Etter sin beste måling på over to år i februar, stuper Høyre 3,8 prosentpoeng til 23,8 prosent. At Høyre faller, er statistisk sikkert.

– Det er vanskelig å spekulere i årsaken til resultatet på en enkeltmåling, svarer Høyre-nestleder Jan Tore Sanner når Vårt Land spør om skandalene er årsaken.

Valgforsker: Ikke fritt fall for Høyre

Norstats gallup for Vårt Land ble tatt opp 16.-21 mars. NRK avslørte Solberg-familiens brudd på smittevernregler kvelden 18. mars.

– De to sakene har gitt Høyre dårlig omtale. Partiet mister flest velgere til gruppen av usikre, så det kan være en effekt, sier valgforsker Bernt Aardal.

Samtidig lå Høyre uvanlig høyt på Vårt Lands måling i februar. I mars er tallet mer på linje med andre mediers galluper.

– 23,8 prosent er fortsatt et godt resultat for Høyre, så det er ikke fritt fall, sier Aardal.

Sp setter historiske rekorder

Senterpartiet gjør sin nest beste Vårt Land-måling siden valget i 2017. Med 20,5 prosent er partiet jevnstort med Ap i oppslutning.

Det er historisk sus over Sps tall i mars:

  • For første gang i Norstats målinger for Vårt Land får partiet flere mandater enn Ap på Stortinget. Sp er størst av opposisjonspartiene.
  • Sp henter over 100.000 velgere fra Ap. Så mange har Sp aldri stjålet fra Ap på en Vårt Land-måling.

Det siste er kritisk for Arbeiderpartiet før valgkampen. Partiet gjør for andre måned på rad sin dårligste gallup hos Vårt Land noensinne. Riktignok har nestleder Bjørnar Skjæran også blitt tatt i å bryte koronaregler. Men Ap får ingen uttelling for Høyres to skandaler.

Vedum: Gir tyngde til Sp-krav

Flertallet til den rødgrønne opposisjon er fortsatt enormt: 99 mandater. Ap, SV og Sp kaprer 88 og flertall alene.

Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å glise over Sps symboltunge rekorder.

– Jeg er forsiktig med å bruke så sterke ord. Vi har ikke fått de stemmene ennå, sier Sp-lederen til Vårt Land.

Han nekter å svare på om Sp kan gjøre hevd på statsministerposten, dersom de får flest mandater etter valget. Men han bekrefter at det øker forventninger om gjennomslag i stridsspørsmål der Sp og Ap er uenige. For eksempel utmelding av EUs energibyrå, Acer.

– Jo sterkere vi blir, jo større mulighet er det til å sikre mer nasjonal kontroll over energipolitikken, sier Vedum.

– Er det et problem at dere tapper Ap så mye?

– Det er folkestyre. Ingen partier kan ta noen stemmer for gitt, svarer Vedum.

Sp henter fortsatt mange velgere over streken fra Frp og Høyre – godt over 90.000. Men Vedums ønske om en «Sp/Ap-basert regjering» får ikke flertall med Aps svake tall.

Oslo  20180121.
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg ser på mobiltelefonen til Høyres pressesjef Peder Weidemann Egseth etter pressekonferanse om varsler-saken i Høyre. Pressekonferansen finner sted på Høyres hus i Oslo søndag kveld.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Borgerlige sliter mens mikropartier setter rekord

På borgerlig side er tilstanden skral. Venstre og Frp sliter fortsatt tungt.

– Vi har sett mønsteret lenge. Venstre og Frp har lav lojalitet blant velgerne, sier valgforsker Aardal.

Venstre mister over 20.000 av velgerne fra 2017 til Høyre. Lekkasjen dit er den største på flere år hos Vårt Land.

For Høyre hadde ting sett verre uten disse velgerne. Partiet taper fortsatt mange velgere til Sp.

Dit lekker Frp enda mer. Partiet mister også uvanlig mange velgere til gruppen «andre partier».

– Jeg tror de særlig går til Demokratene og Liberalistene, sier valgforsker Aardal.

Samlekategorien «Andre» setter med 4,1 prosent rekord hos Vårt Land.

Tallene her er ekstremt usikre, men Demokratene måles til ett prosent, Partiet De Kristne til 0,6, Liberalistene til 0,4 og nykommeren Sentrum til 0,2.

Nyttårsintervju med Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad.

KrF klatrer over sperregrensen

Det siste er godt nytt for KrF, som har mistet partiprofiler til Sentrum.

KrF klatrer over sperregrensen og får med 4,1 prosent sin beste notering hos Vårt Land siden september. Velgerflukt til Sp og Høyre er demmet opp.

Fremgangen er innenfor feilmarginen, men kjærkommen før påskeferien. Til nå i mars har KrFs snitt på målingene vært på lave tre prosent.

– Det er flott å se at mange gir KrF fornyet tillit på denne målingen. Vi har ambisjoner om et sterkere valgresultat, sier partileder Kjell Ingolf Ropstad.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener KrFs tall gir grunn til optimisme for Erna Solbergs prosjekt:

– Borgerlig side får 70 mandater. Jeg har tro på at Venstre klarer å komme over sperregrensen. Da blir det ganske jevnt mellom blokkene. Vi har stor tro på en historisk tredje valgseier, sier Sanner.

Bernt Aardal

Aardal: – De rødgrønne ligger klart best an

Det er knyttet stor spenning til hvilke av de fire små partiene på Stortinget, som karrer seg over sperregrensen på fire prosent ved høstens valg og dermed kaprer utjevningsmandater.

Dette er status på Vårt Lands måling:

  • Rødt synker, men er med 4,1 prosent hårfint over sperregrensen.
  • MDGs faller 1,9 prosentpoeng til 3,3 prosent. At MDG faller, er den andre statistisk sikre endringen i månedens måling.
  • Venstre får med 2,4 prosent nok en måned lavt på totallet og under sperra.

Valgforsker Aardal tror ikke de små partienes kamp mot sperregrensen nødvendigvis blir avgjørende for hvem som vinner makten i høst.

– Selv om det går trått for Ap, ligger de rødgrønne klart bedre an enn Solbergs prosjekt. Ganske store endringer må til for at de borgerlige skal få noe nær flertall, sier Aardal, som tar forbehold om at mye kan skje i en valgkamp.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter