Et utvalg foreslår at Den norske kirke (DNK) blir organisert i folkevalgte organer, kalt prostifellesråd. Ifølge flertallet i utvalget skal disse ha arbeidsgiveransvar for samtlige ansatte i lokalkirken.
I dag er det rundt 350 kirkelige fellesråd. De fleste av disse lederfunksjonene vil i den nye modellen bli borte, skriver Dagen.
– Vi har i hele prosessen vært innforstått med at en slik omorganisering vil bety færre på dette ledernivået. Det er en naturlig konsekvens, sier leder Martin Stærk i Norges kirkevergelag til avisa.
På spørsmål om han syntes det er greit at de fleste kirkevergejobbene forsvinner, svarer han at det er noe de er forberedt på.
– Slik sett er det greit. Det er mange andre problemstillinger i denne prosessen som er mer utfordrende, sier han og peker på at det er viktig at lokalkirken styrkes og at ikke for mye penger brukes på administrasjon.
[ Nå er skissen klar: Slik kan kirken bli i framtiden ]
Store endringer i DNK
Utvalget har jobbet med en rapport med forslag til endringer i DNK i 16 måneder. Den ble lagt fram sist onsdag, og skal ut på høring i sommer. Målet er at saken skal opp på Kirkemøtet i 2022.
Hvis et prostifellesråd blir opprettet, vil det sitte representanter fra flere ulike sokn og kommuner i rådet. I praksis blir prostifellesrådet arbeidsgiver for alle som jobber i kirken lokalt.
Allerede i 2005 pekte Kirkemøtet på at Den norske kirke burde ha én felles arbeidsgiver for alle ansatte. Slik fungerer systemet i dag, enkelt forklart:
«Navet» i kirken
Prostifellesrådet vil overta dagens fellesråds oppgaver, i tillegg til oppgavene Den norske kirke har for menighetsprestene. Her vil ansvaret for gravplasser og kirkebygg ligge.
Prostifellesrådet blir «navet» i kirken, og skal sørge for samarbeid mellom menighetsrådene og prostiet, samt holde kontakt med Den norske kirke som felles trossamfunn nasjonalt.
[ Kyrkja blir tømt for prestar – kan mangle 200 om fire år ]
---
Prosjekt ny kirkelig organisering
- Kirkemøtet har bedt Kirkerådet om å legge fram en konkret plan for arbeidsgiverorganisering, og den øvrige kirkeordningen.
- Målet er ny, enkel og funksjonell kirkeordning.
- I oktober 2019 etablerte Kirkerådet Prosjekt Kirkelig organisering.
- Hovedutvalget i prosjektet leverte sin rapport 31. mars 2021, der de peker på ulike alternativer og anbefalinger.
---