Nyheter

Ropstad reagerer på MDGs foreldrevedtak

SAMLIV: MDG vil åpne for at barn kan ha flere enn to juridiske foreldre. – Urovekkende, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Under helgens landsmøte har Miljøpartiet De Grønne (MDG) blant annet gått inn for at et barn skal kunne ha tre juridiske foreldre. Dette synes KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er urovekkende, og mener kan være med på å svekke barns behov for stabile rammer.

– Jeg reagerer for det første på at dette er en konstruert debatt. Det vil ikke bidra til økt trygghet, som jeg antar er intensjonen, sier Ropstad til Vårt Land.

– Det er viktig at barn vet gjennom hele livsløpet, enten det er skilsmisse eller at foreldre får nye ektefeller, hvem som er deres juridiske foreldre.

Barne- og familieministeren mener dette vedtaket er «familiepolitikk på feil premisser».

Moderne familie

Ropstad og KrF er opptatt av at foreldreskapsbegrepet bør forbeholdes to foreldre, som de «legger til grunn at vil ta ansvar og følge barnet gjennom hele barndommen», som Ropstad sier. Han mener dette er tilpasset den moderne virkeligheten.

– Uansett samlivsbrudd, bonusforeldre og hvem som måtte flytte ut og inn, så er det helt klart for barnet hvem som har ansvaret for meg og hvem som er foreldrene, sier Ropstad

Det er De Grønne Glitrende, partiets LGBTIQ-nettverk, som fremmet foreldreforslag som denne helgen ble vedtatt. Nettverksleder Magnus Thun har til NRK sagt at han er glad for at MDG på denne måten anerkjenner mer utradisjonelle familiekonstellasjoner.

– Er ikke dette vedtaket bedre tilpasset den moderne familien, Ropstad?

Jeg vil heller si at det er motsatt. Nettopp fordi det er mange forskjellig hendelser gjennom livet og det vil komme bonusforeldre, er det enda viktigere at du vet hvem som har ansvaret og hvem som er dine juridiske foreldre.

For å underbygge dette, trekker han frem Barnelovutvalget, som i fjor la frem sitt forslag til ny barnelov. Der skriver utvalget blant annet: «En eventuell åpning for flere juridiske foreldre vil, etter utvalgets syn, føre til et stort antall praktiske og juridiske dilemmaer som ikke kan løses innenfor rammen av denne utredningen».

Ropstad minner samtidig om at bonusforeldre har anledning til å søke om stebarnsadopsjon.

– Men det er jo ikke det samme som å være juridisk forelder?

– Nei, men utgangspunktet vårt er at vi har to juridiske foreldre og at det skal være de biologiske. Det er dessuten såpass få som søker om stebarnsadopsjon at det signaliserer at dette ikke er en spesielt relevant problemstiling.



Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter