Nyheter

IS-tilhengere anklages for kirkeangrep i Indonesia

KIRKEANGREP: Minst 20 mennesker ble såret i det som antas å være et islamistisk motivert selvmordsangrep ved en katedral i byen Makassar i Indonesia palmesøndag.

De to som er mistenkt for å ha utført angrepet, døde begge momentant i bombeeksplosjonen som gikk av da de kjørte en motorsykkel inn i kirkens område, ifølge politiet.

20 kirkeansatte, medlemmer av menigheten og sikkerhetsvakter ble såret i eksplosjonen. Det er uklart om de er livstruende skadd.

Eksplosjonen ble utløst rett etter en gudstjeneste palmesøndag i den katolske katedralen i Makassar på øya Sulawesi.

Del av islamistnettverk

En av de to selvmordsbomberne tilhører et ytterliggående islamistnettverk, ifølge politiet.

– Han er en del av JAD, sa Indonesias nasjonale politisjef, Listyo Sigit Prabowo, på en pressekonferanse søndag.

Jamaah Ansharut Daulah (JAD) er et lokalt nettverk av militante islamister som har sverget troskap til IS.

Vakte mistanke

– Vi var i ferd med å avslutte gudstjenesten, og folk skulle gå hjem da det skjedde, sier presten som ledet gudstjenesten, Wilhelmus Tulak.

Han forteller at sikkerhetsvaktene ved kirken ble mistenksomme da de to motorsyklistene ville inn i kirken. En av dem skal ha detonert eksplosivene sine etter å ha blitt konfrontert av vaktene.

Politiet opplyste senere at beviser fra åstedet indikerer at en av de to gjerningspersonene var en kvinne, skriver nyhetsbyrået AP.

Ingen gruppe har tatt på seg ansvaret for angrepet.

– Forbrytelse mot menneskeheten

Kristne i Indonesia er tidligere blitt utsatt for terrorangrep utført av ytterliggående islamister.

Det indonesiske rådet av muslimske lærde fordømmer søndagens angrep. En organisasjon for landets kristne ber folk om ikke å være redde.

President Joko Widodo fordømmer angrepet og sier ifølge AP at det har ingenting å gjøre med noen religion, ettersom ingen religioner vil tolerere noen form for terrorisme.

– Jeg ber folk om å bevare roen under bønn, for staten garanterer at dere kan praktisere deres religion uten frykt, sa Widodo i en TV-sendt tale.

– Terrorisme er en forbrytelse mot menneskeheten, la han til.

Høy beredskap

Søndagens angrep skjer mens landet er i høy beredskap i kjølvannet av pågripelsen i desember av lederen for Jemaah Islamiah, som regnes som en terrorgruppe av mange land.

Ifølge BBC skjedde eksplosjonen ved en av kirkens sideinnganger, Ordfører i Makassar, Danny Pomanto, sier at dersom det hadde skjedd ved hovedinngangen, kunne dette fått langt mer fatale følger.

Ikke første gang

Kristne i Indonesia er tidligere blitt utsatt for terrorangrep utført av ytterliggående islamister.

Senest i november mistet fire mennesker livet etter et terrorangrep mot Frelsesarmeen i en kristen landsby. Bak angrepet stod gruppen East Indonesia Mujahideen, og ifølge den indonesiske avisen Jakarta Globe var dette gruppens tredje voldelige angrep på kort tid.

– Dette angrepet er en ny alvorlig opptrapping mot den kristne minoriteten i Indonesia, sa Human Rights Watch-representant Andreas Harsono til Reuters den gangen.

I 2018 førte et koordinert angrep mot tre kirker i Surabaya, landets nest største by, til at totalt 28 mennesker døde og mer enn 50 ble skadet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter