Nyheter

MDG-lederen vil øke den frie foreldrepermisjonen: – Går ut over far, mener Venstre-leder Melby

FORELDREPERMISJON: Une Bastholms (MDG) forslag om å utvide den fleksible kvoten i fødselspermisjonen faller ikke i god jord hos Venstre-leder Guri Melby. Skulle ordningen bli vedtatt, vil det gå ut over fars tilknytning til barna, mener hun.

Foran Miljøpartiet De Grønnes (MDG) landsmøte varsler leder Une Bastholm at hun vil utfordre flertallet i programkomitéen i eget parti om permisjon for nybakte foreldre.

I dag er fødselspermisjonen tredelt: En del til mor, en del til far og en del til valgfri fordeling. Nå vil Bastholm utvide de fleksible ukene fra 16 til minimum 20, fortalte hun Vårt Land mandag. Partiets kvinnenettverk foreslår også å ta to uker fra fedrekvoten og gi til mor.

– Med disse forslagene vil fars andel av permisjonen reduseres. Det er et angrep på menns rett til å være tilstedeværende foreldre, helt fra starten, reagerer Venstre-leder Guri Melby.

Et flertall i MDGs programkomité ønsker imidlertid å beholde dagens tredelte ordning.

Une Aina Bastholm er innstilt på Oslo-mandatet som Rasmus Hansson har i dag. Hvis valgresultatet blir det samme som i 2013 blir hun MDGs eneste folkevalgte på tinget.

– Ekstraukene vil gå til mor

Venstre-lederen er overrasket at forslaget kommer fra venstresiden av det politiske spekteret, og mener det angriper menns mulighet til å være likestilte som forelder. Det er oftest mødre som tar ut permisjonen som er til fri fordeling, peker Venstre-lederen på.

– Alt tilsier at om Bastholm skulle få gjennomslag for dette, så vil også de ekstra ukene i fellesperioden gå til mor. Det går ut over fars tilknytning til barna. Den tredelte permisjonen var viktig, fordi all statistikk fra Norge og sammenliknbare land viste at fedre ikke tar ut mer permisjon enn det som er øremerket dem, sier Melby.

Venstre-lederen mener dette er en av grunnene til at det fortsatt er et gap mellom menn og kvinner i lønn og karriere. Kvinner er mer borte fra arbeidslivet etter fødsel, og jobber mer deltid.

– Vi vet at de fleste, både kvinner og menn, ønsker lang fedrekvote. Mange menn ønsker å være lenger hjemme med barna, men opplever at arbeidsgiver og partner tar det for gitt at fellesperioden skal gå til mor, sier Melby.

---

Tredelt foreldrepermisjon

  • I dag får mødre tre uker betalt foreldrepermisjon før fødsel. De gjenstående 46 ukene er tredelt.
  • Mor og far får øremerket hver sin kvote på 15 uker. 16 uker kan foreldre fordele fritt seg imellom.
  • Seks uker etter fødsel skal gå til mor, men tas av hennes kvote.
  • For å få foreldrepermisjon må du ha hatt inntekt på over 50.000 kroner seks av siste ti måneder. Ved «gradert uttak», øker antall uker.
  • Kilder: NHO, Nav

---

Trenger fortsatt holdningsendringer

Bastholms løsning kommer som et kompromiss mellom ulike forslag innad i partiet. MDG-lederen mener hensikten med tredelingen er god, men at systemet fungerer best for familier med solid økonomi, nettverk og jobb hvor en kan få ammefri.

Enkelte familier taper penger på at far er hjemme, og ofte må mor ta ut ulønnet permisjon, mener Bastholm. Far kan være frilanser, gründer eller sesongarbeider. Fire ekstra uker, til fri fordeling, skal bøte på dette.

Dessuten lar barnehageplassen vente på seg for mange, peker Bastholm på. Ikke alle har råd til å ta fri med kontantstøtte, eller har mulighet til betalt ferie. Her tror Melby at det finnes andre løsninger enn fire ekstra permisjonsuker.

Guri Melby.  Innstilt som ny partileder av Venstre.

– Jeg har foreslått at Venstre skal gå inn for en barnehagegaranti, som sikrer alle barnehageplass når permisjonen er over. Det vil spare familier for usikkerhet og økonomisk byrde, og er mer lønnsomt for samfunnet, sier partilederen.

Melby mener bestemt at tredelingen må bestå som i dag, og håper at flertallet i MDGs programkomité får gjennomslag på landsmøtet. Menn må få ta del i gledene og byrdene ved å være omsorgsperson, og kvinner må kunne ha en karriere og like økonomiske muligheter, mener hun.

– Det krever fortsatt arbeid med holdningsendringer. Barna må se at begge foreldre klarer begge deler. Da skjønner de at også de kan, sier Venstre-lederen.

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter