– Vi foreslår å utvide permisjonstiden ved å øke antallet fleksible uker fra 16 til minimum 20, sier Une Bastholm.
Dermed brygger det opp til kamp om foreldrepermisjon på Miljøpartiet De Grønnes landsmøte i slutten av mars. Det er partilederen selv, som utfordrer komiteen bak utkastet til nytt program.
– Jeg har tatt initiativ til dette forslaget. Dagens ordning har åpenbare mangler, sier Bastholm.
[ Professor om foreldrepermisjon: Bør dele likt mellom mor og far ]
Kan bli drama på landsmøtet
Også MDGs programkomité er splittet om tredeling av foreldrepermisjonen. Et klart flertall vil beholde dagens ordning. Den øremerker like mange uker til far og mor etter fødsel. Siste tredel kan de fordele fritt.
Et mindretall på to i komiteen åpner for justert fordeling, så mor kan følge råd om amming. Nå vil én av de to støtte Bastholm. Dissensen kan bli trukket.
Likevel kan det bli strid om fordeling av foreldrepermisjon på landsmøtet. For MDGs kvinnenettverk foreslår å ta to uker fra fedrekvoten og gi dem til mor.
Nettverket vil nemlig at de seks første ukene etter fødsel, som er forbeholdt mor, ikke skal tas av mors kvote.
– Jeg foreslår et kompromiss, fordi vi må ivareta både fedrekvoten og fleksibiliteten mange familier trenger, sier Une Bastholm.
MDGs leder vil også programfeste mulighet til å få unntak fra tredelingen, slik at par kan overføre permisjonsuker seg imellom etter gitte kriterier. Dette gikk partiets landsstyre inn for i 2019.
Avviser at hun vil «kjøpe seg ut» av strid om fedrekvote
Bastholm avviser at hun prøver å «kjøpe seg ut» av belastningen ved å utfordre fedrekvoten ved å gå inn for ekstra uker i stedet. Fars andel betalt foreldrefri har vært en het politisk potet siden Erna Solberg fikk makten i 2013.
I 2014 kuttet Høyre, Frp og KrF fedres øremerkede kvote med fire uker for å øke familiers valgfrihet. De ble anklaget for å sabotere likestilling og farsrollen. I 2018 snudde regjeringen.
Bastholms forslag støttes av en rekke partifolk utenfor sentrale posisjoner, deriblant fylkeslederen i Viken. MDG kan bli andre parti på Stortinget, som vil øke permisjonstiden. KrF vil utvide med fire uker.
Bastholm: – Direkte urettferdig
Hensikten med tredeling og fedrekvote er god, mener Bastholm. Men systemet fungerer best for familier med solid økonomi, nettverk og jobb hvor en kan få ammefri. Fire ekstra uker til fri fordeling skal bøte på dette.
– Familier er ulike. Mange klarer ikke å bruke hele fedrekvoten. Enten starter den for tidlig, eller så taper familien for mye penger på at far er hjemme. Det er direkte urettferdig, sier Bastholm.
Enden på visa blir ofte at mor må ta ulønnet permisjon, ifølge henne.
– Det er det motsatte målet om likestilling og mødre i jobb, sier MDG-lederen.
Årsaken kan være at far er er frilanser, gründer eller sesongarbeider.
---
Tredelt foreldrepermisjon
- I dag får mødre tre uker betalt foreldrepermisjon før fødsel. De gjenstående 46 ukene er tredelt.
- Mor og far får øremerket hver sin kvote på 15 uker. 16 uker kan foreldre fordele fritt seg imellom.
- Seks uker etter fødsel skal gå til mor, men tas av hennes kvote.
- For å få foreldrepermisjon må du ha hatt inntekt på over 50.000 kroner seks av siste ti måneder. Ved «gradert uttak», øker antall uker.
- Kilder: NHO, Nav
---
– For lite for de med dårlig råd
For mange par er 49 uker permisjon dessuten ikke nok, mener Bastholm. Barnehageplass kan la vente på seg.
– Alle har ikke råd til å ta fri uten lønn og gå på kontantstøtte da, sier hun.
Foreldre med fast jobb og inntekt kan løse noe av floken med betalt ferie. Det kan ikke alle, påpeker Bastholm.
Hun ser enda en grunn til å øke antall uker: Barn er forskjellige. For noen vil mer tid med mor rundt syv måneders alder ha betydning. Det kan også øke sjansen for at barnet tar til seg nok fast føde når mor typisk skal tilbake i jobb.
– Mange familier, som alt har lite, må velge mellom det som føles riktig og å kunne forsørge barnet, sier Bastholm.
Prislapp: 1,5 milliarder
Fire ekstra uker med foreldrepermisjon vil koste 1,5 milliarder i året. Det har Finansdepartementet regnet ut, ifølge Bastholm. Hun mener kostnaden er overkommelig.
– MDG er ikke partiet med flest store, dyre velferdsreformer. Forslaget skal gjøre en rettighet vi har, og betaler skatt for, mer tilgjengelig, sier MDG-lederen.