Nyheter

Bli med inn i de utilgjengelige og hellige stedene i Irak

PAVEBESØK: Med pave Frans’ besøk i Irak settes minoriteters vilkår, toleranse og sameksistens på dagsorden. Nå kan du selv ta en virtuell vandring til hellige steder og byer i Irak gjennom 360 graders-filmer.

PAVEBESØK

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) har gjort tilgjengelig både vanlige filmer og såkalte 360 graders-filmer av hellige steder og byer i Irak. 360-graders videoer er en simulering som gjør det mulig å utforske et sted nærmest som om at man var der i virkeligheten.

– Dette bidrar til å skape et dypere inntrykk og større forståelse for minoriteter og deres historie. Dette er en mulighet til å lære om historiske steder uten å være der selv, sier Ingvill Thorson Plesner, forsker og prosjektleder ved HL-senteret.

Det er første gang i historien at en pave besøker Irak. Det er også det første stedet Pave Frans besøker siden pandemien rammet verden. Paven fikk overrakt en av filmene denne uken av presidenten i den Kurdisk Region av Irak. Under besøket har han vært opptatt av å snakke om likhet, fred og mangfold.

Historisk reise i Irak

Her er noen av stedene man kan se på filmene og 360-videoene.

Amediya: Her kan man besøke de gamle religiøse stedene i det gamle Amediya. Kristene, jezidier og muslimske kurdere lever side om side. Stedet har en spektakulær beliggenhet med en fantastisk utsikt.

Erbil: Dette er den mangfoldige og moderne hovedstaden i Irak Kurdistan. Her kan man se den kjente Jalil Khayat-moskeen, som ble fullført i 2007. Pave Frans holdt en tale i Hariri stadium i Erbil søndag.

Alqosh: Dette er en kristen landsby. Her man kan man se et gammelt kloster og kirker, som fortsatt er i bruk. Pave Frans har denne uken vært like ved Alqosh.

Mer empati og innlevelse, når historier blir formidlet visuelt

– Unge mennesker er fremtiden. Det er viktig at minoriteter lærer om hverandre, men også at andre lærer om dem og deres situasjon, sier Plesner. Hun viser til at folk lærer bedre, og får mer empati og innlevelse, når historier blir formidlet visuelt.

HL-Senteret er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter, som jobber med å sette søkelys på Holocaust og andre folkemord, i tillegg til minoriteters vilkår i det moderne samfunn.

Plesner forteller at filmene og 360-turene nå oversettes til lokale språk av deres partnere i Irak. Prosjektet er primært finansiert av Utenriksdepartementet. Dette er en del av HL-senteret sitt Inclusive Citizenship prosjekt. Målgruppen for prosjektet er ifølge Plesner sivilsamfunnet i Irak, særlig unge mennesker.

---

Pavebesøket i Irak

  • Paven er på et fire dagers besøk i Irak.
  • Fredag talte paven ved Vår frues frelseskirke i Bagdad, hvor mer enn 50 mennesker ble drept i et gisselangrep utført av islamister i oktober 2010.
  • Lørdag besøkte paven Najaf, det åndelige hovedsetet for brorparten av verdens sjiamuslimer. Der han møtte de irakiske sjiamuslimenes øverste leder, 90 år gamle ayatolla Ali al-Sistan. Paven besøkte på lørdag også ørkenbyen Ur, byen der Abraham – faren til både jødedommen, kristendommen og islam – ble født.
  • Søndag fortsatte pave Frans til Arbil, kurdernes regionhovedstad i Nord-Irak. Neste stopp på programmet var krigsherjede Mosul der IS kunngjorde dannelsen av sitt «kalifat» i 2014.
  • Paven besøkte Qaraqosh sør for Mosul, kjent som Hamdaniyah og Bakhdida og tidligere Iraks største kristne by.
  • Besøket i Nord-Irak rundes av med utendørsmesse i Erbil søndag ettermiddag.

Kilde: NTB

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter