Nyheter

Stortinget krever svar om Equinor i Angola

LITE UTVIKLING: Equinor kan ha tjent rundt 100 milliarder kroner på olje i fattige, korrupsjonsherjede Angola. Mens Stortinget vil ha svar på kritiske spørsmål, vil Equinor fortsette i landet.

– Equinor har vært veldig interessert i inntektene fra Angola, som har vært skyhøye. De har vært mindre interessert i at virksomheten i Angola skal være et offentlig anleggende i Norge, sier Aslak Orre, seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt.

Orre har gjort anslag som tyder på at Equinor har hatt inntekter på rundt 100 milliarder kroner fra oljevirksomheten i Angola. Ifølge Orre rapporterer ikke Equinor selv inntjening på landnivå.

Partnerskap for felles utvikling

Equinor omtaler Angola-satsingen på egne nettsider som «et partnerskap for felles utvikling», der Equinor ønsker å bruke sine erfaringer fra norsk sokkel til å bidra til at angolansk industri kan utvikle seg på samme måte. En nøkkel er ifølge Equinor å utvikle det statseide oljeselskapet Sonangol. Men oljeselskapet har blitt anklaget for også å stå sentralt i omfattende korrupsjon.

Datteren til tidligere president José Eduardo dos Santos, Isabel dos Santos, ble omtalt som Afrikas rikeste kvinne. Etter at flere internasjonale aviser omtalte Luanda Leaks i 2020, ble hun siktet for hvitvasking, bedrageri og underslag i tiden hun var sjef for Sonangol. Hun ble sparket fra stillingen i 2017 da Angola fikk ny president.

In this March 5, 2015 photo, Isabel dos Santos, reputedly Africa's richest woman, attends the opening of an art exhibition featuring works from the collection of her husband and art collector Sindika Dokolo in Porto, Portugal. On Monday, Jan. 6, 2020, Angola's foreign minister Manuel Augusto said that there is no political motivation behind the government's demand for more than $1 billion from dos Santos, her husband and a Portuguese business partner. Isabel dos Santos is a daughter of Jose Eduardo dos Santos, who ruled the oil- and diamond-rich nation for 38 years until 2017. (AP Photo/Paulo Duarte)

---

Angola

  • Landet har 33 millioner innbyggere. 70 prosent kan lese og skrive.
  • Angola er Afrikas nest største oljeeksportør, etter Nigeria. De siste 20 årene har olje tatt en stadig større plass i økonomien. Fra år 2000 til 2019 var statens inntekter fra oljeeksport mellom 95 og 98 prosent av alle eksportinntekter. Diamanteksporten utgjorde mellom én og tre prosent.
  • Landet er en tidligere portugisisk koloni og fikk selvstendighet i 1975 etter fjorten år med uavhengighetskrig. Da startet en borgerkrig som varte til 2002.
  • José Eduardo dos Santos satt ved makten fra 1979 til 2017 - i 38 år. I august 2017 ble João Lourenço valgt til ny president.
  • Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia

---

Høring om utenlandssatsing

Fredag har Stortingets kontoll- og konstitusjonskomité høring om Equinors utenlandssatsinger. Selskapet som fram til 2018 het Statoil, er 67 prosent statseid.

Før jul kom Riksrevisjonen med en rapport der Olje- og energidepartementet fikk kritikk for oppfølgingen av Equinors utenlandssatsinger. Kritikken gikk både på manglende åpenhet og for svak oppmerksomhet om lønnsomhet i utenlandsinvesteringene. Riksrevisjonen mener Equinor vært mest opptatt av produksjon.

700 millioner kroner

Bakteppet for både høringen og Riksrevisjonens rapport er avsløringene som Dagens Næringsliv publiserte i mai i fjor om at Equinor har tapt over 200 milliarder kroner på sin satsing i USA. I høst skrev Stavanger Aftenblad og E24 flere artikler i samarbeid om Equinor i Angola. I flere år har det vært kjent at Equinor har utbetalt over 700 millioner kroner til det angolanske oljeselskapet Sonangol som det ikke kan gjøres rede for. Ifølge E24/Aftenbladet er det snakk om:

  • 420 millioner kroner i «sosiale bidrag» til et forskningssenter som etter ti år ikke er bygget, og som det reises spørsmål ved om noen gang blir bygget. Senteret skulle hete «Sonangol Research and Technology Center».
  • 295 millioner kroner til udefinerte «sosiale prosjekter» som verken Equinor eller Sonangol kan gjøre rede for.
  • I tillegg er Equinor partner i en oljeblokk sammen med et nettverk som kaller seg «88 Queensway Group» som ifølge Financial Times og flere andre medier er under etterforskning i Angola for korrupsjon.

Ifølge E24 var det et krav fra Sonangol i budrunden for oljelisenser i 2011 at oljeselskapene skulle betale slik signaturbonus, som er en slags forhåndsskatt, og såkalte sosiale bidrag. Avisen skriver at dette er vanlig praksis for oljevirksomheten i Angola, men omstridt på grunn av manglende innsyn i hvordan pengene benyttes og dermed en mulighet for korrupsjon.

Equinors betalinger i signaturbonus og bidrag til sosiale fond var noe kontroll- og konstitusjonskomiteen tok opp i mange kritiske spørsmål i en høring i 2016. Komiteen vil nå vite hvor mye Olje- og energidepartementet har fulgt opp dette etterpå.

I et uføre

Angola er kjent for store oljeressurser og diamanter, men befolkningen er regnet som fattig. 66 prosent kan lese og skrive. Lenge stod det på forsiden av den norske ambassaden i Angola: «Norge – Angola. Et perfekt partnerskap».

– Jeg vil ikke si at alt Equinor har gjort, har vært galt, sier Aslak Orre.

Han har forsket på Angola i mange år, og er bedt om å komme med innspill i høringen.

– Men fortellingen som Norge har forfektet, er at norsk oljevirksomhet i Angola har vært del av en vinn-vinn-situasjon, der dette var bra for Equinor og Norge, og bra for Angola. Det er ikke sånn det har gått, sier Orre.

Angola har ikke klart å omsette gode oljeinntekter til utvikling og bedre velstand for innbyggerne. Dermed mener Orre at den norske tanken om olje for utvikling ikke har bidratt til utvikling for Angola.

– Gevinsten har vært på norsk side. På angolansk side ser det ikke så rosenrødt ut. Landet har vært i tilbakegang de siste fem-seks årene, og har en negativ økonomisk vekst.

Ifølge Orre har Angola en utenlandsgjeld som i 2020 passerte 100 prosent av landets brutto nasjonalprodukt i størrelse. Angola satte av mer enn halvparten av statsbudsjettet for 2020 til å betjene gjeld.

– Veldig mye av inntektene fra oljeeksporten er Angola nødt til å bruke på å betjene lån til særlig Kina. De har kommet i et uføre som det vil ta generasjoner å fikse. Noe helt spektakulært må skje med oljeproduksjon og oljepris for å endre på det – med mindre alternativet åpner seg: At landet klarer å skape vekst uavhengig av oljen, eller at gjelden blir ettergitt av Kina og andre kreditorer, sier Orre.

---

Equinor i Angola

  • Norske Statoil, nå Equinor, har vært til stede i Angola siden 1991. Landet var sammen med Aserbajdsjan Statoils første utenlandsengasjement.
  • Equinor er partner på åtte produserende felt, fordelt på tre blokker.
  • Kilde: Equinor

---

Lite kunnskap

– Hva kan komme ut av høringen i Stortinget?

– Jeg tenker at det generelt er viktig å lære om de områdene av verden hvor Norges statseide selskaper har virksomhet. Kunnskapsnivået i Norge om Angola og norsk virksomhet der er lavt i forhold til de enorme investeringene som norske selskaper har gjort der.

Orre mener det er viktig av Stortinget å følge opp denne saken.

– Både ministre og Equinor har sluppet lett unna veldig vanskelige spørsmål.

Han mener at Equinor kunne gått sammen med den internasjonale oljeindustrien for å kreve mer åpenhet om pengeflyt i oljenæringen. Det kunne gjort korrupsjon vanskeligere å skjule.

Equinor: – Har vært åpne

Til Aftenbladet/E24 onsdag svarer Erik Haaland, talsperson for Equinors internasjonale virksomhet, at Equinor mener de har vært åpne om dialogen de har hatt med Sonangol. Haaland ønsker ikke å si noe hva slags kontakt de eventuelt har hatt med andre lands myndigheter.

– Equinor har ikke rett til innsyn rundt hvilke sosiale prosjekter som har blitt finansiert, og det er Sonangol og angolanske myndigheter som har ansvar for gjennomføring og må redegjøre for bruken, sier Haaland til Aftenbladet/E24.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter