Nyheter

Kirkens Bymisjon vil ha frisoner for omsetning av narkotika i Oslo

RUSMISBRUK: Byrådet sier nei til en egen frisone for rusmisbrukere i Oslo. Nå foreslår Kirkens Bymisjon å etablere en rekke «akseptsoner» for omsetning av rusmidler i stedet.

– Det er nødvendig med en realistisk erkjennelse av at folk med rusproblemer vil delta i omsetning av rusmidler, sier avdelingsdirektør for inkludering og mangfold i Kirkens bymisjon, Nora Blaasvær, til Dagsavisen.

Etter initiativ fra Arild Knutsen og Foreningen for en human narkotikapolitikk har byrådet sett på muligheten for å etablere et såkalt «skjermet værested for rusmiljøet» etter modell fra nåleparken i Aarhus.

Enkelt forklart betyr det et område der folk som sliter med rus får være i fred – for å ruse seg, men også til kjøp og salg av narkotika. Forslaget fra Foreningen for en human narkotikapolitikk er at Elgsletta ved Akerselva i Oslo sentrum kan bli et slikt sted.

Byrådet: Bryter med loven

Bystyret ba byrådet undersøke muligheten for et fristed for rusmiljøet, og tidligere i vinter blei byrådets rapport sendt på høring. Kort oppsummert konkluderer den med at et fristed for rusmiljøet ikke vil være mulig fordi det bryter med norsk lov.

– Vi har en juridisk vurdering som sier at det ikke går an å skape en frisone for kjøp og salg av illegale rusmidler. En utredning Velferdsetaten har gjort viser dessuten at de åpne rusmiljøene i Oslo først og fremst har funksjon som markedsplass. Vi ønsker ikke å legge til rette for at Oslo har store, åpne markedsplasser for kjøp og salg av narkotika, sier Oslos byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap) til Dagsavisen.

Moria

Kirkens Bymisjon: Noe må skje

Nå mener Kirkens Bymisjon, som driver en rekke tilbud til blant annet rusavhengige i Oslo, at de har funnet et alternativ. I sitt høringssvar på saken foreslår de å innføre en rekke «akseptsoner» for omsetning av ulovlige rusmidler i Oslo. Kirkens Bymisjon ser for seg slike soner i områdene knyttet til ulike hjelpetilbud, særlig i Oslo sentrum.

Det vil i praksis bety at enkelte steder der rusmiljøet uansett samles vil man se gjennom fingrene for kjøp og salg av ulovlige rusmidler.

– Noe må skje. Vi kan ikke fortsette som nå. I Kirkens Bymisjon prøver vi til enhver tid å legge til rette for trygghet og verdighet, også for folk i aktiv rus. Det vi erfarer nå er at situasjonen for rusmiljøet i byen er veldig lite holdbar. Hverdagen deres er i veldig liten grad preget av respekt og trygghet, sier Blaasvær.

Kirkens Bymisjon vil ha frisoner for omsetning av narkotika i Oslo,

—  Nora Blaasvær, Kirkens Bymisjon

Dersom man legger til rette for akseptsoner rundt de allerede etablerte tilbudene for det åpne rusmiljøet, vil man enklere kunne komme med målretta tilbud inn mot den gruppa. Det er lettere å tilby trygghet rundt steder folk i aktiv rus allerede kjenner, og det kan føre til en oppsplitting av rusmiljøet i sentrum, som i dag ofte samler seg.

– Vi mener dette prinsipielt er det samme som brukerrom og utdeling av brukerutstyr. Når vi har akseptert at det må finnes trygge steder å injisere, må vi også akseptere en viss omsetning i sentrum. Da kan vi også få større oversikt, sier Blaasvær.

Nora Blaasvær, avdelingsdirektør for inkludering og mangfold i Kirkens bymisjon.

Rusreformen og politiet

Selv om forslaget vil innebære at politiet må se gjennom fingrene for omsetting av narkotika enkelte steder, mener hun politiet fortsatt har en viktig rolle å spille inn mot det åpne rusmiljøet.

– Vi ser for oss politiets rolle litt annerledes. En stor del av rusmiljøet er voldsutsatt, og politiets fokus bør være på å ikke alltid beslaglegge, men også bygge relasjoner og tillit og sørge for sikkerhet i miljøet, sier Blaasvær.

Fredag la regjeringen fram sitt forslag til rusreform. En viktig del av reformen er å la folk slippe straff for å inneha små mengder narkotika. Kirkens Bymisjon mener forslaget om akseptsoner rimer godt med intensjonene i regjeringens rusreform.

Sosialbyråden holder døra på gløtt

Sosialbyråd Hansen holder døra noe på gløtt for Bymisjonens forslag.

– Jeg er opptatt av at det i så fall krever et godt samarbeid mellom de som driver tiltakene og politiet, sier Hansen.

Hun må nå gå gjennom alle høringssvarene før hun tar stilling til om Oslo sier ja eller nei til akseptsoner.

Les mer om mer disse temaene:

Stian Fyen

Stian Fyen

Stian Fyen er politisk journalist i Dagsavisen. Han har tidligere jobbet i Dagbladet og ANB.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter