Nyheter

Rusreformen kan gå på en smell i Stortinget

VÅRDRAMA: Prestisjetung rusreform fra Solberg-regjeringen møter stengsler i Stortinget alt før den er presentert. Sp varsler omkamp – om de havner i regjering etter valget.

Forslaget til rusreform med endringer i narkotikapolitikk kan komme i slutten av uken og er viktig sak for Venstre i regjering. Men Stortinget kan true flere fremstøt, for regjeringen er uten flertall:

• Sp avfeier et forlik - og vil stramme inn igjen om partiet inntar en regjering etter valget.

• Regjeringen ville uansett trengt mer enn støtte fra Sp og Ap eller Frp må til for å sikre flertall.

Dermed ligger det an til vårdrama om reformen der rusavhengige skal møtes med helserettede tiltak i stedet for straff. Vinner regjeringen frem, kan det likevel bli nye slag:

– Dette er absolutt en sak vi kan ta omkamp på enkeltpunkter i etter et valg. Siste ord trenger ikke være sagt, sier Sps helsetalskvinne Kjersti Toppe i «langtidsvarsel» om partiet havner i regjering.

Utvalg fikk fyr i debatt

Striden ventes blant annet å stå om hvordan regjeringen har løst anbefalinger fra rusreformutvalget: Avkriminalisere bruk, kjøp, besittelse og oppbevaring av små mengder narkotika og erstatte straff med obligatorisk oppfølging.

Utvalget forslo også såkalte terskelverdier for hvor mye narkotika man kunne ha på seg uten å få straff, noe som Frp-topper har reagert kraftig mot.

I flere stortingspartier tror man reformen kan komme i statsråd fredag. I opposisjonspartier forventer man at bitene fra rusreformutvalget presenteres i en mer «salgbar» form. Innad i regjeringspartiene er det frykt for at det «går valgkamp» i stortingsbehandlingen.

---

Reformkamp på Stortinget

  • I regjeringsplattformen fra Granavolden ble det varslet reform av landets ruspolitikk: Reaksjon på besittelse og bruk av narkotika til eget bruk skulle overføres fra justissektoren til helsetjenesten.
  • Venstre kjempet dette inn i Jeløya-plattformen da partiet entret Høyre og Frps regjering. Da KrF inntok regjeringen i 2019, måtte partiet gå med på endringene. Da var ikke dette KrFs politikk.
  • Hovedmålet er å møte russkadde med behandling foran straff.

---

Frp-vedtak binder opp

Å få reform og lovendringer på plass i vår, kan derfor bli svært krevende. Frp - som regjeringen i flere saker har gått til først - skjerpet tonen på landsmøtet i fjor høst. Partiet gjorde vedtak som gir stortingsgruppen klare grenser for å komme regjeringen i møte.

Frp støtter intensjonen om at tunge rusavhengige skal få helsehjelp, ikke bøter og fengsel. Men brudd på narkotikaforbudet skal møte «sterke reaksjoner». Narkotika skal være ulovlig. Og ungdom skal ikke kunne ha «et depot av narkotika».

Talskvinne Kari Kjønaas Kjos vil likefullt ikke avvise et forslag fra regjeringen hun «ikke har sett».

– Jeg tviler på at vi ser blåkopien av rusreformutvalget. Der er de omtalte terskelverdiene for høye. En løsning må ha verktøy for å fange opp de unge som innkalles til kommunen i en tidlig rusfase, sier Kjos.

Ap med nøkkel - viser ikke kort

Kjos holder det åpent om det blir noen enighet med Frp. Hvis ikke kan Ap seile opp som nøkkelparti.

I Aps nye stortingsprogram videreføres punktet om forbud mot narkotika, og reaksjoner mot bruk og besittelse av narkotika skal flyttes fra «fra justissektoren til helsetjenesten». Nettopp det er regjeringens egne ord i Granavolden-erklæringen.

Men noen forhåndsvarsler vil ikke Ap gi:

– Forbudet mot narkotika skal ligge fast, bruken skal avdekkes og bli møtt med reaksjoner og helseoppfølging. Vi vil lese regjeringens forslag nøye, og det er viktig at det blir en god høringsrunde, uttaler helsepolitisk talskvinne, Ingvild Kjerkol.

Sp nekter regjeringen hjelp

Sp nekter derimot å gå med på noen form for avkriminalisering av narkotika.

– Vi er i mot hele grunnlaget for rusreformen. Sp kan åpne opp for at tunge rusmisbrukere blir møtt med helsehjelp, men vil ikke avkriminalisere for alle. Det vil øke narkotikabruken blant barn og unge, sier talskvinne Kjersti Toppe.

– Sp stiller seg derfor på utsiden, uansett?

– Jeg kan ikke se for meg at vi skal bidra til noe forlik med regjeringspartiene. Vi vil finne flertall med andre partier i Stortinget.

Vedum og Bøhler til kamp

I gjeldende program åpner Sp for å ta i bruk erfaringer fra Portugal, der modellen gir visse straffeunntak. Men i sitt nye utkast er dette borte og politikken strammet inn.

I VG mandag gikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sammen med Ap-avhopper Jan Bøhler til frontalangrep på hele rusreformen: Den vil gjøre det lettere for kriminelle gjenger å rekruttere unge selgere.

– Vi er selvfølgelig for at man kan omsette nikotin, altså tobakk og snus og alkohol. Det er mer enn nok problemer med det, sa Vedum til VG.

«Vil ikke forstå politisk spill»

Venstres helsepolitiske talsmann, Carl-Erik Grimstad, er ikke bekymret for at Vedums tøffe linje skal påvirke andre opposisjonspartier i det krevende arbeidet med et rusforlik i Stortinget.

– Vedums uttalelser viser jo for all verden hvor stillestående dagens ruspolitikk har vært. Er det noe gjengene i Oslo vil glede seg over, så er det om alt blir ved det gamle.

Han mener Ap bør kunne møte regjeringen, fordi partiet har en «stolt historikk» på feltet med Stoltenberg-utvalgets åpning for avkriminalisering.

– De rusavhengige selv vil i alle fall ikke forstå noe politisk spill i denne saken, sier Grimstad.

Grande advarte mot «krefter»

Venstre har først kjempet innad i regjeringen for en liberal vri på rusreformen. At sluttresultat kan bli herjet med i Stortinget, var noe eks-leder Trine Skei Grande advarte mot i sin avskjedstale til landsmøtet i fjor høst.

– Det vil være en tragedie for alle de rusavhengige menneskene i landet vårt, sa hun.

Overfor Vårt Land etterpå satte hun da ord på hvem hun fryktet kunne uthule reformen:

– Alle opposisjonspartier – og Frp. Alle disse har krefter i seg til å spenne bein på reformen, sa hun.


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter