Nyheter

Kvinner som donerer egg bør få det høyeste foreslåtte beløpet, mener flertall i Bioteknologirådet

HØRINGSSVAR: Flertallet i Bioteknologirådet mener at eggdonasjon bør kompenseres med 10.000 kroner. Mindretallet frykter det vil gi økonomiske motiver for donasjon.

Etter at eggdonasjon ble tillatt 1. januar, har det vært stor uenighet om hvilket beløp eggdonor bør få i kompensasjon.

Det står mellom to forslag som Helsedirektoratet har sendt ut på høring: Enten 5.000 eller 10.000 kroner (Fem eller ti prosent av folketrygdens grunnbeløp). Selv anbefaler Helsedirektoratet det høyeste beløpet skattefritt.

Mens noen av høringssvarene advarer mot at det høyeste beløpet kan gi økonomiske motiver for eggdonasjon, er det andre som mener dette er en rimelig kompensasjon for tiden, arbeidet og ubehaget som kreves av eggdonorer.

Åtte av femten

Da Bioteknologirådet behandlet forslagene i dag, mente åtte av femten rådsmedlemmer at eggdonor bør få utbetalt kompensasjonen som tilsvarer 10.000. Dette beløpet vil være skattefritt.

– Medlemmene som stemte for dette mener det er en rimelig sum for å kompensere for tidsbruk, psykisk og medisinsk belastning, og at det ikke skiller seg vesentlig fra andre nordiske land, sier rådsleder Ole Frithjof Norheim.

Frykter økonomiske motiver

Fem av femten mener at eggdonor bør få utbetalt en kompensasjon tilsvarende 5.000 kroner. De frykter at et høyere beløp vil øke risikoen for at noen donerer av økonomiske motiver.

– Flere i rådet mener at 10.000 kroner kan gi en kjærkommen inntekt, for eksempel for unge personer med dårlig råd. Ettersom man kan donere egg tre ganger, mener de at denne summen i enkelte situasjoner utslagsgivende, sier rådslederen.

De som stemte imot beløpet på 10.000 kroner, viser også til at dette beløpet blir noe høyere enn andre nordiske land, fordi beløpet ikke er skattepliktig og kompensasjon for reisekostnader kommer i tillegg.

To av femten mener at eggdonasjon ikke bør kompenseres i det hele tatt.

Oslo  20141112.
Prioriteringsutvalget ved professor Ole Frithjof Norheim, bildet, overleverte onsdag 12. november sin utredning om prioritering i helsetjenesten til helse- og omsorgsminister Bent Høie. 
Foto: Terje Pedersen / NTB

---

Kompensasjon i Norden og UK

  • Danmark: 10.467 NOK per syklus. Skal oftest dekke reise. Må skattes av.
  • Sverige: Nasjonal anbefaling på 6.343 NOK i 2020. Lokalt er det nesten alltid høyere, opp til 12.507.
  • Finland: Private Ovumia Fertinova gir 5.000 NOK i sum. Donor får én betalt sykedag.
  • Storbritannia: 8.836 NOK.
  • Kilde: Helsedirektoratet

---

– Bør vise at eggdonasjon verdsettes

Professor Raino Sverre Malnes ved Universitetet i Oslo var blant de som stemte for beløpet på 10.000 kroner.

– Når vi har en ordning for eggdonasjon, og ønsker at noen skal donere egg, så bør kompensasjonen være av en størrelse som viser at samfunnet verdsetter donasjonen. Det skal også kompensere for den innsats som gjøres av de som donerer, men det skal ikke være snakk om lønn, sier Malnes.

Jeg antar at det er så mye ubehag forbundet med å donere at svært få vil bruke dette som en måte å skaffe seg ekstra inntekt på.

—  Raino Sverre Malnes

– Kan 10.000 kroner gi et økonomisk motiv for å donere?

– Jeg antar at det er så mye ubehag forbundet med å donere at svært få vil bruke dette som en måte å skaffe seg ekstra inntekt på. Når beløpet er så lavt, blir problemstillingen irrelevant, sier han.

– Skal være uegennyttig

Morten Magelssen, professor i bioetikk ved MF vitenskapelig høyskole, mente at beløpet burde være på 5.000 kroner.

– Hvis kompensasjonen er så høy som 10.000 kroner, tror jeg noen vil se det som en attraktiv måte å tjene penger på. Det store problemet er at det bryter med et prinsipp Norge har sluttet seg til gjennom biomedisinkonvensjonen, om at donasjon kun skal være uegennyttig.

– Kan ulempene ved å donere gjøre det mindre attraktivt, til tross for beløpet?

– Det blir en skjønnsmessig vurdering. Jeg tror noen vil se på hva som kreves for eggdonasjon, og likevel tenke at dette er et arbeid de er villig til å ta på seg.

Enige om hovedprinsippet

Norheim understreker at hele rådet er enige om hovedprinsippet: At motivasjonen for å donere må være altruistisk.

– Det er hele rådets syn at kjønnsceller ikke skal omsettes på et marked. Kompensasjonen skal gjelde ulempene knyttet til donasjon, men ingen ønsker at det skal betales for donasjon. Så er det en skjønnsmessig vurdering hvor mye eggdonorene bør kompenseres, sier Norheim.

– Hvilke kriterier legger dere til grunn for å bedømme når et kompensasjonsbeløp blir for høyt?

– Vi har fulgt utredningene fra Helsedirektoratet. Men i diskusjonen vår kom det fram at det i prinsippet er vanskelig å si noe hva som er et riktig beløp.


Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter