Nyheter

UNE skal vurdere fredspris-brev

ASYL: – Når brevet er registrert inn, vil vi lese det og vurdere om det har betydning for saken, sier Utlendingsnemnda om fredsprisvinner Nadia Murads bønn om å stanse utvisningen av en jesidisk småbarnsfamilie.

Fredsprisvinner Murad skrev brev til norske myndigheter ved Utlendingsnemnda (UNE), og ba dem stanse planene sine om å utvise en jesidisk småbarnsfamilie til Irak.

Jesidiske Murad, som overlevde fangenskap hos IS, mener det ikke vil være trygt for familien i Irak, og at deres frykt for IS er reell.

– Å utvise dem nå vil være i strid med ikke bare internasjonale juridiske normer, men også grunnleggende respekt for deres verdighet og medmenneskelighet, skriver hun i brevet.

Vurderes som trygt

UNE har foreløpig ikke lest brevet, som er forsinket registrert på grunn av koronarestriksjoner. Avdelingsleder Terje Østraat har følgende kommentar:

– Når brevet er registrert inn, vil vi lese det og vurdere om det har betydning for saken.

Han sier videre:

– Området familien skal returneres til, har ligget innenfor kurdiske myndigheters kontroll siden 1991. UNE anser den generelle sikkerhetssituasjonen i de kurdiske områdene som stabil, med et lavt antall sikkerhetshendelser.

UNE mener jesidiene ikke forfølges av kurdiske myndigheter eller den kurdiske befolkningen.

– Vi er kjent med at det har vært tilfeller av diskriminering mot jesidier i områdene, men ikke i en slik grad at det kan karakteriseres som forfølgelse, sier Østraat.

Uriktige opplysninger

Amat Nasser Atman kom til Norge i 2012, og har siden giftet seg asylsøker Dakhwaz Khirto, som også tilhører den religiøse minoritetsgruppen jesidiene. De giftet fått tre barn sammen i Norge: Delnaz (6 år), Khairi (5 år) og Della (1 år).

UNEs endelige vedtak om å utvise familien er begrunnet med at Atman løy til Utlendingsdirektoratet da hun først søkte asyl. Hun har selv erkjent å ha gitt uriktige opplysninger om et personlig forhold.

Familien skulle utvises 31. januar, men er fortsatt i Norge. UNE viser til at Politiets utlendingsenhet har ansvar for uttransporteringer.

Tidligere i denne saken skrev Vårt Land at UNE hadde lest brevet og vurdert om det har betydning for saken. Det stemmer ikke. Feilen skyldes en misforståelse i kommunikasjonen mellom Vårt Land og UNE. Vårt Land beklager feilen.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter