Nyheter

Kirkeasylfamilien på Hønefoss får saken sin behandlet i Høyesterett

ASYL: – Nå er det mulig å håpe igjen, sier prost Kristin Moen Saxegaard, som kjemper familiens sak.

Familien har bodd i Hønefoss kirke siden mars 2018. Det afghanske paret har fire barn og to av dem er født i Norge. Nå får de saken sin behandlet i Høyesterett, skriver Ringerikes Blad.

– Nå er det mulig å håpe igjen, sier prost Kristin Moen Saxegaard til avisa.

Dato er ikke satt

Saxegaard har lenge kjempet familiens sak og er familiens talsperson. I september tapte familien i Borgarting lagmannsrett, da lagmannsretten opprettholdt avslaget på deres asylsøknad.

– De er veldig skuffet. De har ventet på lagmannsretten i to og et halvt år, noe som har vært en prøvelse i seg selv. Og det var tungt å ta imot et avslag på en godt forberedt sak, sa Saxegaard til Vårt Land i september.

Familien flyktet til Norge fra Afghanistan i 2015. Familien mener at de rømte fra tvangsekteskap. I Europa konverterte de til kristendommen og sier de frykter de skal bli forfulgt hvis de vender tilbake til hjemlandet.

Dato for når saken skal opp i Høyesterett er ikke satt, ifølge prosten. Det er delen som omhandler familiens konvertering som skal behandles, ifølge Ringerikes Blad.

– Ikke reell konvertering

I lagmannsrettens vurdering av konverteringen heter det blant annet at flertallet av dommerne i saken ikke «finner familiens konvertering til kristendommen reell». De skriver at:

«Vurderingen av en søknad om asyl på grunnlag av en konvertering sur place reiser særlige troverdighetsspørsmål som krever en grundig og inngående undersøkelse av de konkrete omstendighetene rundt konverteringen. Som det fremgår ovenfor er det sentralt å vurdere motivasjonen for konverteringen, og i denne sammenhengen har tidspunktet for konverteringen og når den er påberopt i asylsaken betydning. Også her danner den generelle migrasjonsviljen i Afghanistan et bakteppe for vurderingen, og flertallet legger til grunn at de ankende parter er drevet av et sterkt ønske om å migrere og få opphold i Norge».

Vårt Land siterte avgjørelsen i september.

Både Den norske kirke og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) stiller med advokathjelp i saken i Høyesterett, ifølge Ringerikes Blad.

Prost i Hønefoss kirke Kristin Moen Saxegaard. Hun bruker mye tid sammen med familien som bor i kirkeasyl.


Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter