Nyheter

Republikanerne i «borgerkrig» om partiets framtid

USA: Republikanerne er dypt splittet etter stormingen av Kongressen og det tapte presidentvalget. Kampen om partiets retning post-Trump har begynt for fullt.

– Invasjonen av vår hovedstad av en mobb, oppildnet av løgner fra enkelte som har fått tillit til å ha makt, er en skam mot alle som har ofret for å bygge vår republikk, skriver John Boehner, den tidligere majoritetslederen i Senatet, på Twitter.

Boehner, som hadde Capitol Hill som sin arbeidsplass i en årrekke, er en av flere tidligere republikanske partiveteraner som har tatt et oppgjør med president Donald Trump etter storming av kongressbygningen 6. januar. Angrepene fra republikanere som nå sitter i Kongressen har vært færre, og leser man Boehners beskjed nøye, ser man at han ikke anklager kun Trump, men bruker det uspesifikke ordet «enkelte».

Budskapet til Boehner, som også har kommet fra tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger, den tidligere forsvarsministeren Colin Powell, og nåværende senator Mitt Romney, er klart: Republikanere, våkn opp! Vi kjenner oss ikke igjen.

Den kommende ‘borgerkrigen’

Prosessen som Det republikanske partiet skal gjennom for å bestemme en retning post-Trump, har av flere politiske eksperter blitt beskrevet som en kommende borgerkrig. Ifølge den republikanske valgarbeiderveteranen Whit Ayres, gikk startskuddet for «kampen for partiets sjel» av da Kongressen godkjente valgresultatet onsdag 6. januar.

Han kan ha rett.

Kun dager etter at valget ble godkjent, sa Det republikanske partiet i delstaten Arizona at de hadde kastet enken til den avdøde senatoren John McCain, Cindy McCain, ut av partiet. Hvorfor? Blant annet fordi hun har fordømt at Trump har snakket nedsettende om hennes ektemanns krigsinnsats – og fordi hun har godtatt valgresultatet.

Da Romney var på vei til hovedstaden for å godkjenne valget, ble han harselert med og kalt forræder av Trump-tilhengere både på flyplassen og i lufta. Romney er også senatoren som har vært tydeligst i sin kritikk av Trumps rolle under stormingen av kongressbygningen.

– Dette er hva presidenten har forårsaket i dag, dette opprøret, sa han i sinne foran pressefolk etter at de hadde samlet seg på et tilfluktssted.

Uenige om å avsette Trump

I Representantenes hus har republikanerne blokkert Demokratenes forslag om å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, som åpner for at visepresident Mike Pence og Trumps administrasjon kan kaste presidenten.

Nå forsøker derfor demokratene å stille Trump til riksrett. Til nå har republikanere advart demokratene om dette og snakket om at landet trenger å finne sammen, men på tirsdag sa partiets majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, at Trump hadde nok gjort nok til å bli dømt.

Og Liz Cheney, den tredje mektigste republikaneren i Representantenes hus, var enda klarere: Hun skal onsdag stemme for å stille Trump for riksrett. Det gjenstår å se hvor mange som følger henne, og hvorvidt McConnell kan stemme for riksrett.

– Prøver å likne Trump

Til nettavisen Politico forklarer en anonym Trump-rådgiver hvorfor det fortsatt er så få republikanere som tar til motmæle mot Trump.

– Problemet til GOP (Grand Old Party = kjælenavn på Det republikanske partiet. red.anm.) er at hver eneste republikaner på Capitol Hill trenger støtte fra disse demonstrantene – og folk som dem – for å overleve, sier han, og legger til:

– Bortsett fra, og inntil partiet kan finne et budskap som er mer populært blant den hvite arbeiderklassen enn Donald Trump, er det ingen lys framtid for republikanerne.

Skal man tro Romney, som representerer den moderate fløyen i partiet, er dette en tanke som preger republikanske lederkandidater til valget i 2024. De fleste prøver å bli så lik som Donald Trump som de kan bli, sa senatoren fra Utah til CNN like før jul.

Ted Cruz, som det siste året har støttet Trumps snakk om valgjuks, og som ikke ville godkjenne valget forrige onsdag, nevnes av The Washington Post som en sannsynlig utfordrer i 2024.

Tidligere partiveteraner viser til tidligere presidenter

Til nå er det primært eks-politikere i Det republikanske partiet som har kommet med den tyngste skytset mot Trump etter stormingen av Kongressen.

– Jeg sa en gang at partiet til Lincoln og Reagan er borte og tar seg blund. Blunden har blitt et mareritt for nasjonen vår. The GOP må våkne, er beskjeden fra tidligere speaker Boehner.

Den tidligere guvernøren i California, Arnold Schwarzenegger, har også bedt partiet hans om å våkne opp ved å minne dem om tidligere store republikanske presidenter.

– Hva skal vi hente fra de folkevalgte som har muliggjort Trumps løgner og forræderi? Jeg vil minne dem på hva Teddy Roosevelt sa: Patriotisme betyr å stå bak landet sitt. Det betyr ikke å stå bak presidenten, sier Schwarzenegger i en ny Twitter-video.

---

Republikanerne

  • Det republikanske partiet er også kalt Grand Old Party (GOP).
  • Grunnlagt av antislaveriaktivister i delstaten Wisconsin 20. mars 1854.
  • Det mest konservative av de to store partiene i USA.
  • Legger sterkest vekt på frie markeder og individet som grunnlaget for økonomisk hegemoni.
  • Har siden valget i 1980 hatt 4 presidenter.

Kilde: Wikipedia

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter