Nyheter

Forbereder gudstjeneste i morgen i Gjerdrum: – Den skal ha preg av håp

LEGGER PLANER: Gudstjeneste var planlagt i Gjerdrum søndag 3. januar, og gudstjeneste blir det. Men fortsatt jobber prosten og andre intenst med hvordan den skal legges opp midt i strenge koronatiltak.

I utgangspunktet er det bare lov til å samle 25 mennesker i Gjerdrum kirke nå på grunn av smitteverntiltak. Romerike har i november og desember også vært preget av koronasmitte, med flere lokale utbrudd og dødsfall.

Lørdag ettermiddag var det ikke helt klart hvordan gudstjenesten blir tilrettelagt for deltakelse, men den blir klokka 10, med inviterte deltakere fra lokalsamfunnet. Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt skal holde preken. Også sogneprest, kirkemusiker og prost deltar. Gudstjenesten blir også strømmet digitalt, og du kan se den også på vl.no.


– For oss har det vært viktig å tenke denne gudstjenesten som en del av kirkeårets gang og Kristi åpenbaringsdag. Samtidig er vi i en redningssituasjon. Vi planlegger gudstjenesten mens vi fortsatt håper å finne overlevende. Den skal ha preg av håp, med forbønn for alle som er rammet, for alle som er redde og savner noen, og for dem som står midt i krisearbeidet, sier Liv B. Krohn-Hansen, prost i Øvre Romerike.

Gjerdrum kirke blir også holdt åpen fra klokka 10 til 22.


– Det er et storsamfunn som er skaka, og et Romerike som løfter sammen.

—  Liv Krohn-Hansen, prost i Øvre Romerike

– Mennesker er Guds hender nå

– Hvor vanskelig er det å forberede gudstjeneste i en situasjon der noen har fått gode nyheter, andre dårlige, og noen lever i uvisshet?

– Alle gudstjenester står i håpets tegn, også nå. Det omfatter også håpet om at vi rekkes en framtid, og at vi i denne situasjonen omsluttes av Guds omsorg. Vi erfarer sterkt hvordan mennesker nå er Guds hender. Gud viser omsorg gjennom svært mange som viser omsorg i en grusom situasjon, sier prosten.

– Hvordan har disse dagene vært for deg?

– Da jeg våknet den 30. desember, skjønte jeg at dette var en stor katastrofe. En av mine prester bodde i rasområdet. Hun kom seg i sikkerhet. Den første dagen var jeg glad for at jeg også fikk møte henne. Arbeidet har vært preget av å lage bemanningslister og informere i mange retninger, og av samarbeid med kriseteam og ulike instanser. Men også av å vise omsorg, og sørge for at de jeg har ansvar for i presteskap og det kirkelige arbeidet skal spise og sove litt om natta. De skal stå i dette i lang tid. Min oppgave har også vært å frigjøre de som står midt i krisearbeidet, og få andre til å overta oppgaver som de normalt skulle gjort, sier prosten.

Hun var selv vakt i den åpne kirka i Gjerdrum nyttårsaften, og har også vært til stede på mottakssenteret. Prosten har også jevnlige samtaler med biskopen om situasjonen.

– Det er voldsomme tider, og et storsamfunn som er skaka, og et Romerike som løfter sammen. Vi ser et fantastisk samhold og samarbeid i en svært krevende tid, sier Krohn-Hansen.

Måtte legge om planene

Da de første planene for nyttårshelgen ble lagt, stod 30 prester fra området på lista. Men den har blitt endret.

– Vi har erfart at det er viktig at de prestene som er tilstede for samtaler, er der mye og kommer igjen mange dager etter hverandre. Derfor har vi tatt en del prester ut av lista. Vi vet at det vil være behov for oppfølging fra kirka i mange uker framover.

Prosten har fått henvendelser fra mange prester som ønsker å bidra og står klare hvis det trengs, også fra feltprestkorpset.

– Vi merker en dugnadsånd som er sterk å erfare, både blant prester, diakoner og folk som bistår med hjelp på mange felt, som Røde Kors og sanitetsforening. Det er store mengder hjelpearbeid på gang, sier Krohn-Hansen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist på nyhetsavdelingen i Vårt Land og jobber særlig med klima, bærekraft og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter