Nyheter

Budsjett-redning for Lukas Hospice – drift kan sikres

BORGERLIG ENIGHET: Budsjettavtalen mellom Frp og regjeringen redder Lukas Stiftelsens tilbud i Malvik. Det gir full jubel i stiftelsen som tidligere i høst måtte skrive ut pasienter og permittere ansatte.

– Dette er helt avgjørende for oss. Etter at vi fikk denne nyheten bekreftet, har vi bare gått rundt og smilt. Nå kan vi endelig komme i gang igjen og tenke på gjenåpning av tilbudet, sier Tor Inge Skjøtskift, administrerende direktør i Lukas Stiftelsen.

I budsjett-enigheten har Frp fått kjempet tilbake manglende midler som skapte krise for Lukas Hospice i Malvik. Avtalen sikrer øremerking av 30 millioner kroner Hospice Malvik og 30 millioner kroner til Barnehospice Kristiansand. Dessuten økes totale bevilgninger til hospice med 15 millioner kroner.

– Krisen er nå avverget og bevilgninger kommer på plass. Men kanskje viktigst er det at budsjettavtalen sikrer flertall for finansiering i hele den aktuelle pilotperioden, da forprosjektet skulle pågå, sier Frp-medlem av Finanskomiteen, Sivert Bjørnstad.

Regjeringen pålegges å styrke tilbud

Han har presset på for en løsning og var etter enigheten mandag kveld i kontakt med Lukas Stiftelsens administrerende direktør, Tor Inge Skjøtskift.

– Det var en hyggelig samtale, sier Frp-politikeren.

I budsjettavtalen pålegges regjeringen i et såkalt verbalforslag dessuten å «styrke de regionale barnepalliative teamene, for å sikre at det gis et godt og likeverdig til barn og deres familier».

Møtte budsjettsmell - måtte permittere

I oktober fortalte Vårt Land om statsbudsjett-smellen som møtte hospicet i Malvik: Regjeringens forslag ga 10 færre millioner i statsstøtte. Øremerkede midler for et pilotprosjekt til å jobbe med syke og døende pasienter ble færre, fordi budsjettpotten ble åpnet for også å la andre tiltak kunne søke.

Eierstiftelsen så seg da nødt til å skrive ut syke pasienter - og permittere ansatte. Lukas Hospice forventet da de startet at de skulle tildeles 30 millioner årlig over fem år, totalt 150 millioner kroner.

– Vi sitter igjen med et samfunnsoppdrag som vi ikke er i stand til å gjennomføre, sa Tor Inge Skjøtskift, administrerende direktør i Lukas Stiftelsen.

Nå som midlene for 2021 er sikret, håper Skjøtskift at så mange som mulig av de ansatte kan komme tilbake.

– Hva betyr dette for fremtiden deres?

– Det betyr at vi har en sikker økonomisk ramme for hospice-tilbudet, som gjør at vi får utført oppdraget vårt. For mange pasienter og pårørende betyr et slikt tilbud veldig mye. Det var stor sorg og fortvilelse blant de vi måtte skrive ut, men nå ser vi optimistisk fremover og håper mange kommuner vil gi innbyggere i palliativ fase tilbud om plass hos oss, sier han.

---

Lukas Hospice

  • Blir drevet av Lukas Stiftelsen i Malvik i Trøndelag.
  • Har inntil 12 plasser for døgnpasienter. Dagtilbudet er for 8 pasienter 1-2 dager i uken.
  • Da Stortingets Helse- og omsorgskomité behandlet palliasjonsmeldingen tidligere i høst, var vanskene Lukas Hospice opplevde omtalt. Stortingsflertallet instruerte i praksis regjeringen til å sikre «forutsigbar finansiering».

---

Sterkt påtrykk for å sikre midler

Frp varslet kamp om midlene til Lukas Hospice i forkant av budsjettrundene med regjeringspartiene. Alt før forhandlingsstart, bygget det seg opp press: Et stortingsflertall av rødgrønne partier og Frp påla i praksis regjeringen om å sikre Lukas-tilbudet.

Internt i KrF ønsket man også at manglende øremerking av midler skulle bli rettet opp.

– Ekstramidlene satt kanskje ikke så langt inne hos regjeringspartiene heller?

– I utgangspunktet står jo en regjering fast ved det budsjettet den har foreslått, men gode argumenter kan fremmes under forhandlinger. Hvis man som i dette tilfellet, strupet bevilgninger etter ett års drift, ville man heller ikke ha muligheter til å se effektene av satsingen, svarer Bjørnstad.

Lukas Stiftelsens administrerende direktør er strålende fornøyd med jobben Frp har gjort for å sikre midlene.

– Jeg vil også gi honnør til regjeringspartiene og mange andre partier som har stått tydelig opp for dette. Vi opplever at det er bred partipolitisk støtte til prosjektet, og det lover godt for framtiden og videre utvikling av denne typen helsetilbud, sier Skjøtskift.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter