Nyheter

Stavanger kommune vurderer søksmål mot Misjonssambandet

EIENDOMSSTRID: Norsk Luthersk Misjonssamband og Stavanger kommune er uenige om rettighetene til en parkeringsplass ved tidligere Fjelltun Bibelskole. Nå kan saken havne i retten.

Like ved tidligere Fjelltun Bibelskole på Mariero i Stavanger ligger en tomt på to dekar som siden 80-tallet har vært i Norsk Luthersk Misjonssambands eie. Området brukes i dag som parkeringsplass. Nå er NLM i ferd med å selge tomta, som er en del av en større eiendom, til eiendomsutvikleren Base Property. Det vil kunne gi misjonsselskapet en fin gevinst: Antydet salgssum er 70 millioner kroner for hele eiendommen.

Men salget er ikke uproblematisk. Å selge tomta har ikke NLM rettighetene til, mener Stavanger kommune, som i 1982 solgte eiendommen til NLM for 150.000 kroner. Det melder Stavanger Aftenblad.

Ønsker å bygge 160-180 boliger

I kjøpekontrakten fra 1982 ble det nemlig stilt to betingelser for kjøp: Det ble stilt en frist for at Fjelltun bygger på tomta. Dessuten måtte eiendommen benyttes til Stiftelsen Fjelltuns virksomhet.

Dersom NLM velger å selge eller leie ut eiendommen til boligformål, vil det, etter vår oppfatning, være et vesentlig mislighold av den opprinnelige kjøpekontrakten.

—  Leidulf Skjørestad, Stavanger kommune

Siden den gang har det ikke skjedd noen utbygging på tomta, men Base Property ser store muligheter for området. De ønsker å bygge 160-180 boliger der. Men dermed brytes vilkåret i den opprinnelige kjøpekontrakten, mener direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune.

– Dersom NLM velger å selge eller leie ut eiendommen til boligformål, vil det, etter vår oppfatning, være et vesentlig mislighold av den opprinnelige kjøpekontrakten. NLM har motsatt seg dette, og vi vil derfor vurdere å ta ut søksmål for å få stadfestet at dette er mislighold av den opprinnelige kjøpekontrakten, sier Skjørestad til Aftenbladet.

Kan brukes til andre formål

NLMs advokat, Endre Skjørestad, mener på sin side at kommunens rettigheter etter salget i 1982, for lengst er bortfalt. Han bekrefter at det opprinnelig var tatt inn en bestemmelse i kjøpekontrakten der kommunen kunne kreve tilbake eiendommen hvis den ikke ble brukt til NLMs virksomhet.

– En slik rett faller inn under begrepet løsningsretter. Etter en «ny» lov, som kom i 1994, har lovgiver bestemt at slike retter skal være tidsbegrensede. Etter en overgangsregel falt eldre rettigheter bort 20 år etter lovens ikrafttredelse, det vil si med virkning fra juli 2015. Det er Stortinget som har vedtatt dette, noe NLM forholder seg til, sier Skjørestad til avisen.

Av den grunn kan NLM bruke tomta også til andre formål, mener han.

Prosjektleder Rune Bertelsen i Base Bolig opplyser at Aftenbladet at de ikke har overtatt eiendommen ennå. Boliger her vil ikke bli lagt ut for salg før tidligst mot slutten av 2021.

I 2017 ble det kjent at bibelskolen Fjelltun på Mariero i Stavanger måtte legges ned. I flere år hadde bibelskolen slitt med lavt elevtall. Mens skolen i 2017 hadde 22 elever­ på det meste, var det i mai 2017 kun tatt opp fem nye elever til neste år.

– Neste skoleår ville ført til et betydelig underskudd, uttalte styreleder ved Fjelltun, Hans Arne Sanna, da nyheten om avviklingen av skolen ble kjent.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter