Nyheter

FN: Minst 110 sivile drept i angrepet i Nigeria

Minst 110 sivile er drept i angrepet nordøst i Nigeria, opplyser en FN-kilde. Boko Haram skal ha angrepet risbønder og fiskere i en landsby nær Maiduguri.

People attend a funeral for those killed by suspected Boko Haram militants in Zaabarmar, Nigeria, Sunday, Nov. 29, 2020. Nigerian officials say suspected members of the Islamic militant group Boko Haram have killed at least 40 rice farmers and fishermen while they were harvesting crops in northern Borno State. The attack was staged Saturday in a rice field in Garin Kwashebe, a Borno community known for rice farming. (AP Photo/Jossy Ola)

– Minst 110 sivile ble nådeløst drept og mange andre skadd i angrepet, sier FNs humanitære koordinator i landet, Edward Kallon, søndag.

Kallon sier hendelsen er det alvorligste angrepet mot sivile i landet så langt i år.

– Gjerningsmennene bak denne grusomme handlingen må holdes ansvarlige, sier han.

Massakren fant sted lørdag i landsbyen Koshobe, samme dag som det var valg på lokale myndigheter.

Strupen skåret over

Dødstallet ble tidligere oppgitt til rundt 40, men det var frykt for at det kunne komme til å stige. Søndag opplyste regionens guvernør Babagana Umara Zulum at minst 70 var drept. Han deltok samme dag i begravelsen til flere av ofrene.

Ofrene skal stort sett ha vært gårdsarbeidere og risbønder som arbeidet med innhøsting på markene. Enkelte kilder melder at det også var fiskere blant dem. Arbeiderne skal ha blitt samlet sammen av angriperne, og deretter summarisk likvidert.

En militsgruppe som kjemper mot de islamistiske opprørerne, sier at ofre ble bundet og fikk strupen skåret over.

Presidenten fordømmer

Lederen i risbøndene forening i delstaten Borno, Malam Zabarmari, bekrefter overfor AP at det har vært en massakre.

– Gårdsarbeiderne ble angrepet på rismarken Garin-Kwashebe i Zabarmari, sier han.

Nigerias president Muhammadu Buhari er blant dem som sørger over de drepte.

– Jeg fordømmer terroristenes drap på hardt arbeidende bønder i delstaten Borno. Hele landet skades av disse meningsløse drapene. Mine tanker er med familiene i denne tunge tiden, sier han i en uttalelse.

Boko Haram presser landsbyboere for penger

Både Boko Haram og en utbrytergruppe som omtales som IS i Vest-Afrika-provinsen, er aktive i regionen. I løpet av et opprør som har vart i et tiår, er tusenvis blitt drept og titusenvis fordrevet i området.

Lokale tjenestemenn forteller at Boko Haram presser landsbyboere til å betale penger og truer med å ta buskap eller avlinger. Etter hvert har enkelte begynt å yte motstand mot gruppa.

En av Bornos folkevalgte, Ahmed Satomi, sier at bakgrunnen for angrepet lørdag var at lokalbefolkningen hadde tatt til fange et enslig, væpnet Boko Haram-medlem som hadde kommet for å presse dem for penger og krevde at de skulle lage mat til ham.

Mannen ble overlevert til myndighetene, men sikkerhetsstyrkene gjorde ingenting for å beskytte lokalbefolkningen, sier han.

(©NTB)

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter