Nyheter

Da USAs nye toppdiplomat var barn tente Ku Klux Klan på kors i nabolaget

Joe Bidens valg av Linda Thomas-Greenfield som USAs nye FN-ambassadør er gode nyheter for internasjonalt samarbeid, og for Afrika der hun har engasjert seg sterkt.

68-åringen fra sørstaten Louisiana er en av USAs mest erfarne diplomater, med en oppvekst og bakgrunn som er som å lese et av de mest fascinerende kapitlene i nyere amerikansk historie.

Absolutt ingen ting tydet på at afroamerikanske Linda Thomas-Greenfield skulle ende opp som karrierediplomat og sentralt medlem i en amerikansk regjering. Hun var den eldste av åtte søsken i en fattig familie, der faren i mange år var arbeidsledig arbeider, og moren kokk.

LES OGSÅ: Paradiset er oppskrytt, skal vi tro Bjørn Eidsvåg. – Smerten og sorgen mangler. Det er menneskelig å leve med de følelsene også

Ku Klux Klan herjet i sørstatene

I et podcast-intervju med Mark Leon Goldberg i UN Dispatch fra 2017, forteller Linda Thomas-Greenfield om en oppvekst i karrige kår, preget av omsorgsfulle foreldre, men der rasismen florerte på alle plan. I den landsens hjembyen Baker var det et vanlig syn at Ku Klux Klan dukket opp i helgene og satte fyr på sitt kors i en eller annen hage.

Noe av det som gjør inntrykk i hennes fortelling, er hvordan hun først som tenåring skjønte at den kloke og dyktige faren var analfabet, og hvordan han etter flere års arbeidsløshet måtte bli streikebryter for å få arbeid på den lokale US Rubber-fabrikken.

Faren var ikke fagorganisert, ettersom fagforeningen var gjennomsyret av rasisme. Da de hvite arbeiderne gikk ut i streik, tilbød fabrikken jobb til arbeidsløse svarte, som knapt hadde annet valg enn å gripe muligheten – uansett hvor uglesett streikebryteri var. For faren ble dette inngangsporten til en varig jobb, og for et mer verdig liv for familien.

LES OGSÅ: Hun har et anstrengt forhold til faren sin. Bør hun anstrenge seg for at sønnen skal få være sammen med morfaren sin i jula?

Plakater i butikkene: «Bare for hvite»

Liberale Linda Thomas-Greenfield er på mange måter et barn av borgerrettighetskampen. Da Martin Luther King jr. i 1963 holdt sin berømte «Jeg har en drøm»-tale, var det fortsatt vanlig med «bare for hvite»-skilt i hjembyen.

Som 12-åring husker hun hvordan Fredskorps-deltakere som gikk på kurs på en nedlagt baptist-høyskole i byen, i 1964 var de første som reiste seg mot urettferdigheten, ved å samle seg til protest utenfor et vaskeri der bare hvite hadde adgang.

Som en av de første afroamerikanere ble Linda Thomas-Greenfield i 1970 nærmest motvillig akseptert som student på Louisiana State University. Der opplevde hun det hun betegner som fiendtlighet og sekterisme, og selv kirkene utenfor campus var stengt for henne på grunn av hudfargen. Blant medstudentene var den senere Ku Klux Klan-lederen David Duke, som velvillig fikk spre sitt rasistiske og antisemittiske budskap på arrangementer ved universitetet.

Staker ut ny kurs for samarbeid

Det er altså en kvinne som har kjent rasismen på kroppen som nå ikke bare blir USAs neste FN-ambassadør, men som også får posisjonen oppgradert til regjeringsnivå, for å kunne delta i det nasjonale sikkerhetsrådet og ta del i alle viktige, utenrikspolitiske diskusjoner.

Hun vil markere en stikk motsatt politikk av Trump-administrasjonens nasjonalistiske linje med brodd mot internasjonale samarbeidsmekanismer. Trump trakk USA ut av blant annet Paris-avtalen og Verdens Helseorganisasjon (WTO), og kuttet økonomisk og annen støtte til store deler av FN-systemet.

– La meg si til dere: Amerika er tilbake. Multilateralismen er tilbake. Diplomatiet er tilbake, var Thomas-Greenfields klare melding etter at Biden i forrige uke utnevnte henne til ny FN-ambassadør.

LES OGSÅ: – 90 prosent av dem som blir ekskludert fra Jehovas vitner, ville ikke blitt det dersom man fulgte Bibelen, sier det tidligere sentrale Jehovas vitner-medlemmet Rolf Furuli, som selv ble ekskludert i sommer

Opplevde Rwandas folkemord

Thomas-Greenfield var statssekretær for Afrika-saker i Barack Obamas regjering, og har vært ambassadør i Liberia i Vest-Afrika, i tillegg til en rekke andre ambassadestillinger, de fleste på det afrikanske kontinentet.

I april 1994 var hun en av de første høyerestående amerikanerne som kom til Rwanda, mens folkemordet fortsatt utspilte seg. «Det forandret livet mitt for alltid», har hun sagt.

Under det dramatiske oppholdet for å bistå flyktninger i Rwanda, ble hun truet på livet av en ung hutu med maskingevær. Han skal ha trodd hun var en tutsi, men hun klarte å beholde roen og snakke seg ut av den farlige situasjonen.

---

FN-ambassadør

  • Linda Thomas-Greenfield er født i 1952. Vokste opp som den eldste av 8 søsken, i småbyen Baker i Louisiana.
  • Utdannet ved Louisiana State University og University of Wisconsin–Madison, blant annet med mastergrad i offentlig administrasjon.
  • Ble utnevnt av president George W. Bush som ambassadør til Liberia, deretter personalsjef i utenriksdepartementet under Barack Obama, og senere assisterende utenriksminister for afrikanske affærer.
  • Har siden 2017 vært rådgiver for Albright-Stonebridge Group, en utenrikspolitisk tankesmie for demokratene.

---

Kontrast til søkkrik forgjenger

Kontrasten til forgjengeren i FN-ambassadørstillingen, Kelly Craft, kunne knapt vært større. Mens Thomas-Greenfield har jobbet seg målbevisst til maktposisjon fra en oppvekst preget av rasisme og fattigdom, anser observatører at Craft fikk jobben som FN-ambassadør langt på vei fordi hun har vært en mangeårig tung økonomisk bidragsyter til det republikanske partiet.

I 2016 gav Craft og hennes tredje ektefelle, kullindustri-milliardæren Joe Craft, to millioner dollar til Donald Trumps kampanje for å bli president.

Da Joe Biden sist uke gav FN-toppjobben til Linda Thomas-Greenfield, kom hun med følgende programerklæring:

– Utfordringene vi står overfor – en global pandemi, en global økonomi, en global klimakrise, massemigrasjon og ekstrem fattigdom, sosial urettferdighet – er ubarmhjertige og henger sammen, men de er ikke uløselige dersom USA leder an.

Ville alternativt vært stjernekokk

Det er store ambisjoner, og med seg har hun grunnverdier moren prentet inn i henne: Vær arbeidsom, snill og ha omtanke for andre. Moren lærte henne også å lage retter som cajun-spesialiteten Gumbo, som Linda Thomas-Greenfield helst lager selv og serverer gjestene når diplomatiske knuter skal løses.

Den påtroppende FN-ambassadøren sier at dersom hun ikke var blitt diplomat, ville hun gjerne ha blitt den beste kokken i Louisiana. Gumbo-spesialiteten har i alle fall gitt henne et muntert mantra for jobben som venter: «Gunboat-diplomacy is out. Gumbo-diplomacy is in».

LES MER:

Evangelikale vippestemmer hjalp Biden

Venter ny Midtøsten-politikk

Hør Vårt Lands podkast om det amerikanske valget, God Bless America. I siste episode har vi sett nærmere på hvor de evangelikale stemmene havnet. Og hva er framtida for denne gruppa konservative kristne i USA?


Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter