Nyheter

Russisk politi med en rekke razziaer mot Jehovas vitner

I Russland er Jehovas Vitner forbudt og betegnet som «ekstremister». Nå har russisk politi gjennomført en rekke razziaer mot trossamfunnet. Hvorfor: «Konspirasjon».

Russisk politi har gjennomført razziaer mot Jehovas vitner i Moskva og mer enn 20 regioner i Russland. I en video på Youtube kan man se medlemmer av Den russiske etterforskningskomiteen (SK), den russiske ekvivalenten av FBI, bryte seg inn i en leilighet i Moskva. Iført finlandshetter henter SKs tjenestemenn ut store mengder av utenlandsk valuta.

Leiligheten er sentral i SKs nye straffesak mot Jehovas Vitner hvor de blir anklaget for ekstremistiske aktiviteter. De mener organisasjonen har holdt «konspiratoriske samlinger» i leiligheten siden juni 2019, skriver BBC.

LES OGSÅ: Dette er Jehovas Vitner

Blir anklaget for flere ting

Etterforskerne sier tirsdag at de har aksjonert mot Jehovas vitner i Moskva og mer enn 20 regioner over hele Russland med hjelp fra innenriksdepartementet, sikkerhetstjenesten FSB og den russiske nasjonalgarden, skriver Ntb.

Ifølge SK har en gruppen av Jehovas Vitner i Moskva bedrevet propaganda, og indoktrinert og rekruttert nye medlemmer i hovedstaden og andre deler av landet til å delta i den forbudte organisasjonen.

Jehovas Vitner ble forbudt i Russland I 2017 da Høyesterett stemplet dem som en ekstremistisk organisasjon. Siden er flere medlemmer blitt dømt til lange fengselsstraffer.

LES OGSÅ: I Jehovas Vitner kan du bli utstøtt om du stemmer ved valg

Putin og Den ortodokse kirken uenige i sitt syn

I 2018, året etter at organisasjonen ble forbudt, sa den russiske presidenten Vladimir Putin at han ikke kunne forstå hvorfor medlemmer av Jehovas Vitner ble forfulgt og tiltalt. Den russiske-ortodokse kirken har gitt et annet syn.

I 2017 ønsket de forbudet velkommen, og en representant fra kirken betegnet organisasjonen som en «totalitær sekt» på russisk TV.

The Russian Orthodox Church welcomed the ban in 2017. A senior Orthodox cleric, Metropolitan Hilarion, called the Jehovah's Witnesses a "totalitarian sect" on Russian TV.

LES OGSÅ:

* Jehovas Vitner vant frem etter 12 års kamp i Sverige

* Jehovas Vitner styrker misjoneringen

---

Jehovas Vitner

  • Jehovas Vitner kaller seg et kristent trossamfunn og har Bibelen som lærebok.
  • De aller fleste kirkesamfunn og organisasjoner mener imidlertid at læren til Jehovas vitner (JV) avviker for mye fra det som er etablerte kristne dogmer og regner dem som vranglærere.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter