Nyheter

Jehovas vitner intensiverer forkynningen

20.000 Jehovas vitner inntar Oslo i helgen. En sterkere vektlegging av forkynnelse styrker skillet mellom aktive og passive medlemmer, mener religionsviter og tidligere medlem.

Denne uken er det litt større sjanse for at Jehovas vitner ringer på dørklokken. I helgen holder nemlig organisasjonen et av sine internasjonale sommerstevner i Telenor Arena på Fornebu, for første gang i Norge siden 1965. Menigheter fra åtte forskjellige land er invitert til å delta, og de utvalgte har gått gjennom en omfattende søkerprosess. Gjestene blir i vertsbyen i minst en uke, og felttjeneste, altså forkynning, er en del av pakken.

– Vi har plukket søppel helt til Lysaker, sier Tom Frisvold, pressekontakt for Jehovas vitner i Norge.

– Lørdag vasket tusen frivillige hele arenaen – gjestene skal få et godt inntrykk. Det blir mye sightseeing, vi kommer til å være veldig synlige i bybildet.

«Vær modig»

De internasjonale stevnene holdes i flere land hvert år, godt spredt ut over verdensdelene. Programmet er identisk for alle, og er utformet av Vakttårnets hovedavdeling i USA.

– Stevneprogrammet bygger kun på Bibelen, og vi mener de prinsippene er gyldige i alle land. Derfor er stevnene like, forteller Frisvold.

Årets tema heter «Vær modig». Det innebærer å stå opp for egne verdier og bibelske prinsipper selv om det kan være vanskelig i dagens samfunn, ifølge Frisvold.

– Disse stevnene har stor betydning for oss. De handler om forbrødring og bibelsk undervisning, og er veldig sosiale.

LES OGSÅ: Russisk høyesterett bannlyser Jehovas Vitner

Strengere strategi

Det er ikke bare de besøkende vitnene som skal finne tid til å forkynne. Misjonering er blitt enda viktigere for vitnene de siste årene, ifølge religionsviter og tidligere vitne Jan Haugland. Jehovas vitner har drevet med såkalt «Metropolitan witnessing» i Norge siden 2013. Det går ut på at nøye utvalgte medlemmer står på stand i bysentre med organisasjonens to blader: Vakttårnet og Våkn opp! Da kan folk selv gå bort for å lese eller diskutere. Dette er del av en ny og strengere strategi fra organisasjonsledelsen, mener Haugland. Han viser til sommerstevnene i 2016, hvor det ble slått fast at man nå kan utstøte vitner som ikke forkynner.

– Vakttårnet, Jehovas Vitners høyeste, internasjonale styringsorgan, kom inn med nye regler. Deres ord er kanonlov på høyeste nivå, sier Haugland.

Han mener den nye retningslinjen om forkynnelse gjør det vanskeligere for «passive» vitner å ha kontakt med familien.

– Men om det faktisk praktiseres sånn i alle land og menigheter, er jo et annet spørsmål.

Ingen tvang

Frisvold kaller «metropolitan witnessing» en effektivisering av forkynningen.

– Mange misliker å bli stoppet på gaten, og ofte er det ingen hjemme når vi ringer på. Derfor må vi tilpasse oss etter hvor folk er, sier han.

– Har kravene om å være en aktiv del av menigheten blitt skjerpet?

– Nei, dette er kun en praktisk ting. Vi føler et samfunnsansvar til å dele så mye som vi kan, men vi har ingen krav eller retningslinjer.

– Så Vakttårnet har ikke fastsatt noen nye retningslinjer?

– Vakttårnet henviser til Bibelen, de har ikke sendt ut noe. Hvor mye man forkynner er opp til den enkelte.

Talsperson for Jehovas Vitner i Skandinavia, Dag-Erik Kristoffersen, sier det ikke er noen sosiale konsekvenser om man ikke forkynner aktivt, men sier forkynning ligger implisitt i det å være et vitne.

– Det er jo veldig ønskelig at man forkynner, men det er det ingen som kan tvinge en til det. Men alle vitner har lyst til å forkynne. De fleste ser på det som et stort privilegium, fordi vi har et så godt budskap.

LES OGSÅ: Ny teknologi kan være gode nyheter for Jehovas Vitner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter