Nyheter

Over halvparten føler ensomhet under koronaen

Rundt 55 prosent av de spurte i en studie oppgir at de noen ganger har opplevd ubehagelig ensomhet under koronapandemien.

Stjørdal 20200428. 
Illustrasjon: Dame i silhuett med Stjørdal i bakgunnen. Modellklarert
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ifølge Stavanger Aftenblad viser studien en markant økning i ensomhet, og unge og studenter er særlig sårbare grupper.

– Ensomhet er en plagsom og smertefull tilstand som er knyttet til følelse av tristhet og tomhet. Når ensomheten varer lenge, har den en rekke negative psykiske virkninger som kan utløse depresjon, gi svekket immunforsvar og høyt blodtrykk, sier professor Asle Hoffart ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, som er en av forskerne bak undersøkelsen.

De som bor alene eller har psykiske lidelser, har størst grad av ensomhet, ifølge studien, der 10.000 personer har deltatt. Det var mye større ensomhet blant personer som har mye generell bekymring og som grubler mye.

– Dette påvirker igjen angst- og depresjonssymptomer. De som gjorde nye positive ting hjemme var mindre ensomme, sier Hoffart.

LES MER:

* Erna Solberg oppfordrer til å ta tak mot ensomhet

* Ropstad med 25 millioner kroner til ekstra sårbare i jula

* Stengte kirker: Kirkens Nødhjelp frykter inntektstap i jula

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter