Nyheter

Stengte kirker: Kirkens Nødhjelp frykter inntektstap på julaften

Kirkeofringene på julaften gir vanligvis 12 – 14 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp. Stengte kirker vil redusere beløpet betraktelig.

Svært mange menigheter har tradisjon for at julaften-ofringen går til Kirkens Nødhjelp.

– Det er vi veldig glade for, og den summen genererer det mangedobbelte i støtte fra for eksempel Norad. Dette er penger som vokser. Dersom julaften-ofringen faller bort vil vi kunne oppleve et totalt inntektstap i 100-millionersklassen, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Kirkens Nødhjelp omstiller seg på innsamlingsmetoder, og snakker ikke om krise.

– Men vi vil melde at kirkestengningene også rammer verdens fattige. Det mest frustrerende er at vi har operative muligheter på steder som sliter ekstra for tiden, som flyktninge-situasjonen på grensen mellom Etiopia og Sudan – men vi mangler midler å sette inn, forteller Høybråten.

– Det er ikke synd på KN, men vi hemmes litt av at folk ikke er nok oppmerksomme på at det finnes digitale alternativer. Og mange folk har penger nå, det er ikke uten grunn at handelsstanden forventer rekord i juleomsetningen, sier han.

Svikt i innsamlingsinntekter for KN

KN samlet inn 25 millioner kroner på Fasteaksjonen, som er 10 millioner kroner mindre enn vanlig.

– Vi appellerer til folks giverglede og verver stadig nye, faste givere. Men koronasituasjonen forhindrer oss også i rekrutteringen av slike givere. Vi ringer nemlig ikke til folk – vi verver kun gjennom fysiske møter med mennesker, sier han.

Vipps-innsamlinger har skutt fart undere pandemien, nettbutikken fungerer godt, og flere digitale satsinger er på plass.

– Vi klarer å ta igjen noe av det tapte, men stengte kirker på julaften vil gi oss et merkbart inntektstap. Den tradisjonsrike ofringen alene utgjør 10 prosent av våre totale innsamlingsinntekter, forteller han.

– Det verste akkurat nå er at vi er til stede der nøden øker mest – og vet at vi kunne gjort en enda sterkere innsats for de hardest rammede, sier Dagfinn Høybråten.

Fremtidig belastning av økonomien

Søndagsskolen gikk til permitteringer av mye av staben i går, og forventer også et fall i inntekter fra kirkeofringer i år.

– Vi går mot en nedgang på 850 000 kroner i år, som er halvparten av det vi fikk inn i 2019, forteller generalsekretær Gøran Byberg.

De har laget søndagsskole på YouTube og legger nå ut åtte nye podcaster i adventstiden.

– Men vi ser for oss koronarestriksjonene vil vedvare en god stund fremover, og vil belaste økonomien vår ytterligere inn i 2021, sier Byberg.

Stor usikkerhet rundt fremtidige tap

Bibelselskapet får vanligvis inn 2,6 millioner kroner årlig på kirkeofringer.

– Nesten alt dette er konsentrert rundt Bibeldagen, på Såmannssøndagen i januar. Vi var så heldige at den kom noen uker før restriksjonene. Det gjør at vi nå ligger bare 177 000 kroner (ca. 6 prosent) bak budsjett, forteller bibelmisjonsleder Bernt Olsen.

– Vi budsjetterer som normalt for neste år, men usikkerheten er stor. Vi risikerer et større tap da, selv om vi merker at de som gir til kirkeofring nå finner nye, digitale veier å kanalisere pengene gjennom, sier Olsen.

Alternative tiltak i NMS

Det norske misjonsselskap får normalt inn 10,2 millioner kroner gjennom kirkeofringer.

– Per i dag har vi inntekter på litt over 7 millioner kroner på ofring i kirkene, og går mot et tap på omtrent 1 million – som vi prøver å kompensere for ved hjelp av alternative tiltak, sier generalsekretær Helge Gaard.

LES MER:

Digital løsning for Kirkens Nødhjelp

Etiopia må ta oppgjør med fortiden

---

Kirkeofringer

  • Stengte kirker hindrer de tradisjonelle kirkeofringene og øfrer til tap av innsamlingsinntekter for en rekke organisasjoner.
  • Kirkens Nødhjelp alene taper 12-14 millioner kroner, ved bortfall av den tradisjonsrike innsamlingen i norske kirker på julaften.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter