Nyheter

KrF-topp rister i SV for støtte til dødshjelp-utvalg

KrFs helsetopp, Geir Jørgen Bekkevold, mener SV bidrar til å åpne dører for ny debatt om aktiv dødshjelp.

Bekkevold, som er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, er svært overrasket over fremstøtet SV bidrar til sammen med Frp: Sørger for stortingsavstemning tirsdag om et utvalg som skal hente inn informasjon om dødshjelp-tematikken.

– Jeg var ikke klar over at SV var akkurat der, sier han.

• LES SAKEN: Frp og SV med felles fremstøt: Vil ha utvalg som kan utrede dødshjelp-temaet

Forslaget: Sjekke utenlands se på regelverk

Forslaget, som Vårt Land omtalte denne uken, går ut på at utvalget skal vurdere lovverk og praksis rundt dødshjelp i andre land – som liberale Sveits og vurdere konsekvensene av å gi flere rettigheter til pasienter i livets siste fase.

SV og Frp har tatt temaet opp i helsekomiteens behandling av stortingsmeldingen «Lindrende behandling og omsorg» ved livets slutt. SV presiserer at partiet ikke dermed åpner for aktiv dødshjelp.

• LES OGSÅ: 190 klager etter Brennpunkt-dokumentar om BCC

KrF-varsko: «Kan bidra til at en snøball begynner å rulle»

– SV bør være klar over at de da bidrar til å åpne noen dører man kan få problemer med å lukke igjen. De kan bidra til at en snøball begynner å rulle, sier Bekkevold.

– Men partiet påpeker at de er imot aktiv dødshjelp?

– For oss hadde det aldri vært noe tema å utrede noe vi er i mot, svarer Bekkevold.

– Jeg trodde også SV tenkte slik. Men de bør være klar over at en utredning nødvendigvis vil skape debatt og en forhåpning om at man vil åpne opp for noe et veldig stort stortingsflertall har vært imot, svarer Bekkevold.

Frykter for selvforsterkende effekt

Derfor frykter Bekkevold at et utvalgsgrep vil gi en selvforsterkende effekt på dødshjelpsdebatten. Det er aldri fremmet noe stortingsforslag om et slikt utvalg tidligere.

– Derfor er det et skritt videre, påpeker han.

For komiteen han leder har det de siste ukene handlet om å lande stortingsmeldingen om hvordan innsatsen for pasienter i livets siste fase kan styrkes. Et bredt stortingsflertall – minus Frp – fastslår: «Det går en grense ved aktiv dødshjelp».

– Å utrede tematikken kan også bidra til å kortslutte det viktige arbeidet for å bedre tilbudet rundt pasienter i livets siste fase, sier Bekkevold.

Folket for – politikerne styrer unna

I innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen advarer også Senterpartiet sterkt mot Frp og SVs utredningsforslag. Men i opinionen har meningsmålinger hyppig vist at det blåser liberale vinder.

Et flertall er for å tillate former for dødshjelp. Frp er hittil det eneste partiet som har åpning for aktiv dødshjelp i gjeldende program.

– Et slikt misforhold mellom folkemening og politikernes konsensus kan vel også gi velgere inntrykket at politikere ikke tør diskutere dødshjelp?

– Som politikere må vi aldri være redde for å gå inn i slike diskusjoner. Men fordi vi ikke har villet gå den veien med helsevesenet vårt, har vi heller ikke gjort det til en politisk sak. Får debatten økt styrke, må vi selvfølgelig gå inn i den. Vi kan da ikke la oss styre av enkelthistorier, men drøfte dette på et prinsipielt grunnlag.

LES OGSÅ:

• Prest på NRK: «Deilig» og av og til «nødvendig» å bli full

Ap med milliardpakke for flyktninger betales av nødhjelp og Afrika-satsing

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter