Religion

190 klager etter Brennpunkt-dokumentar om BCC

Kort tid etter Brennpunkt-dokumentaren om Brunstad Christian Church, har Kringkastingsrådet mottatt 190 klager. Mange av klagerne er BCC-medlemmer.

Under et døgn etter at NRK viste Brennpunkt-dokumentaren «Guds utvalde» om Brunstad Christian Church (BCC), har Kringkastingsrådet mottatt 190 klager på programmet.

I dokumentaren forteller nåværende og tidligere medlemmer om sosial kontroll og mangel på ytringsfrihet i trossamfunnet, som også er kjent under navnet Smiths venner.

– Flere av klagerne er medlemmer av BCC, og skriver at de ikke kjenner seg igjen i hvordan programmet fremstiller trossamfunnet, og kaller det desinformasjon, forteller Erik Skarrud, sekretær i Kringkastingsrådet.

Antallet klager er langt over gjennomsnittet. Skarrud kan bekrefte at saken kommer til å bli behandlet i rådet.

BCC: – Medlemmene våre mener fremstillingen er feil

Når Vårt Land konfronterer Berit Hustad Nilsen, informasjonsansvarlig i BCC, med antallet klager, er hun overrasket.

– Dette var jeg ikke klar over, men det er veldig forståelig for oss som er medlemmer i BCC. Vi opplever at dokumentaren gir en veldig feilaktig fremstilling. Og det gjør tydeligvis mange av medlemmene våre også, sier Hustad Nilsen, som også er styreleder i BCC.

– Har dere oppfordret medlemmer internt til å sende inn klager?

– Nei, men generelt har vi oppfordret medlemmene våre til å bruke ytringsfriheten sin, og si ifra dersom de opplever noe de mener er urett, og til å være høflige og saklige i debatter, svarer Hustad Nilsen.

Barn konfrontert på skolen

Ifølge henne har dokumentaren ført til at barn fra BCC-familier har blitt trakassert på skolen, og konfrontert med at medlemmenes penger «går rett i lomma på lederne».

– Det er hjerteskjærende å høre hvordan dette går ut over barna, så jeg forstår at medlemmene våre reagerer, sier hun.

Et av temaene som tas opp i dokumentaren er medlemmenes manglende ytringsfrihet. Hustad Nilsen mener det er paradoksalt, når man ser reaksjonen dokumentaren har skapt.

– Medlemmene våre mangler visst nok ytringsfrihet, men når de så ytrer seg og engasjerer seg i sosiale medier, da blir det også påpekt.

NRK avviser påstander om manglende dokumentasjon

NRK tar klagene med knusende ro.

– Vi registrerer at dokumentaren engasjerer. Hvis Kringkastingsrådet vil ha en forklaring på hvordan vi har tenkt og arbeidet, så vil vi selvsagt gi dem det, sier Frank Gander, redaktør for dokumentar og samfunn i NRK.

Han avviser påstandene om at dokumentaren ikke viser representative forhold i BCC.

– De som får komme til orde i dokumentaren er to BCC-medlemmer som står åpent fram, i tillegg til en rekke anonyme medlemmer. BCCs ledelse har svart via advokat og e-post, og ikke ønsket å stille til intervju.

– Ønsker ikke å ramme enkeltmedlemmer

Gander avviser også BCCs påstand om at NRK ikke har villet forholde seg til dokumentasjon og regnskap.

– Stort sett hele dokumentaren bygger på åpne kilder, og dokumenterbare etterprøvbare skriftlige kilder. Jeg registrerer at BCC har en annen virkelighetsoppfatning enn de faktaene vi dokumenterer.

Han understreker at NRK har forsøkt å få ledelsen i BCC til å stille til intervju i nesten et år.

– Vi har satt fokus på det som handler om negativ sosial kontroll, og dokumentert en uryddig sammenblanding av menigheters og privat økonomi. Vi har ikke ønsket å ramme enkeltmedlemmer, teologi eller trosfrihet, det har vært veldig viktig for oss, sier Gander.

LES MER OM BCC:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion