Nyheter

Hva står det i brevet til Joe Biden fra Donald Trump i det ovale kontoret?

Da Bill Clinton tok over som USAs president 20. januar 1993, lå et brev og ventet på ham. Hva står i brevet Biden får?

(Denne artikkelen ble oppdatert 20. januar 2021)

Da Bill Clinton tok over som USAs president 20. januar 1993, lå et brev og ventet på ham.

Det var fra George H. W. Bush, som vel to måneder tidligere hadde tapt presidentvalget mot Clinton, etter bare en periode.

– Din suksess er nå landets suksess. Jeg heier på deg, skrev Bush.

Å legge igjen hilsener ble etter dette noe alle utgående presidenter gjør.

Mange har spekulert på om Donald Trump vil følge denne tradisjonen, siden han ikke har fulgt særlig mange andre.

Men det har han gjort. Hva om står i brevet, vil de ikke ut med, bortsett fra at det var «personlig». Også Melania Trump skal ha skrevet en beskjed til Jill Biden.

Det eneste Joe Biden har sagt, er at «presidenten skrev et veldig sjenerøst brev».

Han la til at han ikke vil referere innholdet av brevet før han eventuelt har snakket med Trump.

Skriver siste dagen

De avgående presidentene skriver det personlige brevet den siste dagen på jobb. Brevene er håndskrevet, med Det hvite hus´ offisielle stempel.

Her kan du lese hele brevet fra George til Bill:

###

Fellesnevner hos forgjengerne: Verdighet

I selvbiografien beskriver Bush hvordan han satt alene i Det ovale kontoret, ved et tomt skrivebord, den aller siste dagen på jobb.

– Jeg ville ikke være dramatisk, men jeg ville at han skulle vite at jeg heiet på ham, skriver eks-presidenten om brevet til Clinton.

«Kjære Bill.

Da jeg gikk inn på kontoret nettopp, kjente jeg samme undring og respekt som jeg kjente for fire år siden. Jeg er sikker på du vil kjenne det også.»

I brevet sto det også: – Når du leser dette, er du vår president. Jeg ønsker deg og din familie alt godt.

I brevet er ordet «vår» understreket.

Senere utviklet Clinton og Bush Sr et nært vennskap.

Fellesnevneren for alle presidentens hilsener er at presidentembetet er en ære og et ansvar, at man jobber for det amerikanske folket, uansett parti.

FILE - In this Wednesday, Jan. 7, 2009 file photo, President-elect Barack Obama is welcomed by President George W. Bush for a meeting at the White House in Washington, with former presidents, from left, George H.W. Bush, Bill Clinton and Jimmy Carter. On Friday, May 15, 2020, The Associated Press reported on stories circulating online incorrectly asserting that Obama is the first president to speak out against his successor. Several former presidents have made comments criticizing the policies of their successors, including George W. Bush, Bill Clinton, Jimmy Carter _ even Theodore Roosevelt. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

– Det vil bli tøffe tider

– Kjære Barack. Slik starter brevet fra George W. Bush til Barack Obama, da det var hans tur til å skrive en hilsen til nestemann. Det var i 2009.

– Det vil bli tøffe tider. Kritikere vil rase. Vennene dine vil skuffe deg. Men du har den allmektige Gud til å trøste deg, en familie som elsker deg og et land som heier på deg. Inkludert meg.

###

Da Barack Obama gikk av som president åtte år etter, hadde han også skrevet et brev til Donald Trump. På Det hvite hus sitt brevpapir, brettet sammen og lagt i skrivebordskuffen, skrev han «Vi er bare midlertidige leieboere av dette kontoret».

Og hvor viktig det er å beskytte landets demokratiske institusjoner og tradisjoner.

– Det var et nydelig brev, sa Trump den gang.

Selve det håndskrevne brevet er ikke tilgjengelig, men innholdet kan du lese her.

McCain: – Lover å hjelpe

Disse meldingene til nestemann i presidentstolen, er en av mange ting som er vanlig – og forventet - at utgående presidenter skal gjøre. Å holde tale hvor du anerkjenner valgnederlaget, er en av dem.

Derfor er det ikke så merkelig at republikaneren John McCains tale fikk et nytt oppsving på sosiale medier i november, etter valget, for kontrasten til Trump var påfallende.

Da McCain holdt sin tale da han anerkjente tapet for Barack Obama, var han opptatt av samhold:

– Dette er vanskelige tider for landet vårt. Jeg lover å gjøre alt i min makt for å hjelpe ham med å lede landet. Jeg oppfordrer alle dere som stemte på meg til å gjøre det samme.

I begynnelsen av talen, buer publikum når han sier Barack Obamas navn. McCain roer dem og fortsetter med å si at Obama har inspirert millioner til å stemme, og hvor viktig valget var for afroamerikanere.

Her kan du se talen til McCain:

Donald Trump bryter med flere tradisjoner. Han og kona Melania har ikke invitert Joe Biden og kona Jill til en omvisning i Det hvite hus, noe som er vanlig.

De har heller ikke snakket sammen på telefon.

Det er også vanlig at det nye presidentparet blir invitert til Det hvite hus på morgenen dagen innsettelsen finner sted. Dette skjedde heller ikke.

In a Friday, Jan. 20, 2017 file photo, President Barack Obama and first lady Michelle Obama pose with President-elect Donald Trump and his wife Melania at the White House in Washington. Before he left office in January, President Barack Obama offered his successor accolades and advice in a private letter that underscored some of his concerns as he passed the baton.  In the letter, published Sunday, Sept. 3, 2017, by CNN, Obama urged President Donald Trump to ?Äúbuild more ladders of success for every child and family,?Äù to ?Äúsustain the international order?Äù and to protect ?Äúdemocratic institutions and traditions.?Äù(AP Photo/Evan Vucci, File)

Førstedamene har også en tradisjon, som går tilbake til Bess Truman og Mamie Eisenhower (1952) - om ikke lenger. Protokollen tilsier at førstedamen (for det har det jo vært kvinner så langt), inviterer neste førstedame på te, og viser henne rundt i boligområdet - de private områdene - i Det hvite hus.

Den tekoppen har det ikke blitt noe av, heller.

Og, til slutt, Donald og Melania Trump var ikke med på innsettelsen.

Deltagelsen er et symbol på fredelig maktovertagelse i USA. Men da var Trump allerede i Florida.

Her kan du høre Vårt Lands podkastserie om den amerikanske kristenvelgeren:


Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter