Nyheter

Thrilleren pandemivalget

Så er vi der mange fryktet: Ennå kan verken Trump eller Biden utropes som vinner. Ingenting er avgjort. Pandemien ble politikk i en polarisert valgkamp.

A live broadcast of President Donald Trump speaking from the White House is shown on screens at an election-night party, Tuesday, Nov. 3, 2020, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)

Valgskredet mange demokrater håpet på (både amerikanske og andre) slo ikke til. Donald Trump gjør det mye bedre enn ventet, og det er helt jevnt onsdag morgen.

Selv om vi ennå ikke vet hvordan dette ender, vet vi dette: Valget viser hvor splittet USA er. Uansett hvem som vinner, vil det fortsatt være slik.

Det vil komme mange analyser og forklaringer i timene og dagene framover. Men at koronapandemien har satt sitt klare preg valget, er tydelig.

Pandemien ble politikk i en polarisert valgkamp.

Før mars var utsiktene til en ny seier for Trump, gode. Økonomien gikk bra, og en sittende president har fordel ved neste valg. Så kom Covid-19 og endret alt.

Forhåndsstemmer

La oss ta den rekordhøye forhåndsstemmingen. Frykt for koronasmitte er en av årsakene til at 100 millioner mennesker avga sin stemme før valgdagen. Det ga demokratene håp om at Biden skulle vinne, og vinne stort. For selv om demokrater forhåndsstemmer mer, og republikanere er flinkere til å møte opp på selve valgdagen, håpet Biden-kampanjen likevel at dette skulle være til deres fordel.

Men Trumps enorme mobilisering har gitt resultater. Og sannsynligvis er det mange republikanere som også har forhåndsstemt.

Likevel, ingenting er avgjort og poststemmer i tre viktige stater kan gi fordel Biden. Det er rustbeltestatene Michigan, Wisconsin og Pennsylvania. Georgia, Arizona, og Nevada bidrar også til thrilleren.

Ute av kontroll?

For noen dager siden spurte Fox News i en meningsmåling: Er korona under kontroll?

Da svarte 51 prosent av de spurte: «nei, ikke i det hele tatt.

Det er langt flere enn i august, da det samme spørsmålet ble stilt.

Pandemien er viktig for velgerne, men gir seg ulikt utslag, viste såkalte exit-polls: De som er bekymret for økte smittetall, velger Joe Biden. De som ville holde USA åpent på grunn av økonomien, gikk for Donald Trump.

Banket på dørene

Donald Trumps kampanje har vært «på bakken». De har banket på dørene i Florida mens Biden-kampanjen hadde «banket» digitalt på dørene til potensielle velgere – på grunn av pandemien.

Trump gjorde narr av Biden som satt i kjelleren sin i Delaware og drev valgkamp. Mens Biden-kampanjen ville være ansvarlige og ikke spre smitte.

Det kan se ut som om Trumpvelgerne satte mer pris på hans korona-tilnærming, enn demokratenes ansvarlige linje.

Dette fotarbeidet kan være en av grunnene til at han vant såpass klart i Florida.

I denne staten gjorde han det også bra blant menn med latinamerikansk bakgrunn. De har jobbet hardt mot kubanske innvandrere, som er tradisjonelt ganske konservative. Biden-kampanjen har også brukt masse penger i Florida, men det hjalp ikke til slutt.

Donald Trump har helt siden koronapandemien rammet USA og verden underspilt faren, latterliggjort munnbind og andre taltak, åpenlyst vært skeptisk til leger og spredd feilinformasjon om viruset. Den som har vist ansvar og vilje til å samle et koronasykt folk, er Joe Biden.

En farlig tale

Trump gjør det han kan best: Å splitte. Det i en tid amerikanerne trenger er noen som kan samle.

Det var tydelig også i talen onsdag morgen da han kom med anklager om juks og valgfusk i sin korte tale. Han hevdet at «vår nasjon utsettes for en stor svindel», og at USAs høyesterett vil måtte ta stilling til saken.

– Vi kommer til å gå til høyesterett. Vi ønsker at all stemmegivning må stanse, sa presidenten.

Dette er en farlig tale. Han velger angrep og splittelse, slik mange fryktet på forhånd. Det gjør han før alle stemmene er talt opp.

• LES MER:

Det kan ta tid før vinneren er klar i USAs thrillervalg
Biden vant Arizona fra republikanerne. Arizona-pastor: – Trist at noen må jukse for å vinne

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter