Nyheter

Velgerne som må vinnes

Joe Biden eller Donald Trump? 77 år gamle Biden må vinne de unge.­ ­Latinamerikanske immigranter samler seg rundt 74 år gamle Trump. Og hvordan vil håndteringen av koronapandemien i USA slå ut?

FILE - In this Sept. 14, 2020 file photo, President Donald Trump give a thumbs up to the cheering crowd after a Latinos for Trump Coalition roundtable in Phoenix. President Donald Trump is putting up a fight for Latino voters in key swing states with Democratic candidate Joe Biden. Polls show Biden with a commanding overall lead with Hispanic voters, a diverse group that defies neat political categories. Still, about 3 in 10 registered Latino voters nationwide back Trump, roughly consistent with how Latinos voted in 2018 congressional elections and in 2016. Latino men, like men of other races, support Trump more than Hispanic women. (AP Photo/Ross D. Franklin, File)

Dagens valg står mellom to godt voksne menn. For begge presidentkandidater gjelder følgende: De må sikre seg bred støtte fra utvalgte grupper for å bli USA neste president:

• Unge.

• Eldre.

• Latinamerikanske immigranter, såkalte hispanics.

• Middelklassekvinner i forstedene.

• Afroamerikanere.

• Kristne velgergrupper, spesielt evangelikale.

Hør Vårt Lands podkast om den amerikanske kristenvelgeren:

Generasjon Z

Vårt Land har snakket med to som kjenner amerikanske velgere og velgergrupper godt, TV2s valganalytiker og meningsmålingstallknuser Terje Sørensen og USA-kjenner Jan Arild Snoen.

– Demokratene gjør det mye bedre blant unge velgere, så da er det viktig at det blir høy valgdeltakelse i den gruppen for at Biden skal vinne, sier Snoen.

Alex King, from top left, David Hogg, Jackie Corin, from bottom left, Emma Gonzalez, Sam Fuentes, and Bria Smith pose for a portrait to promote the film "Us Kids" at the Music Lodge during the Sundance Film Festival on Saturday, Jan. 25, 2020, in Park City, Utah. (Photo by Taylor Jewell/Invision/AP)
De nye stemmene i USA. Emma Gonzales i midten. Rett bak henne står David Hogg, en av de andre overlevende. Han er også svært aktiv for å få unge folk til å stemme. Om noen år er de Amerikas nye ledere. Foto: Forsiden på Time

I 2020 er det mange nye unge velgere som har mulighet til å stemme. Denne velgergruppen kalles for Z-generasjonen, og defineres som de født etter 1996.

Yngre velgere møter i mindre grad opp for å stemme, men i år kan det være noe på gang: En meningsmåling fra CNN viser at 51 prosent av de registrerte velgerne i alderen 18 til 34 år er ekstremt eller veldig entusiastiske over å stemme i 2020. I 2016 var tallet på 30 prosent.

I 2018 var det store demonstrasjoner etter skoleskytingen i Parkland, Florida. David Hogg og Emma Gonzalez, som begge var elever på skolen, er aktivister og forsøker å få sin aldersgruppe til å stemme. Her holder Gonzales tale under «March for our lives»-marsjen i 2018. Hun var stille i seks minutter og 20 sekunder, like lenge som skoleskytingen varte:

Pandemi kan avgjøre

Sørensen trekker først fram de eldre:

– Dette er en veldig stor gruppe, den er på over 60 prosent, og spesielt blant eldre hvite velgere har Biden en appell, sier han.

Republikanere pleier å ha overtaket blant de eldre, mens i år viser flere meningsmålinger at Biden gjør det bedre blant disse. Snoen forklarer Bidens oppslutning med Trumps håndtering av koronapandemien, som i stor grad rammer de eldre.

– Så det kan være nøkkelen på Bidens valgseier, sier Snoen.

Immigranter

På den andre siden viser målinger at Trump gjør det mye bedre blant latinamerikanere enn det Biden gjør, særlig blant menn. Han tar innpå Biden i Florida på grunn av dem.

– Det er en endring til hans fordel. Og dette kan redde ham i stater som Florida og Texas, sier Sørensen og peker på de mange hispanics som har slått seg ned i disse to statene.

Han trekker også frem at Trump nå gjør det spesielt bra i denne gruppen:

– Trump opplever kraftig økning Florida, noe som gjør at han har en sjanse å vinne staten, mener Sørensen.

Florida: - En venn du ikke kan stole på

Florida blir kalt en venn Demokratene ikke kan stole på – aldri der når du trenger henne. I 2000 avgjorde 537 stemmer at George W. Bush og ikke Al Gore skulle styre USA. Donald Trump vant med kun 1,2 prosentpoeng i 2016. I fjor meldte Trump flytting til Palm Beach og kaller Florida sitt «hjem».

Staten har mange innbyggere og dermed mange valgmenn – 29. For å sammenlinge: Nevada – som også er regnet som vippestat – har  seks valgmenn. Det monner når det gjelder å nå de 270 de trenger for å vinne.

Alle følger med på resultatene her, også fordi Florida allerede har begynt å telle opp de mange forhåndsstemmene, og at resultatet fra en så avgjørende vippestat kan være klar tidligere enn stater som ikke har begynt å telle.

Terje Sørensen trekker spesielt frem forstedene i Wisconsin, Pennsylvania og Minnesota som svært viktige velgerområder.

– Det er mange der som er opprinnelige republikanere.

«Vi får ektemennene deres tilbake på jobb»

Mange av forstedskvinnene stemte på Trump ved sist valg, også i stater der han vant med knapp margin. At kvinner forlater Trump, ble tydelig under mellomvalget 2018. Retorikk, håndtering av Covid-19 og rasespørsmål oppgis som viktigste grunn til at de ikke vil stemme på ham i dag.

Trump prøvde å overbevise kvinnelige velgere, særlig såkalte forstadskvinner med å si «Jeg reddet nabolaget deres». Det var da Black Lives Matter-protestene var på sitt sterkeste og Donald Trump legger stor vekt på «lov og orden», med en slags underliggende melding. Men kvinnene oppgir ikke det som noe de engster seg særlig for.

På et valgmøte i Michigan sa han «Vi får ektemennene deres tilbake på jobb». Denne utdaterte uttalelsen falt naturlig nok ikke i særlig god jord hos en rekke kvinner. Som forøvrig stemmer i større grad enn menn - og har alltid gjort det.

Evangelikale viktige - også denne gangen

Sørensen mener Trump nok en gang vil få spesielt god oppslutning blant hvite kristne som hører hjemme på den evangelikale fløyen, spesielt etter den konservative juristen Amy Coney Barrett ble utnevnt til dommer i høyesterett.
På den andre siden har 1.600 kirkeledere skrevet under på et opprop der de støtter Biden som president.

Er det et tegn til at den evangelikale støtten til Trump minker noe? De religiøse stemmene i USA er blant de som kan være med å avgjøre valget. Hvilken vei velger de? Sist stemte 80 prosent av de evangelikale, hvite for Trump, og ble dermed en av hans aller viktigste velgerbaser – og som han har passet ekstra godt på de siste fire årene.
Men i juli viste flere undersøkelser at støtten hadde gått ned med rundt syv prosent. Fox News, som er Trump sin foretrukne tv-kanal, fant i sin egen måling at 28 prosent hvite evangelikale støtter Biden. For fire år siden sa 16 prosent av denne gruppa at de støttet Hillary Clinton.

Her kan du lese Vårt Lands reportasje om evangelikale kristne og valget

Kort sagt: De liker Biden bedre enn de likte Clinton.

En annen måling, foretatt av organisasjonen Vote Common Good fant nylig at 11 prosent flere evangelikale og katolikker går for Biden i fem av vippestatene.

Og i flere vippestater utgjør katolikker over 20 prosent av den voksne befolkningen.

Snoen: Mange helt nye velgere

Snoen forteller at han ikke ser store forflytninger i velgergruppene, men at det er en god del helt nye velgere denne gangen.

Han forklarer at siden svært mange har forhåndsstemt i år, forteller det at valgdeltakelsen blir høy og at mange som tidligere har vært hjemmesittere, vil stemme denne gang.

– Blant disse nye velgerne så leder Biden ganske klart, fordi han har denne «ungdomseffekten» da, sier Snoen.

NB! Ikke bare president-valg!

I dag skal amerikanere også velge følgende:

• Alle 435 seter i representatneenes hus.
• 35 av 100 senatorer.
• 13 statlige og territorielle guvernørskap.
• Flere statlige og lokale valg, delstatsforsamlinger, delstatsverv og lokale folkeavstemninger, og noen borgermestervalg i store byer.

 


• LES MER
«Årets Thanksgiving kan bli ekstra spent for den handler om valgkampens temaer: Identitet og historie»
• Russerne fikk Trump valgt - hva fikk de?

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter