Nyheter

Anders Tyvand blir ny statssekretær for Hareide

Den tidligere stortingsrepresentanten fra Vestfold erstatter Ingvild Ofte Arntsen i samferdselsdepartementet.

Endringen i laget rundt samferdselsminister Knut Arild Hareide ble kunngjort i statsråd fredag. Dermed vender KrF-profilen fra Vestfold tilbake til rikspolitikken etter at han mistet plassen på Stortinget i 2017.

– Jeg er veldig takknemlig for at Knut Arild viser meg denne tilliten. Jeg ser fram til å gjøre en innsats på samferdselsfeltet i regjeringen, sier Tyvand til Vårt Land.

Større endring i KrFs lag

Utnevnelsen av Anders Tyvand inngår i en omrokering av KrFs statssekretærer:

• Tyvand erstatter Ingvild Ofte Arntsen. Hun forsvinner ikke ut av regjeringsapparatet, men overtar en statssekretærpost som er delt mellom statsrådene Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad i henholdsvis Barne- og familiedepartementet og Landsbruks- og matdepartementet.

• Arntsen overtar posten etter Julie Kristine Kordahl, som i sin tur har erstattet Kjell Ingolf Ropstads statssekretær og «spindoktor» Julian Farner-Calvert. 16. oktober ble det kjent at han slutter i regjeringen.

Tyvand vil tilbake på Stortinget

Onsdag meldte Vårt Land at Anders Tyvand er innstilt på førsteplass på Vestfold KrFs liste til stortingsvalget neste år. Den endelige avgjørelsen faller på nominasjonsmøtet 19. november.

Tyvand representerte KrF på Stortinget fra 2013 til 2017. Der var han medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Han har også sittet i partiets sentralstyre.

Utnevnelsen av Tyvand betyr at Knut Arild Hareide får en ny statssekretær som flagget «rødt» i KrFs opprivende retningsstrid høsten 2018. Den nyslåtte statssekretæren mener derimot at det ikke er et bakteppe for utnevnelsen.

– Nei, jeg opplever at KrF nå er et samarbeid som ser fremover, sier han.

I sentrum for drama

Under retningsstriden sto Tyvand først på «blå» side, som ønsket å søke regjeringsmakt med Solberg-regjeringen.

Men i oktober skiftet han side og ble «rød». Knut Arild Hareide ønsket som kjent å søke regjeringsmakt med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Da Vestfold KrF avholdt sitt ekstraordinære fylkesårsmøte for å velge sine delegater og si sin mening om partiets veivalg før skjebnelandsmøtet 2. november, havnet Tyvand i sentrum for et drama.

Han var nemlig blitt syk og meldte forfall. Varaen hans stemte blått og sikret én stemmes flertall for blå side da fylkeslaget stemte over om de ønsket å søke mot høyre- eller venstresiden.

LES OGSÅ:

• Våren 2020 skrev Vårt Land om store utskiftinger i KrF: Nytt lag med ny general – avtrykk fra Dagen og Bergen

KrF-Bekkevold om Frps hospice-utspill: – Et bakholdsangrep

• Mener KrF kan ha holdt Lukas Hospice for narr. Nå vil Frp sikre videre drift

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter